Την ανάγκη καθιέρωσης ενός απλού φορολογικού συστήματος αλλά και μείωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών, τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) Βασίλης Καμπάνης, στο 1ο διήμερο Φορολογικό Πανόραμα Δυτικής Μακεδονίας, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν νωρίς απόγευμα του Σαββάτου στην Πτολεμαΐδα και συνεχίζονται το πρωί της Κυριακής 13 Μαΐου στην Κοζάνη (στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας).
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Καμπάνης ανέφερε ότι το απλό φορολογικό σύστημα ήταν πάντα απαίτηση της ΠΟΦΕΕ και των συλλόγων των λογιστών – φοροτεχνικών, «αυτή τη στιγμή όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι είναι πάρα πολύ υψηλοί οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές πλέον και η προκαταβολή και ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ μηδενίζουν το εισόδημα όσων ακόμα παράγουν. Αυτό αν δεν αλλάξει γρήγορα θα έχει φοβερές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Με αυτό το φορολογικό καθεστώς είναι δύσκολο να σταθεί επένδυση στην Ελλάδα. Θα πρέπει τουλάχιστον για κάποιες επενδύσεις να υπάρχει ειδικό καθεστώς, ποιο απλούστερο, με άλλους συντελεστές, αλλά χρειαζόμαστε όλοι μας αυτούς τους συντελεστές, γιατί η Ελλάδα κατά 97% είναι μικρομεσαίοι κι εάν δεν υπάρξουν οι μικρομεσαίοι θα σβήσει και η οικονομία.»
Ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα διοργάνωσης του Φορολογικού αυτού Πανοράματος, λέγοντας ότι «με 450 νομοσχέδια και 1300 ερμηνευτικές εγκυκλίους είμαστε σε μια διαρκή εκπαίδευση από το πρωί ως το βράδυ. Το λιγότερο που μπορεί να μελετά ένας φοροτεχνικός είναι γύρω στις 2-3 ώρες κάθε μέρα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σ’ αυτό τον κυκεώνα. Η ομοσπονδία συμπαραστεκόμενη και στους συλλόγους που κάνουν συνέχεια ημερίδες για τις αλλαγές που υπάρχουν κάθε χρονιά την περίοδο των δηλώσεων, υιοθέτησε και τα φορολογικά πανοράματα, που φέτος είναι διήμερα, για να εξαντλήσουμε σχεδόν το σύνολο της φορολογητέας ύλης, για να πάει ο κλάδος στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.» Ειδική αναφορά έκανε στο Ε3 που ενδιαφέρει πιο πολύ τους επαγγελματίες, για το οποίο είπε πως «έχει εξελιχθεί σε ένα δύσκολο σταυρόλεξο» αλλά και στο θέμα των φιλοξενούμενων στα φυσικά πρόσωπα «που από φέτος δηλώνει και ο ένας και ο άλλος τη φιλοξενία, οπότε τεχνικά έχουμε προβλήματα και μπορεί να δημιουργηθούν θέματα αν δεν διορθωθούν στην πορεία.»
Τους εκατοντάδες φοροτεχνικούς – λογιστές από τη Δυτική Μακεδονία που κατέκλυσαν το αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας που φιλοξένησε το σεμινάριο, καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Πτολεμαΐδας Δημήτριος Παρλάνης, επισημαίνοντας την πλειάδα εισηγητών από την Αθήνα και στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών που συμμετέχουν στο φορολογικό αυτό πανόραμα για να κατατοπίσουν τους εκπροσώπους του κλάδου σε ζητήματα που αφορούν άμεσα την φορολογία. Διότι, όπως είπε, «δυστυχώς το επάγγελμά μας περνά και αυτό μια κρίση, η οποία πηγάζει από τη λαίλαπα των νόμων που έχουμε επί καθημερινής βάσης. Προσπαθούμε τόσο με την επιστημονική μας κατάρτιση αλλά και σε συνεργασία με τους φορείς προκειμένου να έχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα για κάθε Έλληνα και μη φορολογούμενο κάτοικο της χώρας μας.»
Σημειώνεται ότι το Φορολογικό Πανόραμα διοργάνωσαν η ΠΟΦΕΕ, το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Ν. Κοζάνης, οι Ενώσεις Φοροτεχνικών-Λογιστών της Δυτικής Μακεδονίας, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας και το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας.