Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Στέλιο Φελέκη – Εκπαιδευτικό & Γραμματέα στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας.
Υπάρχουν πολλά νηπιαγωγεία στην Πτολεμαΐδα σήμερα, που βρίσκονται σε διαμορφωμένες πυλωτές κατοικιών, σε ισόγεια εμπορικών καταστημάτων που νοικιάστηκαν ως νηπιαγωγεία και δεν φιλοξενούνται σε κατάλληλες υποδομές βάση της νομοθεσίας και της κοινής λογικής.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Φελέκης για τι το ισχύει και τι μπορεί να γίνει, ο ίδιος απάντησε πως τα μισά νηπιαγωγεία της πόλης είναι σε ενοικιαζόμενα καταστήματα και μάλιστα χωρίς μικρό ενοίκιο καθώς με τα χρήματα που δίνουν θα μπορούσαν να αγοράσουν, προσθέτοντας πως: “Ναι υπάρχει έλλειψη χώρων για αγορά οικοπέδου, βρέθηκε ένα για ανέγερση, αλλά αυτό απαιτεί 2-3 έτη και χρήματα”.
Σε ελέγχους του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, κάποια από αυτά κρίνονται ακατάλληλα και βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση. Για το θέμα γίνονται συναντήσεις με το δήμο και τον προϊστάμενο πρωτοβάθμιας, ενώ όπως τονίστηκε, δεν είναι υπέρ οι εκπαιδευτικοί στη μεταφορά του μαθητικού πληθυσμού.
Περιφερειακά της πόλης υπάρχουν εκπληκτικά νηπιαγωγεία και επίσης στα χωριά υπάρχουν πολύ καλά νηπιαγωγεία, που λειτουργούν με ελάχιστα παιδιά, είπε ακόμη, λέγοντας ότι: Ιδανικά, πρέπει να γίνουν 2 με 3 σχολεία στην πόλη, αλλά ό,τι οικόπεδα βρίσκονται είναι περιφερειακά στην πόλη. Το πρόβλημα να παραμένει κοντά στο κέντρο της πόλης, όπου γονείς δηλώνουν τη διεύθυνση εργασίας για να είναι κοντά στα σχολεία των παιδιών.
Τα αιτήματα πρέπει να ξεκινούν από το δήμο προς τα πάνω και οι επιχορηγήσεις πρέπει να έρχονται από πάνω προς τα κάτω, σημείωσε επίσης.
“Είναι θέμα πολιτικής βούλησης, που ξεκινάει πρώτα από εμάς. Τοπικά πρέπει να κυνηγήσουμε και να λύσουμε τα θέματα αυτά, άλλες πόλεις τα λύσανε», τόνισε.
Εντός του κέντρου είναι θέμα σήμερα να βρεθεί το οικόπεδο, καθώς όλοι προτιμούν να δώσουν χώρους για να χτιστούν μαγαζιά και διαμερίσματα, ενώ με η μείωση του πληθυσμού δεν βοηθάει την υπόθεση.
Το «συμμάζεμα» στα σχολεία αναγκαστικά και μη θα προχωρήσει, καθώς ήδη τα σχολεία λειτουργούν με λιγότερα τμήματα, καθώς τα 12θέσια λειτουργούν με 10, 8 ή 6 τάξεις. Παρά όλα αυτά συστεγάζονται νηπιαγωγεία, τα τμήματα ένταξης λειτουργούν στη διάδρομο κ.ο.κ.
«Σε κάποιου τα χέρια θα σκάσει η βόμβα να χρειαστεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, είτε δημάρχου, είτε προϊστάμενος εκπαίδευσης», προσέθεσε, λέγοντας πως στα χωριά του δήμου υπάρχουν εκπληκτικά σχολεία που λειτουργούν με 27 παιδιά και το μέλλον τους είναι δύσκολο…