Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζεται η ομάδα F1 του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, η οποία κατακτώντας τη 2η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Τεχνολογίας «F1 In Schools 2017» θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό που θα διενεργηθεί τον Σεπτέμβριο του 2017 στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, στο πλαίσιο του GrandPrix της Formula 1.
Η συμμετοχή της ομάδας στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Μαλαισίας γίνεται σε συνεργασία με αντίστοιχη ομάδα της Κύπρου – μετά από σύμπραξη με μια δεύτερη χώρα. Η ομάδα Fusion – όπως ονομάζεται πλέον – είναι μια ομάδα διεθνούς συνεργασίας η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους παγκόσμιους τελικούς F1 inSchools 2017. Τα μέλη της Ομάδας ανέρχονται συνολικά σε 9 μαθητές (αρχικά ονομάζονταν PDT (‘’Ptolemaida Drag Team’’) και ‘’Inferno Racing’’ αντίστοιχα). Τα μέλη που απαρτίζουν συνολικά την ομάδα είναι: Γιώργος Χατζηπαυλίδης, Αλέξαντρος Αγγέλου, Επαμεινώνδας Σιδηρόπoυλος, Λορέντζο Ρόσσι, Γιάννης Φακουκάκης, Χάρης Πέτρου, Δημήτρης Αγαθοκλέους . Οι προπονητές της ομάδας είναι οι εκπαιδευτικοί Χαράλαμπος Ζαραφίδης και ο Γεώργιος Καμπούρης. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τα οποία βρίσκονται στην Κύπρο, με κύρια θέματα συζήτησης την πρόοδο των χρόνων όπως και των βελτιώσεων που αφορούν τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου, όπως δηλώνουν μέλη της ομάδας.
Ο αγώνας για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την μετάβαση της ομάδας της Πτολεμαΐδας στη Μαλαισία συνεχίζεται, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει μία χορηγία από το “Ίδρυμα Νιάρχος” το οποίο ανέλαβε να καλύψει τα έξοδα συμμετοχής στο διαγωνισμό, ενώ ένα κονδύλι της τάξεως των 5.000€ ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας. Την ομάδα στηρίζει και η εταιρία ΔΙΟΣ – “Φυσικό Μεταλλικό Νερό” Μεντεκίδη, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εορδαίας, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εορδαίας και η επιχείρηση Παγωτών Λάτσιος, ενώ αναμένεται κάποια στήριξη και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ωστόσο η δαπάνη για την κάλυψη των εξόδων μετάβασης και διαμονής της ομάδας στη Μαλαισία (10 ημέρες συνολικά) υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ και δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη, γι’ αυτό και η ομάδα Τεχνολογίας Πτολεμαΐδας απευθύνει έκκληση αναζήτησης κι άλλων χορηγών.
F1 in schools – World Finals
Το F1 inschools είναι ένα διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα τεχνολογίας. Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν 35 χώρες και συνολικά περίπου 17.000 μαθητές παγκοσμίως, ηλικίας από 9 ως 19 χρονών . Το πρόγραμμα αυτό προάγει την ομαδική προσπάθεια και τη συνεργασία των μαθητών, καθώς επίσης τούς οδηγεί στην εμπειρική – βιωματική απόκτηση βασικών τεχνικών γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Solidworks
Την περίοδο του Ιουνίου-Ιουλίου η ομάδα FUSION ασχολήθηκε με την εκμάθηση σε βάθος του 3D σχεδιαστικού προγράμματος SOLIDWORKS, στο οποίο πραγματοποιήθηκε ο σχεδιασμός του υπάρχοντος μοντέλου και με την κατασκευή πίστας, με σκοπό την ανάκτηση και την ανάλυση των χρόνων που θα τους οδηγήσουν στην βελτίωση των ροδών, των αεροτομών, και στην κατανόηση της αποτελεσματικότερης κατανομής του βάρους σε συνδυασμό με την αεροδυναμική.
Αγωνιστική πίστα – Δοκιμές υλικών – ρόδες και αεροτομές – ρουλεμάν
Μια ακόμα ενέργεια αποτελεί η αγορά του επίσημου μηχανισμού εκτόξευσης του διαγωνισμού, ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα ως προς την συμπεριφορά του μοντέλου. Η χρήση του μέχρι και την τελική παρουσίαση γίνεται στην πίστα, ενώ τα έξοδα αυτού ανέρχονται στο ποσό του ύψους των 250€. Επίσης δοκιμάστηκαν διάφορα υλικά, ρόδες και αεροτομές όπως και ρουλεμάν.
Εκπαιδευτική εκδρομή
Αν και τα περιθώρια του διαγωνισμού είναι ιδιαίτερα ασφυκτικ,ά οι μαθητές με τη συνεχή βοήθεια και καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών δουλεύουν καθημερινά και ακατάπαυστα αφιερώνοντας αρκετό χρόνο. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα στις 29/6/2017 πραγματοποιήθηκε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τεχνολογικό Ίδρυμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού στην Κοζάνη, όπου τους υποδέχτηκε ο κ. Γεώργιος Σιδερίδης (Καθηγητής Μηχανικής Ρευστών στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού). Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τις αρχές αεροδυναμικής σχεδίασης, αρχές σχεδίασης αεροτομών, ιδέες για την σχεδίαση των τροχών και των ρουλεμάν, το κέντρο βάρος του οχήματος και οι παράμετροι που αφορούν τον υπολογισμό του dragforceκαιliftforce, δυνάμεις που κατέχουν σημαντική θέση στην τελική απόδοση του οχήματος. Μέσα από αυτή την επίσκεψη οι μαθητές κατάφεραν να έρθουν πιο κοντά στο αντικείμενο, έχοντας πλέον μια καλύτερη εικόνα σχετικά με αυτό τον τομέα της μηχανολογίας που αγγίζει σε μεγάλο βαθμό τον διαγωνισμό.