Άκρως ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές ήταν οι εισηγήσεις της Ημερίδας με θέμα « Επαγγελματική εξουθένωση στο χώρο της εκπαίδευσης, της υγείας και της πρόνοιας», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016 στο Πνευματικό κέντρο Πτολεμαΐδας, με πρωτοβουλία του Π.Τ. Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Δυτ. Μακεδονίας και τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, του Δήμου Εορδαίας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας.
Ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας η Πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Δυτ. Μακεδονίας Αναστασία Βαβλιάρα, αναφέρθηκε στο σκοπό του εγχειρήματος, που είναι η ανίχνευση των συμπτωμάτων, η αναγνώρισή τους και οι αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής τους και στα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι συμμετέχοντες στα Βιωματικά Εργαστήρια.
Την πρωτοβουλία του Π.Τ. ΣΚΛΕ Δυτ. Μακεδονίας εξήραν στο χαιρετισμό τους ο Βουλευτής Μίμης Δημητριάδης , ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας –Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής Σταύρος Γιαννακίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας Απόστολος Καΐδης και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κοζάνης Μανώλης Κουτσοσίμος.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις και τοποθετήσεις που περιλάμβανε το πρόγραμμα της ημερίδας με τα παρακάτω θέματα:
-«Εκπαιδευτικοί, Ομάδα Υψηλού Κινδύνου. Πηγές και Στάδια της Επαγγελματικής τους Εξουθένωσης . Η Διεπιστημονική Συνεργασία ως ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου», που εισηγήθηκε η Κοινωνική Λειτουργός με εξειδίκευση στη ειδική αγωγή και Πρόεδρος του Π.Τ. ΣΚΛΕ Δυτ. Μακεδονίας Αναστασία Βαβλιάρα.
Τοποθέτηση:Ιωάννης Σούλιος, Προΐστάμενος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής καθοδήγησης Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας.
– <<Ιστορική Αναδρομή και Αιτιολογικοί παράγοντες που συμβάλουν στην Επαγγελματική εξουθένωση στο χώρο της Υγείας>>, που παρουσίασε η Ευαγγελία Παπαδοπούλου ,Νοσηλεύτρια Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαίδας. Τμήμα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
Τοποθέτηση: Χαράλαμπος Τσεβελεκίδης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης.
– <<Επαγγελματική Εξουθένωση εργαζομένων σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας. Παρουσίαση ερευνητικών δεδομένων από εργαζόμενους σε ιδρύματα της Πρόνοιας>>, που ανέπτυξε ο Γιώργος Φιλιππίδης, Μsc Κοινωνικός Λειτουργός ,Υποψήφιος Διδάκτωρ Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης Δ.Π.Θ, μέλος Δ.Σ. Σ.Κ.ΛΕ
Τοποθέτηση: Σταύρος Γιαννακίδης, Αντιπεριφερειαρχης Υγείας, Πρόνοιας και κοινωνικής συνοχής.
- <<Η Συναισθηματική Βία <<mobbing>> στο χώρο εργασίας , που εισηγήθηκε ο Dr Κωνσταντίνος Αραπίδης, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Α.Π.Θ. Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατροδικαστικής Εταιρείας Β. Ελλάδας (Ε.Ψ.Δ.Ε. Β. Ελλάδας).
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στα Βιωματικά Εργαστήρια με θέμα:
<<Διαχείριση του άγχους στον εργασιακό χώρο>> την ευθύνη των οποίων είχαν η Ιωάννα Δενδρή, Ψυχολόγος, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Α.Π.Θ., ΜSc στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και η Αθηνά Δημητριάδου, Ψυχολόγος-Ψυχοδραματίστρια .