Το σοβαρό πρόβλημα τροφοδοσίας του δικτύου της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας με θερμική ενέργεια από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα από τις μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Καρδιάς, εξετάζει η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ), μετά τη σοβαρή ζημία που υπέστη το βράδυ της 7ης Ιανουαρίου η 4η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς, η μία από τις δύο μονάδες που τροφοδοτούν το δίκτυο της επιχείρησης, καθώς, όλα δείχνουν ότι η επισκευή της ζημίας που υπέστη η 4η μονάδα θα είναι χρονοβόρα, με επικρατέστερο σενάριο ότι η βλάβη δεν πρόκειται να έχει επισκευαστεί εντός της τρέχουσας θερμαντικής περιόδου.
Η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας αυτή τη στιγμή παίρνει θερμική ενέργεια μονάχα από την 3η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς και επειδή δεν επαρκεί η ΔΕΤΗΠ υποχρεώνεται να δίνει θερμότητα ανά δίωρο εναλλάξ στους καταναλωτές στο κέντρο και στην περιφέρεια της πόλης. Και παρότι καίει στο φουλ τον εφεδρικό λέβητα πετρελαίου που διαθέτει στο αντιλιοστάσιό της, κάτι που σημαίνει τεράστιο κόστος για την επιχείρηση, δεν επαρκεί η θερμότητα, οπότε η εύρεση εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας του δικτύου καθίσταται για την ΔΕΤΗΠ κάτι περισσότερο από επιτακτική, ανέφερε ο πρόεδρος της επιχείρησης Γιώργος Κάλφας, μιλώντας στον «Π».
Επισήμανε ότι «η ΔΕΗ δεσμεύτηκε να επισκευάσει τη βλάβη στο στρόβιλο της 4ης μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς, αλλά όπως όλα δείχνουν θα αργήσει να επισκευαστεί κι εμείς οφείλουμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις για την τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης. Και όχι μόνο με ορίζοντα το πότε θα επισκευαστεί η 3η μονάδα αλλά και για αργότερα, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας μονάδας “Πτολεμαΐδα 5”».
Ο κ. Κάλφας ανέφερε ειδικότερα ότι «εξετάζουμε το ενδεχόμενο να πάρει η τηλεθέρμανση θερμική ενέργεια από τις μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Καρδιάς, από 25 θερμικά MW από κάθε μονάδα, 50 στο σύνολο, για να μπορεί η τηλεθέρμανση να καλύπτει τις ανάγκες της» και σημείωσε ότι «το κόστος των μετασκευών που θα χρειαστεί να γίνουν στις δύο μονάδες του ΑΗΣ υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται γύρω στο ένα εκατομμύριο ευρώ».
Στο ερώτημα εάν αξίζει να γίνει μια τέτοια επένδυση από τη στιγμή που κλείνει σε δύο χρόνια ο ΑΗΣ Καρδιάς, καθώς με βάση απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο χρόνος ζωής των παλιών αυτών μονάδων της ΔΕΗ ανέρχεται σε 12.000 ώρες, δηλαδή σε δύο μόλις χρόνια ζωής ακόμα, ο πρόεδρος της ΔΕΤΗΠ απαντά: «Η απόφαση αυτή πρέπει να αλλάξει και όχι γιατί αυτό συμφέρει στη ΔΕΤΗΠ και στην Πτολεμαΐδα αλλά γιατί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη τον φετινό χειμώνα με την απόσυρση πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την χαμηλή απόδοση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε περιόδους με μεγάλο ψύχος, καταδεικνύει την ανάγκη να συνεχίσει η ηλεκτρική ενέργεια να στηρίζεται στη λιγνιτική παραγωγή. Και αυτό είναι θέμα για το οποίο πρέπει να δοθεί σκληρή μάχη από ΔΕΗ και ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν».
Τα ζητήματα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Κάλφας, αποτελούν και το αντικείμενο συζήτησης του δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και έχει συζητήσεις με την ιεραρχία της ΔΕΗ.