Στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 17 Ιανουαρίου 2023, η παρουσίαση του νέου προγράμματος LEADER. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την ΑΝΚΟ ΑΕ και είχε τίτλο: “Σχεδιάζουμε μαζί το νέο πρόγραμμα LEADER 2023-2027”. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, δημόσιους και κοινωνικούς.
Το Leader είναι γνωστό πρόγραμμα, καθώς λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια στη χώρα, ενώ η ΑΝΚΟ είναι από τους φορείς που το διαχειρίζεται όλο αυτό το διάστημα.
Στο νέο πρόγραμμα, η ΑΝΚΟ θα είναι φορέας διαχείρισης μόνο για την Π.Ε. Κοζάνης, από το οποίο εξαιρούνται οι μεγάλες πόλεις, όπως η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα. Περιλαμβάνει μια περιοχή παρέμβασης 70.000 κατοίκων και βρίσκεται στη φάση διαβούλευσης για να ακουστούν οι προτάσεις του πληθυσμού και των φορέων, προκειμένου να κατατεθεί η τελική πρόταση με σκοπό την έγκρισή του.
Το νέο LEADER θα ξεκινήσει να υλοποιείται το 2024 μέχρι το 2027, ενώ το υφιστάμενο πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία υλοποίησης, καθώς πήρε παράταση μέχρι το 2025 λόγω του Covid. Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα 236 εκατ. ευρώ πανελλαδικά, ενώ για το Νομό Κοζάνης, σύμφωνα με την υπεύθυνη του Τμήματος LEADER και αλιείας, κυρία Ζωή Γκερεχτέ, υπάρχουν προοπτικές ένταξης 100 επιχειρηματικών προτάσεων.
Στην συγκεκριμένη εκδήλωση, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του προγράμματος και ακούστηκαν οι προτάσεις του τοπικού πληθυσμού και των φορέων, για τις προτεραιότητες που θα πρέπει να τεθούν σε αυτό.
Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο νέο πρόγραμμα, αναφορικά με τις δράσεις και τα ποσοστά χρηματοδοτήσεων. Σε αυτό το πρόγραμμα θα δοθεί έμφαση σε δράσεις βιοοικονομίας, δράσεις για κοινωνικούς φορείς και δράσεις καινοτόμων επενδύσεων. Τα ποσοστά επιχορήγησης είναι αυξημένα και θα αγγίξουν το 65% σε σχέση με το υφιστάμενο που βρίσκεται στο 40%.
Κατά την προγραμματική περίοδο 2023 – 2027 το LEADER θα αποτελέσει για μια ακόμη φορά ένα βασικό εργαλείο ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών. Δεδομένης της διαφοροποίησης των αναγκών των αγροτικών περιοχών αλλά και των απρόβλεπτων γεγονότων , όπως η πανδημία, οι πυρκαγιές και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έχουν δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις στις περιοχές, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων και πρωτοβουλιών με κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση.
Το σχέδιο του Τοπικού Προγράμματος LEADER πρέπει να εξυπηρετεί τους εξής θεματικούς στόχους:
- Ενίσχυση της διαφοροποίησης της οικονομίας (μεταποίηση και αγροδιατροφή)
- Ενίσχυση επιχειρήσεων για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής
- Ενδυνάμωση του τοπικού κοινωνικού ιστού μέσω κοινωνικών δράσεων
- Βελτίωση ποιότητας ζωής τοπικού πληθυσμού και των μεταναστών/προσφύγων
- Διατήρηση και βελτίωση των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής
- Προστασία και ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος
- Ανάπτυξη της δικτύωσης, της συνεργασίας και της καινοτομίας
Να σημειωθεί ότι για τις δράσεις ιδιωτικού χαρακτήρα, το ποσοστό ενίσχυσης θα κυμανθεί από 65% έως 70%, ενώ για τις δράσεις δημόσιου χαρακτήρα έως 100%.
Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι από τις υπό – παρεμβάσεις ξεχωρίζουν αυτές για την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου, για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, την εκπαίδευση του τοπικού πληθυσμού στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, την ενίσχυση βασικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού, όπως παιδικοί σταθμοί, χώροι άθλησης, πολιτιστικά κέντρα κ. ά.
Μαρία Κοτζακόλιου