Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί, αρκεί οι γυναίκες να υποβάλλονται ετησίως σε Τεστ Παπανικολάου και να εμβολιάζονται τα κορίτσια για τον HPV που ευθύνεται για τα κονδυλώματα και την καρκινογέννηση.
Τα παραπάνω τονίστηκαν στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης την Κυριακή στην Πτολεμαΐδα, σε κατάμεστη αίθουσα ξενοδοχείου της πόλης, την οποία παρακολούθησαν μαζικά οι φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Μαιευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Το Τεστ Παπ έχει ελαττώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τους θανάτους από αυτό καρκίνο στις γυναίκες, ανέφερε η Γυναικολόγος Δήμητρα Μάνου, η οποία τόνισε ότι χρειάζεται τακτικός έλεγχος με Τεστ Παπ. Υπάρχουν πρόσθεσε, και καινούριες τεχνικές οι οποίες εκτός από τον κυτταρολογικό έλεγχο βοηθούν να διαγνωστεί ποιες γυναίκες φέρουν τον ιό και ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Τόσο η κ. Μάνου όσο και ο Γυναικολόγος Νικόλαος Τσάγιας, έκαναν ειδική αναφορά στην πρόληψη από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που είναι ο εμβολιασμός των κοριτσιών για τον HPV μέχρι την ηλικία των 25 ετών. Διότι, το εμβόλιο εμποδίζει από την εξάπλωση των σοβαρών τύπων του ιού που προκαλούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το ποσοστό μόλυνσης των νέων κοριτσιών φτάνει στο 75% στις ηλικίες μέχρι 25 ετών. Επισήμαναν μάλιστα ότι στην Αυστραλία για παράδειγμα όπου υπάρχει μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού έχουν εξαφανίσει και τα κονδυλώματα και έχουν μειώσει πάρα πολύ την εξάπλωση του καρκίνου του τραχήλου.
Πραγματική μάστιγα χαρακτήρισε τον ιό των κονδυλωμάτων ο Γυναικολόγος Παναγιώτης Εσκιτζής, και τόνισε ότι δυστυχώς όμως η ενημέρωση είναι ημιτελής, ενώ πρόσθεσε ότι πολλές γυναίκες έχουν θέμα με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας επειδή δεν υποβάλλονται ετησίως σε Τεστ Παπ.
Στο τι πρέπει να γίνει εάν το Τεστ Παπ. δείξει αλλοιώσεις εστίασε ο Γυναικολόγος Κωνσταντίνος Ανδρεόπουλος, ο οποίος παρουσίασε και δύο έρευνες που έγιναν με το ΤΕΙ Μαιευτικής στον πληθυσμό της Πτολεμαΐδας -συμμετείχαν και 50 άνδρες. Οι έρευνες, αυτές, είπε, έδειξαν ότι οι άντρες δεν είναι τόσο ενήμεροι για τον ιό των κονδυλωμάτων, δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό που μεταδίδουν στις συντρόφους τους και προκαλεί κονδυλώματα και καρκίνο, άρα πρέπει να ενημερώνονται και οι άνδρες, ενώ τόνισε πως σε μεγάλες δυτικές χώρες εμβολιάζονται και τα αγόρια για τον HPV.
Στο Τεστ Παπ. Υγρής φάσης, δηλαδή σε μια εξελιγμένη μορφή του Τεστ Παπ. αναφέρθηκε ο Κυτταρολόγος Στέλιος Μιχούλας, τονίζοντας ότι το Τεστ αυτό δίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία στο αποτέλεσμα, ανεβάζει από 50% την ευαισθησία στο 75%, αλλά κυρίως επιτρέπει και την περαιτέρω διερεύνηση με μοριακές τεχνικές οι οποίες είναι αδύνατες εάν έχει προηγηθεί Τεστ Παπ συμβατικής κυτταρολογίας. Οι μοριακές τεχνικές είναι ένα νέο όπλο στη φαρέτρα της επιστήμης και δίνει τη δυνατότητα να ταυτοποιηθεί εάν έχουμε τον HPV και ποιόν τύπο ακριβώς.
Η εκδήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης για την πρόληψη ου καρκίνου, γιατί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σώζουν κυριολεκτικά ζωές, επισήμανε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Χαράλαμπος Τσεβεκίδης.