Αναγνωρισμένες πανεπιστημιακές σπουδές παρέχει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Κύπρου, στο οποίο λειτουργούν πάνω από 100 προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα.
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το απόγευμα της Πέμπτης 31 Αυγούστου στην Πτολεμαΐδα.
Τα προγράμματα σπουδών του πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσίασε η σύμβουλος εισδοχής του ιδρύματος, Νάταλι Δεμερτζιάν. Τόνισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Κύπρου, ακόμα και από το κρατικό, με πάνω από 11.000 φοιτητές από 5 ηπείρους. Προσφέρει πέραν των 100 προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων και συνεργάζεται με 400 πανεπιστήμια από το εξωτερικό και με κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια όπως το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Τόνισε ότι στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας λειτουργούν μια σειρά σχολές, όπως Φαρμακευτική, Ιατρική, Βιολογία, Φυσικοθεραπεία, Ψυχολογία, Νομική, Γυμναστική Ακαδημία, Μηχανολογικά προγράμματα, ενώ οι σπουδές αναγνωρίζονται από όλα τα ξένα πανεπιστήμια. Σημείωσε ότι στους φοιτητές από Ελλάδα προσφέρονται ειδικές υποτροφίες ύψους 15% για όλα τα έτη σπουδών, ενώ εάν σπουδάζουν δύο παιδιά από την ίδια οικογένεια δικαιούνται ένα επιπλέον ποσοστό 10% για τους δύο.
Η κ. Δεμερτζιάν επισήμανε ότι οι τάξεις του πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι μικρές – μέχρι 40 άτομα – στα θεωρητικά μαθήματα και 10-12 άτομα στα εργαστήρια, οπότε όλοι οι φοιτητές έχουν προσωπική επαφή με τον καθηγητή, ενώ ο κάθε φοιτητές έχει τον προσωπικό του σύμβουλο σπουδών.
Ειδική αναφορά στα προγράμματα σπουδών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έκανε ο πρόεδρος της σχολής, Τάσος Πολυκάρπου. Ανέφερε ότι η Πολυτεχνική έχει 5 κλάδους: Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Μηχανικών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «αυτοί οι κλάδοι είναι πολύ σημαντικοί όσον αφορά την πρόοδο μιας χώρας στους τομείς της τεχνολογίας και της ανάπτυξης, οπότε υπάρχει μεγάλη ζήτηση στον ευρωπαϊκό χώρο για επαγγέλματα μηχανικών, όπως η Γερμανία, η Φιλανδία και η Γαλλία και πιστεύουμε ότι στα επόμενα 10 χρόνια θα έχουν μεγάλη ζήτηση και στις χώρες μας, την Κύπρο και την Ελλάδα. Διότι οι χώρες μας ακόμη αναπτύσσονται όσον αφορά την τεχνολογία και για να μπορέσουμε να σταθούμε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει να αναπτύξουμε την τεχνολογία.» Σημείωσε ότι στατιστικά στοιχεία κατατάσσουν την Κύπρο τελευταία χώρα όσον αφορά τους αποφοίτους μηχανικής αλλά και η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις – παράγει περίπου 2.000 το χρόνο. Τώρα όμως που βγαίνουμε σιγά σιγά εκτός της κρίσης δεν θα μείνουμε μόνο με τον τουρισμό κα τη γεωργία, θα αναπτυχθεί και η τεχνολογία οπότε οι ειδικότητες αυτές θα έχουν ανάπτυξη. Στην Κύπρο, πρόσθεσε, «έχουμε επικεντρωθεί πολύ στην ανάπτυξη πανεπιστημίων, προσπαθήσαμε και κάναμε πολλά βήματα και θέσαμε πολύ ψηλά τον πήχη της εκπαίδευσης και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βελτιώνεται κάθε χρόνο και τώρα μπορούμε να ανταγωνιστούμε πανεπιστήμια της Ευρώπης, γιατί παρέχει αναγνωρισμένες σπουδές. Απλά επειδή είναι 4ετούς φοίτησης ο απόφοιτος πρέπει να προβεί σε ένα ακόμα χρόνο σπουδών, μεταπτυχιακό.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ιδρύθηκε το 2007 (πριν ήταν κολλέγιο) και έχει δική του πανεπιστημιούπολη με πάνω από 18 κτήρια. Διαθέτει δικές του σύγχρονες εστίες αλλά και γραφείο στέγασης εκτός του πανεπιστημίου. Διαθέτει επίσης γραφείο εύρεσης εργασίας των αποφοίτων, που τούς προετοιμάζει κατάλληλα για την πρώτη τους συνέντευξη και το πρώτο τους βιογραφικό.