Πρόσκαιρη αποδείχθηκε η αποκλιμάκωση της τιμής του ρεύματος στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Έτσι, ενώ την Παρασκευή η τιμή της μεγαβατώρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας μειώθηκε στα 173,12 ευρώ, από τα 204,82 ευρώ της Πέμπτης (-15,48%), για να ακολουθήσει το Σάββατο νέα πτώση κατά 19,51%, στα 139,34 ευρώ/MWh, ήδη από χθες Κυριακή, -κάτι μάλλον ασυνήθιστο-, πήρε και πάλι την ανιούσα.
Για σήμερα η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται στα 161,85 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 13,56% σε σχέση με χθες Κυριακή που ήταν στα 142,52 ευρώ/MWh και ενώ η ζήτηση είναι σαφώς αυξημένη σε σύγκριση με το Σαββατοκύριακο.
Όσον αφορά τη διακύμανση της τιμής, η χαμηλότερη ήταν στα 120,34 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 269,42 ευρώ/MWh, δηλαδή σε αρκετή απόσταση από τα επίπεδα των 373 ευρώ και 360 ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας.
Σε επίπεδο ενεργειακού μίγματος της ηλεκτροπαραγωγής, το φυσικό αέριο εξακολουθεί να κυριαρχεί με ποσοστό 56,02%, ακολουθούν οι ΑΠΕ με σημαντικά μειωμένη συμμετοχή στο 24,09%, ενώ αυξημένες, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, εμφανίζονται οι εισαγωγές με ποσοστό 12,40%. Στη συνέχεια ο λιγνίτης έχει εκτοπιστεί ξανά στην τέταρτη θέση με 2,60% και τέλος η λίστα κλείνει με τα υδροηλεκτρικά, με μόλις 2,17%.
Πάνω-κάτω το φυσικό αέριο
Την ίδια ώρα, μετά το ράλι του τελευταίου διαστήματος, τάσεις… συγκράτησης έδειξε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Έτσι, την Παρασκευή στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Μάρτιο έκλεισαν στα 50,9 ευρώ/MWh. Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες, πριν, στις 10 Φεβρουαρίου, το φυσικό αέριο στο TTF έφτασε τα 58,04 ευρώ/MWh, δηλαδή σε υψηλά διετίας.
Οι περισσότεροι αναλυτές ωστόσο αναμένουν ότι η τιμή του «γαλάζιου χρυσού» θα επανέλθει σε ανοδικά επίπεδα, κυρίως λόγω της ζήτησης που υπαγορεύεται από τις ανάγκες θέρμανσης, εν μέσω της ψυχρής χειμερινής περιόδου, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται με ταχύτατους ρυθμούς τα αποθέματα στις ευρωπαϊκές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Κάτι που, με τη σειρά του, οδηγεί σε ανάγκη για υψηλές προμήθειες με στόχο την αναπλήρωσή τους το ερχόμενο καλοκαίρι.
Από την άλλη πλευρά, η κινητικότητα που αναπτύσσεται από τη νέα αμερικανική ηγεσία, υπό τον Πρόεδρο Τραμπ, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία τροφοδοτεί κάποιες ελπίδες για πιθανή επιστροφή μέρους των ρωσικών ροών στο σύστημα.
Όλα αυτά όμως μένει να επιβεβαιωθούν ή όχι το επόμενο διάστημα και βέβαια να φανεί ο βαθμός συμμετοχής και ο ρόλος της Ε.Ε. σε μια πιθανή διαδικασία ειρήνευσης.
Πηγή: newmoney