Μήνυμα κατά της διάλυσης της ΔΕΗ και κατά της βίαιης απολιγνιτοποίησης πέρασαν οι φορείς και οι πολίτες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Διοργανωτές ήταν η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και τα σωματεία μέλη της, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, όπως και τα Επιμελητήρια, τα Εργατικά Κέντρα και οι Κοινωνικοί Φορείς του λεκανοπεδίου.
«Στην Πτολεμαΐδα σήμερα ανάβει ξανά η ελπίδα. Η ώρα του αγώνα έφτασε, για να μην περάσουν τα σχέδια όλων εκείνων που θέλουν τον τόπο μας και τη χώρα εξαρτημένη ενεργειακά, εξαρτημένη από τη φτώχεια και την ανέχεια. Ξεκίνησαν με τη μικρή ΔΕΗ και ηττήθηκαν. Έτσι ξεκίνησαν με την αποεπένδυση και ο λαός ανέτρεψαν τα δεδομένα. Έτσι αποφάσισαν και για την απολιγνιτοποίηση, χωρίς εμάς, για εμάς. Χωρίς πρόταση και σχέδιο», είπε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, ζητώντας να ξεκαθαρίσουν τα ανοιχτό ζητήματα της περιοχής, όπως Πτολεμαΐδα 5, μετεγκαταστάσεις κ.α., λέγοντας πως αναμένουν τη σαφή πρόταση της κυβέρνησης. Στις 14 Δεκεμβρίο0υ θα γίνει μάλιστα επιστημονική ημερίδα, με στόχο να δείξουν ότι η προσπάθεια κατάργησης του λιγνίτη «δε βγαίνει», όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του δικτύου ενεργειακών, δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, κάνοντας λόγο για μια απόφαση που βάζει ταφόπλακα στην οικονομία, απαξιώνει το εθνικό καύσιμο για χάρη του φυσικού αερίου. «Όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε την απόφαση για το κλείσιμο των μονάδων. Τέτοιες αποφάσεις χρειάζονται διάλογο, σχέδιο, χρονική προσαρμογή. Το 2028 είναι σήμερα και ο χρόνος δεν είναι αρκετός», προσέθεσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως οι λιγνιτικές μονάδες είναι ο ιδρώτας του κόσμου και δεν θα επιτρέψει η περιοχή να κλείσουν.
Ενωμένοι να δοθούν οι απαντήσεις που πρέπει, γιατί ο τόπος χρειάζεται τη ΔΕΗ, ενώ υπάρχουν αρκετά ζητήματα όπως οι μετεγκαταστάσεις, αποδόσεις εδαφών, τηλεθερμάνσεις κ.α., που δεν μπορούν να γίνουν με απούσα και αποδυναμωμένη τη ΔΕΗ στη Δ. Μακεδονία, τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. Ο ίδιος μίλησε για άδικη, βίαιη μετάβαση, ζητώντας από την περιοχή να απαντήσει ενιαία, δυνατά και με μια φωνή.
Για έναν πόλεμο «λιγνίτη – φυσικού αερίου», που δεν έχει καμία σχέση με τις ΑΠΕ, έκανε λόγο το μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ Παντελής Καραλευθέρης, λέγοντας πως στον αγώνα περιορισμού του φυσικού αερίου δεν υπάρχουν σύμμαχοι, καθώς όλες οι κυβερνήσεις το προωθούν. Ο ίδιος μίλησε για την πολιτική πίεση που πρέπει να αυξηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, πάνω στα συμφέροντα των περιοχών που παράγουν το λιγνίτη.
Ξεκάθαρο και δεσμευτικό τρόπο απέναντι στις απειλητικές διαδικασίες μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε λιγνιτική εξάρτηση και σε καθεστώς απολιγνιτοποίησης, ζήτησε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις τεράστιες επιπτώσεις της άμεσης πλήρους απολιγνιτοποίησης για την περιοχή, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αποκατάσταση που πρέπει να γίνει στην περιοχή, με τα εργοστάσια εν λειτουργία. Ζήτησε ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη Δ. Μακεδονία, ζητώντας ειδική μεταχείριση ώστε να μην υπάρξουν «κοσμογονικές» επιπτώσεις.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης αναφέρθηκε, αρχικά, στις κινητοποιήσεις που ανεστάλησαν λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ αντέδρασε στο νομοσχέδιο που «διαλύει» τις εργασιακές σχέσεις και δημιουργεί εργαζόμενους δύο και τριών ταχυτήτων. Επίσης, αντιτάχθηκε στην υπάρχουσα πολιτική εφαρμογής των ΑΠΕ αλλά και τον αντίστοιχο φόρο που έχει αυξηθεί, λέγοντας ότι δεν είναι πιο φθηνές από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.
Επίσης, μίλησαν ο Νίκος Γεωργακόπουλος από την «Αγωνιστική Συνεργασία», αλλά και ο Πατήρ Νικηφόρος από τη Μητρόπολη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας.