Πτολεμαΐδα 5: Έκλεισε το θέμα με το που… άνοιξε;
Ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις αρχές της εβδομάδας προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή μας καθώς αναφερόταν στην πρόταση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Δ.Μ.Η.Ε.) για παράταση της λειτουργίας της Μονάδας Πτολεμαΐδα 5 με καύσιμο το λιγνίτη.
Το σχετικό ρεπορτάζ του e-ptolemeos.gr, που βασιζόταν στις πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. αφού χαρακτήριζε ως «βόμβα» την πρόταση αυτή ανέφερε ότι:
“Τη Μεγάλη Εβδομάδα ο ΑΔΜΗΕ απέστειλε εμπιστευτική επιστολή στο Υπουργείο Ενέργειας αναλύοντας όλους τους λόγους για το παραπάνω αίτημα χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «υψηλού ρίσκου» την απόσυρση της μονάδας τον Σεπτέμβριο του 2026, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΔΕΗ, η οποία δεν φαίνεται πρόθυμη να ανατρέψει τη συγκεκριμένη απόφαση.
Ο ΑΔΜΗΕ εξηγεί πως η ασφαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρισμό τη χειμερινή περίοδο επιβάλλει την παραμονή της «Πτολεμαΐδα 5» στο σύστημα και επισημαίνει πως η επάρκεια θα εξαρτάται από τις εισαγωγές που δεν είναι βέβαιο πως θα υπάρχουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες.”
***
Προχθές και κατά τη διάρκεια συζήτησης της Βουλής ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Τσάφος, μεταξύ άλλων, είπε για τη Μονάδα Πτολεμαΐδα 5:
“Δεν είναι ανταγωνιστική. Δεν μπορεί να μπει με όρους αγοράς στο σύστημα. 18 μέρες έχει λειτουργήσει φέτος. Όποιος θέλει να είναι ανοιχτό το εργοστάσιο, θέλει να είναι πιο ακριβό το ρεύμα. Πρέπει να τον πληρώσουμε τον λιγνίτη για να είναι ανταγωνιστικός.”
Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Μονάδας ο Υφυπουργός επανέλαβε πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τη μετατροπή της σε Μονάδα φυσικού αερίου, με την οριστική διακοπή της χρήσης λιγνίτη μέσα στη χρονιά που διανύουμε, προσθέτοντας πως με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι βιώσιμη η συνέχιση της λειτουργίας της με καύσιμο το λιγνίτη ούτε και σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας.
***
Είναι αλήθεια πως μετά τη γνωστοποίηση της πρότασης του Α.Δ.Μ.Η.Ε. δημιουργήθηκε η ελπίδα πως μπορεί τελικά η Πτολεμαΐδα 5 να συνεχίσει για ένα διάστημα ακόμα ως λιγνιτική.
Κάτι τέτοιο όμως δεν προκύπτει από τις δηλώσεις του αρμόδιου Υφυπουργού του κ. Τσάφου.
***
Άρα, θα μπορούσαμε να πούμε πως το θέμα έκλεισε με το που… άνοιξε;
Έτσι δείχνουν όλα εκτός απροόπτου πάντα…
Ο Τσίπρας και το κόμμα… Μαρία!
Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει διάφορες πληροφορίες για το πότε θα ανακοινωθεί, ποια ιδεολογική πολιτική ταυτότητα θα έχει και ποιοι θα στελεχώσουν το κόμμα που ετοιμάζεται να ιδρύσει ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.
Το μόνο που δεν είχε ακουστεί ως τα τώρα, το ποιο θα μπορούσε να είναι το όνομα του.
***
Τελικά ακούστηκε και αυτό μέσα από μια… πρόταση που έγινε από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου στο πλαίσιο του φόρουμ των Δελφών.
Αντιγράφουμε από το protothema.gr:
“«Πώς θα το λένε το κόμμα;» τον ρώτησε η Μαρία Νικόλτσιου. Ο κ. Τσίπρας χαμογέλασε και απάντησε με υπεκφυγή. «Είπα μήπως σας αιφνιδιάσω» πρόσθεσε η δημοσιογράφος. Με διάθεση τρολαρίσματος ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «Όση ώρα μιλάμε, γιατί είναι εξαιρετική η συνέντευξη, με βασανίζει η ιδέα μήπως το πούμε Μαρία, αλλά δεν θα το πούμε μάλλον Μαρία». Ήταν προφανές ότι αναφερόταν στην δημοσιογράφο που είχε απέναντί του. Ωστόσο η Μαρία Νικόλτσιου έκανε μια επιπλέον σκέψη, εκτιμώντας ότι το καρφί αφορούσε την κα Καρυστιανού.
«Θα γίνουμε viral και δεν το θέλουμε» προέβλεψε. «Άλλα γυναικεία ονόματα;» επέμεινε. «Όλα στην ώρα τους» αρκέστηκε να πει ο Αλέξης Τσίπρας.”
***
Φυσικά ο κ. Τσίπρας έκανε χιούμορ λέγοντας την πρόταση αυτή.
Αν ίσχυε όμως σίγουρα θα διεκδικούσε παγκόσμια πρωτοτυπία!
Ίσως μάλιστα μια τέτοια ονομασία να κατάφερνε να προσελκύσει μέρος του γυναικείου πληθυσμού της χώρας που ακούει στο όνομα Μαρία.
***
Από την άλλη βέβαια, ενδεχομένως να δυσαρεστούσε τις κυρίες που έχουν βαπτιστεί με άλλα γυναικεία ονόματα.
Αλλά έτσι είναι με τις αποφάσεις που παίρνεις στην πολιτική.
Με κάποιες κερδίζεις και με άλλες χάνεις.































