Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ κρίσιμο το θέμα της επιλογής καριέρας, διότι πλέον από μαθητές και γονείς αναζητούνται εκείνες οι σχολές κι εκείνα τα τμήματα τα οποία έχουν ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Τώρα πια ξέρουμε πολύ καλά ότι το πτυχίο θα πρέπει να έχει ουσία, να ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες της αγοράς και έτσι αναζητούνται τα ιδιαίτερα ταλέντα, εκείνες οι δεξιότητες και οι σχολές και τα τμήματα που θα οδηγήσουν σε επαγγελματική αποκατάσταση στο μέλλον.
Τα παραπάνω τόνισε ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, Κωνσταντίνος Παπαγιανούλης, μιλώντας στην ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Δυτικής Μακεδονίας το Σάββατο 11 Ιουνίου στην Πτολεμαΐδα, με τίτλο «Σπουδές και καριέρα για μαθητές που θέλουν να πετύχουν- Συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου».
Τα επαγγέλματα του μέλλοντος ειδικά για την Ελλάδα, για τα οποία υπάρχει μια καλή αγορά εργασίας είναι τα παραϊτρικά (νοσηλευτική, εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία), αλά και ο τουρισμός, είπε. Διότι, οι μελέτες λένε ότι έχει αναπτυχθεί μόνο το 30% σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του τουριστικού τομέα μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει δηλαδή η ανάλογη οργάνωση για να υπάρξει σωστή εκμετάλλευση του πολιτισμού, των αρχαιολογικών μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, θέσεις εργασίας προσφέρουν τα ναυτιλιακά επαγγέλματα, τα οικονομικά, με την έννοια ότι ολοκληρώνοντας τις οικονομικές σπουδές θα μπορεί κάποιος να επιλέξει εκείνο το μεταπτυχιακό που θα μπορέσει να τον αποκαταστήσει επαγγελματικά, αλλά και η πληροφορική. Διότι, «όσο κι αν υπάρχει η άποψη ότι πρόκειται για ένα κορεσμένο τομέα δεν παύει να είναι ο τομέας της καινοτομίας και οι Έλληνες έχουν αναδείξει με τις καινοτόμες δράσεις τους ότι μπορούν να σκεφτούν νέα καινοτομικά προϊόντα», σημείωσε ο εισηγητής.
Επισήμανε μάλιστα πως προβλέπεται ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχουν πολλές θέσεις εξαρτημένης εργασίας αλλά ο κάθε νέος θα διεκδικεί μια θέση ως ελεύθερος επαγγελματίας, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε νέος θα χαράζει το δρόμο του, ότι θα διεκδικεί μια θέση εργασίας πουλώντας προϊόντα και υπηρεσίες μέσα από τη δική του επιχείρηση, διότι οι επιχειρήσεις πλέον δεν θα προσλαμβάνουν πολύ κόσμο με εξαρτημένη εργασία αλλά θα χρησιμοποιούν εξωτερικούς συνεργάτες.
Ο κ. Παπαγιανούλης ανέφερε ακόμη ότι στις επιλογές καριέρας που θα κάνουν οι νέοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τι επαγγελματικά δικαιώματα έχει το τμήμα που θα τους ενδιέφερε, διότι υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν κανένα επαγγελματικό δικαίωμα, δεν έχουν καμία επαγγελματική κατοχύρωση. Γι’ αυτό πρέπει να συγκεντρώσουν πληροφορίες για την αγορά εργασίας των αποφοίτων του τμήματος που τους ενδιαφέρει και να επιλέγουν εύρωστες σχολές και τμήματα.
Σημείωσε επίσης ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών στην οποία θα καταλήξουμε σε σχήματα και σε μορφές επαγγελμάτων τα οποία θα εξυπηρετήσουν τα νέα επαγγελματικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο εισηγητής, πρέπει να ανιχνεύονται οι πιθανές λύσεις και να υπάρχει μια στρατηγική οργάνωση για την επιλογή του επαγγελματικού μέλλοντος των νέων, να λαμβάνονται υπόψη οι κλίσεις και οι δεξιότητες του κάθε ατόμου, εάν δηλαδή η επιθυμία να σπουδάσει κάποιος ένα αντικείμενο συμβαδίζει με τις δεξιότητές του. Ταυτόχρονα, είπε, «δεν μπορεί να μην λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως το σπίτι, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, δεν μπορεί να αγνοήσουμε μια πελατεία ή μια οικογενειακή παράδοση.»
Σημειωτέον ότι στην ημερίδα τέθηκαν και άλλες θεματικές ενότητες, όπως η συμβουλευτική, η καινοτομία, η ωριμότητα των επιλογών των μαθητών, παράγοντες δηλαδή οι οποίοι είναι κρίσιμοι μπροστά σε επιλογές σπουδών και καριέρας.
Επρόκειτο για ένα δεύτερο κύκλο ενημερωτικών εκδηλώσεων του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Δυτικής Μακεδονίας με στόχο να βοηθηθούν τα παιδιά σε θέματα επιλογής καριέρας και στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Τσιτσιρίκης, σημειώνοντας ότι αντίστοιχες ημερίδες ήταν προγραμματισμένες για την Κυριακή στη Φλώρινα και στα Σέρβια, ενώ τον Ιανουάριο είχαν διοργανωθεί και σε Κοζάνη, Καστοριά και Γρεβενά.
Διατύπωσε μάλιστα την άποψη τα παιδιά πρέπει να σπουδάζουν αυτό που επιθυμούν, να κάνουν το επάγγελμα που αγαπάνε ώστε να μπορέσουν να το κάνουν σωστά.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό και ο Β’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, Νίκος Ρουσσάκης.