Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου Strategy CCUS, που αφορά στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, προχώρησε την Παρασκευή το πρωί στις εγκαταστάσεις του, το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ στην Πτολεμαΐδα.
Οι τεχνολογίες δέσμευσης αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης διοξειδίου του άνθρακα (CCUS), βρίσκονται μεν σε πρώιμο στάδιο, αλλά όπως τόνισε μιλώντας στον «Π» η
Ράνια Καραμέτου, επιστημονική συνεργάτης του ΕΚΕΤΑ, είναι εξαιρετικής σημασίας, γιατί προσδίδουν πολύ σημαντικά οφέλη, τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά και περιβαλλοντικά, στην κοινωνία και την εκάστοτε περιοχή του εφαρμόζονται.
Τέτοιου είδους έργα εφαρμόζονται κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη (Νορβηγία), όπου μεγάλες βιομηχανίες δεσμεύουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, τις αποθηκεύουν στους βιολογικούς τους σχηματισμούς και ένα μέρος το πουλάνε σε βιομηχανίες της περιοχής για να επαναχρησιμοποιηθεί.
Το κέρδος είναι περιβαλλοντικό, γιατί με τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται σε μεγάλο βαθμό οι ρύποι και ταυτόχρονα υπάρχει και οικονομικό όφελος από την εμπορευματοποίηση του διοξειδίου, σε βιομηχανία, που μπορεί να το επαναχρησιμοποιήσει. Ως προς την αποθήκευση, το μεγαλύτερο όφελος είναι το περιβαλλοντικό, αφού υπάρχει όφελος από τις οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα.
Το έργο έχει τοπική αναφορά, είναι τριετές και έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και η περιοχή της Δ. Μακεδονίας είχε επιλεγεί λόγω της έντονης βιομηχανικής παρουσίας που υπήρχε, με την πλήρη λειτουργία των ΑΗΣ.
Όπως τόνισε η ίδια, η ομάδα μελέτησε και είδε ότι στις περιοχές Πενταλόφου και Επταχωρίου υπάρχει στο υπέδαφος μεγάλος γεωλογικός αποθηκευτικός ταμιευτήρας, όπου μπορεί να αποθηκευτεί το διοξείδιο του άνθρακα. Για αυτό και επιλέχθηκε η Δ. Μακεδονία, μιας και υπήρξε συνύπαρξη της βιομηχανίας με τα γεωλογικά χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν.
Μέσω του έργου αναπτύχθηκε ένα εργαλείο και έγιναν συγκεκριμένα τοπικά σενάρια και προέκυψε ότι και με την «Πτολεμαΐδα 5» που θα κατασκευαστεί, υπάρχει η δυνατότητα σαν περιοχή να αναπτύξει έργο δέσμευσης, επαναχρησιμοποίησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα: «Τα αποτέλεσμα έδειξαν ότι αυτό δύναται για την περιοχή, έχοντας ακόμη και κέρδη από τη δέσμευση και την πώληση σε βιομηχανίες».
Στο μέλλον, δε, σημείωσε πως έρχεται και η συνέργεια του έργου, όπου και θα γίνουν επιτόπιες μετρήσεις σε Πεντάλοφο και Επταχώρι, για να μελετηθεί αν όντως έχουν διαθέσιμους ταμιευτήρες και πως μπορεί το έργο να προχωρήσει.
Το ΕΚΕΤΑ στο πλαίσιο της έρευνας, ενημερώνει φορείς και βιομηχανίες για τα αποτελέσματα των μελετών, ενώ ήδη τοπικά φαίνεται υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση για το τι είδους εφαρμογή μπορεί να υπάρξει στην περιοχή.
«Το βασικό πρόβλημα είναι το κόστος από τις εκπομπές του Διοξειδίου του Άνθρακα, για το ποσό που πληρώνουμε και οι εν λόγω τεχνολογίες είναι πολύ φιλόδοξες και θα πρέπει να είναι ένας από τους βασικούς τρόπους για να είναι βιώσιμες οι λιγνιτικές μονάδες στην περιοχή», κατέληξε η κ. Καραμέτου.