Την υλοποίηση των πολιτικών και παρεμβάσεων που απορρέουν από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, έρχεται να συστηματικοποιήσει στη χώρα μας το «Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας» της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), προκειμένου να αρθούν ο αποκλεισμός, οι διακρίσεις και η ανισότητα σε βάρος των ΑμεΑ..
Τα παραπάνω τονίστηκαν στην ημερίδα με θέμα «Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας» που διοργάνωσε η ΕΣΑμεΑ το Σάββατο στην Πτολεμαΐδα, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των αναπηρικών συλλόγων από ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής, περιφερειακής και αποκεντρωμένης διοίκησης και λοιπών φορέων της περιοχής.
Η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα των αναπήρων δεν φέρνει καινούρια ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά έρχεται να εξειδικεύσει τα δικαιώματα ως προς τα άτομα με αναπηρία, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης και πρόσθεσε ότι το Παρατηρητήριο θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο του αναπηρικού κινήματος, ώστε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις να μην μένουν απλώς λόγια του αέρα, να μην μένουν στα χαρτιά, αλλά να μεταφραστούν σε πραγματικές αλλαγές στις ζωές των ατόμων με αναπηρία. «Η Διεθνής Σύμβαση έχει ένα πλαίσιο διατάξεων την εφαρμογή των οποίων θα παρακολουθεί το Παρατηρητήριο, είπε και τόνισε: «Το Παρατηρητήριο έρχεται να μάς πάει ένα βήμα παραπέρα: να συστηματικοποιήσουμε την παρέμβασή μας, για να μπορέσει η χώρα να κάνει θετικές μεταρρυθμίσεις προόδου, να πάει στην επόμενη εποχή, να φύγουμε από αυτό το πράγμα του χτυπήματος στην πλάτη, διότι ακόμα και σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης ο χώρος των αναπήρων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους βιώνει αποκλεισμό, διακρίσεις, ανισότητα.»
Ο κ. Βαρδακαστάνης σημείωσε μάλιστα ότι η κατάσταση για τους αναπήρους σε περιόδους κρίσης οικονομικής «παίρνει χαρακτηριστικά κοινωνικής κρίσης και κρίσης δικαιωμάτων, οπότε γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι μιλάμε για μια βαθειά απορρύθμιση, όχι μόνο στο επίπεδο των δικαιωμάτων αλλά και στο επίπεδο των υπηρεσιών, στη μείωση των εισοδημάτων, δηλαδή στην ικανότητα του ατόμου με αναπηρία να αντιμετωπίσει τις προσωπικές, κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και ανάγκες, δηλαδή στην ικανότητά του να ζει με αξιοπρέπεια. Κι αυτό ως πρόβλημα έχει πολλαπλασιαστεί σε όλους τους τομείς: στην υγεία, στην πρόνοια στην παιδεία, σε θέματα προσβασιμότητας, στις σχέσεις του με όλες τις υπηρεσίες, στα εισοδήματα, στις συντάξεις, στους μισθούς, στην εργασία. Δεν υπάρχει τομέας που δεν έχει επηρεαστεί. Όλοι οι τομείς έχουν απορρυθμιστεί. Απορρυθμίστηκε το σύνολο της κοινωνίας, πόσο μάλλον για τους αποκλεισμένους της κοινωνίας.»
Σημειώνεται ότι «Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας» χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.