«Ο νέος νόμος για τη ρύθμιση ιδιωτικού χρέους προβλέπει και κούρεμα “κόκκινων δανείων”», τόνισε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, Παρασκευή Χαμηλού, σε ημερίδα με θέμα «Κόκκινα δάνεια», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Πτολεμαΐδα.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ν. Κοζάνης σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης – αντίστοιχη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και στην Κοζάνη, προκειμένου να ενημερωθούν επιχειρηματίες, λογιστές και δικηγόροι για τον καινούριο νόμο ρύθμισης των “κόκκινων δανείων”, η εφαρμογή του οποίοι ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου 2017, καθώς τότε ξεκίνησε να λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα που προέβλεπε ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο για να υλοποιηθεί ο νόμος του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Η κ. Χαμηλού κάλεσε πολίτες και επιχειρήσεις να σπεύσουν να επωφεληθούν από το νέο νόμο για τη ρύθμιση των “κόκκινων δανείων”, καθώς «δίνει τη δυνατότητα να κάνει κάποιος συνολικά ρύθμιση των χρεών του.» Ανέφερε συγκεκριμένα ότι μέχρι τώρα οι ρυθμίσεις όλες προέβλεπαν κάποιες μειώσεις όσον αφορά τις προσαυξήσεις, τους τόκους και οι περισσότερες είχαν και κάποιο επιτόκιο. «Αυτός ο νόμος δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής οφειλών π.χ. στο δημόσιο και σε βάθος 10ετίας, ακόμα και 15ετίας για μεγάλα δάνεια από τράπεζες. Τώρα όμως εάν κριθεί βιώσιμη μια επιχείρηση, εκτός από την μείωση των προσαυξήσεων και των τόκων μπορεί να έχει και κούρεμα της βασικής οφειλής. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά, δεν υπήρχε τέτοιου είδους ρύθμιση, μόνο από το νόμο Κατσέλη είχε το δικαίωμα ο δικαστής να κουρέψει το χρέος φυσικών προσώπων γιατί δεν μπορεί να το πληρώσει ο δανειολήπτης.»
Αυτό, υπογράμμισε, είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του νόμου αυτού σε σχέση με όλα τα μέτρα που είχαν παρθεί μέχρι τώρα για εξωδικαστικό συμβιβασμό. «Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα να μαζέψουν οι οφειλέτες όλα τα χρέη, όπου κι αν είναι αυτά τα χρέη, σε Εφορεία, τράπεζες, ΕΦΚΑ, ακόμα και σε εργαζόμενους. Πρέπει όμως να κάνουν μια ρεαλιστική πρόταση βασιζόμενοι στα οικονομικά στοιχεία και τις προοπτικές κάθε επιχείρησης, ότι δηλ. μπορεί να αποπληρώνουν με αυτό τον τρόπο και να πείσουν τους πιστωτές ότι είναι βιώσιμη η επιχείρηση εάν ρυθμίσει τα χρέη της και ότι μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της, ακόμα και την ανάπτυξή της εάν ευνοήσουν και οι οικονομικές συνθήκες.»
Η κ. Χαμηλού σημείωσε ότι ενημέρωση και βοήθεια παρέχεται στους οφειλέτες από τα 30 Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που δημιουργήθηκαν ανά την επικράτεια με στόχο να ενημερώσουν και να βοηθήσουν τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το θεσμικό πλαίσιο που μπορούν να κάνουν χρήση ώστε να ρυθμίσουν το πρόβλημα της υπερχρέωσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είτε είναι εργαζόμενοι – απλά φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις. Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν αρκεί η υποβολή της αίτησης αλλά θα χρειαστεί και η συνδρομή του λογιστή του οφειλέτη που ξέρει και γνωρίζει τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, καθώς άλλος χρωστάει στην Εφορεία, άλλος σε τράπεζες, άλλος στον ΕΦΚΑ. «Πρέπει να δει κάποιος σοβαρά το θέμα, δεν αρκεί να υποβάλλει την αίτηση για 20 δόσεις για παράδειγμα. Πρέπει να έχει ρεαλιστική πρόταση για να πάρει το αποτέλεσμα που του αξίζει. Πρέπει να πείσει τους πιστωτές, γιατί είναι μια διαδικασία συναινετική. Πρέπει οι πιστωτές κατά πλειοψηφία να συναινέσουν ότι ναι αυτή είναι η λύση που προτείνεται για μια συγκεκριμένη επιχείρηση.»
Η εκπρόσωπος της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παραδέχθηκε τέλος ότι προβλεπόμενη διαδικασία «είναι λίγο χρονοβόρα, διότι ο οφειλέτης πρέπει να ανεβάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όλα τα οικονομικά του στοιχεία και το σύνολο των χρεών του, ώστε οι πιστωτές να μπορούν να δουν ποια είναι η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, αλλά πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα ώστε να δει και η αγορά ότι πραγματικά μπορεί αυτός ο νόμος να βοηθήσει στη λύση της υπερχρέωσης.» Στο ερώτημα του «e-ptolemeos.gr» εάν στην ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως πρόσβαση έχει μόνο ο πιστωτής ή οι πιστωτές κάθε οφειλέτη, π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικό ταμείο, κάποιος μεγάλος προμηθευτής.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 31η/12 του 2018.