Με τις ευλογίες της Εκκλησίας από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Εορδαίας Αυγουστίνο Αυξωνίδη, τη συμμετοχή σημαντικών εισηγητών και πλήθους φορέων και πολιτών ξεκίνησε τις εργασίες του το Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Η Βιομηχανική Κληρονομιά ως μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης: Η περίπτωση της ΛΙΠΤΟΛ», που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Εορδαίας και το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων για το διήμερο 11 και 12 Μαρτίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.
Έλληνες και Γερμανοί ειδικοί επιστήμονες κατέθεσαν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους από τη μακροχρόνια ενασχόλησή τους με θέματα διάσωσης, ανάδειξης και αξιοποίησης μνημείων Βιομηχανικής κληρονομιάς καθώς επίσης και τις πρακτικές που ισχύουν σε χώρες του Εξωτερικού.
«Στόχος του συμποσίου είναι να αναδείξει τη σημασία των συγκεκριμένων βιομηχανικών μνημείων, ώστε να δούμε μέσα από έναν ενιαίο σχεδιασμό ποια μπορούν να διατηρηθούν και να αξιοποιηθούν» επεσήμανε ο Δήμαρχος Εορδαίας και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Σάββας Ζαμανίδης , προσθέτοντας ότι «Η περιοχή μας υπέστη επί δεκαετίες τις δυσάρεστες περιβαλλοντικές συνέπειες της βιομηχανικής ανάπτυξης και αυτό θα πρέπει να το σταθμίσει η πολιτεία. Τελειώνοντας η εκμετάλλευση του λιγνίτη αφήνει πίσω τεράστια κενά, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που δεν μπορούν πια να καλλιεργηθούν και επομένως πρέπει να υπάρξει μια νέα αναπτυξιακή κατεύθυνση για την περιοχή».
Τον χαιρετισμό του Προέδρου της ΔΕΗ Α.Ε. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, μετέφερε το Διευθυντικό στέλεχος της Επιχείρησης Δημήτρης Ζαραφίδης.
Ιδιαίτερα χρήσιμες και σημαντικές χαρακτήρισε τις εργασίες του Συμποσίου ο Δήμαρχος Κοζάνης και μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Ελευθέριος Ιωαννίδης , καθώς και ο Δήμαρχος Σερβίων και Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος.
«Πτολεμαΐδα: Μεταβαίνοντας από τη λιγνιτική στη μεταλιγνιτική περίοδο» ήταν το θέμα που ανέπτυξε , μέσω βίντεο λόγω κάποιας αδιαθεσίας , ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος και της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νικόλαος Μπελαβίλας.
Με τρόπο απλό και τεκμηριωμένο μετέφεραν τις εμπειρίες τους από τη χώρα τους, αναφορικά με την ανάδειξη και αξιοποίηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς, οι αξιόλογοι Γερμανοί Επιστήμονες Michael Farrenkopf και Helmuth Albrecht.
Τις «βασικές επιστημονικές αρχές και διεθνείς προδιαγραφές διάσωσης και διατήρησης της Βιομηχανικής Κληρονομιάς» παρουσίασε με την άρτια επιστημονική της κατάρτιση η Ιστορικός –Βιομηχανική Αρχαιολόγος και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος ΤΙCCΙΗ Μαρία Μαυροειδή.
Στις αξίες και στη σημασία διατήρησης του συγκροτήματος της ΛΙΠΤΟΛ, αναφέρθηκε η Αρχιτέκτων Όλγα Δεληγιάννη, πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς τονίζοντας «Το συγκρότημα ΛΙΠΤΟΛ ήταν το πρώτο μεγάλης κλίμακας σύνθετο συγκρότημα βιομηχανικής παραγωγής ενέργειας, στην Ελλάδα και το πρώτο όπου εφαρμόστηκε η συνδυασμένη παραγωγή ενέργειας και θέρμανσης. Επίσης, ήταν αυτό για το οποίο διανοίχθηκε το πρώτο μεγάλο πεδίο εξόρυξης λιγνίτη, σηματοδοτώντας την πρώτη περίοδο βιομηχανοποίησης της περιοχής και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι ένα πρωτοπόρο συγκρότημα, ιστορικό σημείο αναφοράς και δεν μπορεί να κατεδαφιστεί».
Τον κύκλο των εισηγητών έκλεισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης αναπτύσσοντας το θέμα: «Η εμπειρία της BRAUIII για τη Βιομηχανική Κληρονομιά», ενώ στάθηκε και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.
Κλείνοντας τις εργασίες του Συμποσίου ο Δήμαρχος Εορδαίας ευχαρίστησε, όσους συνέβαλλαν στη επιτυχία της διοργάνωσης και όλους τους συμμετέχοντες, ενώ χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνέχεια με τις παρεμβάσεις, τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις φορέων και πολιτών τονίζοντας την ανάγκη σύμπνοιας και συνεννόησης όλων ,για τη διάσωση του Βιομηχανικού μας πλούτου.
Το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας του Συμποσίου (Κυριακή 12 Μαρτίου) περιλαμβάνει επισκέψεις και ξεναγήσεις των προσκεκλημένων στους χώρους της ΑΕΒΑΛ, της ΛΙΠΤΟΛ και του ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ.
Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα της Κυριακής 12 Μαρτίου…..
Δείτε παρακάτω βίντεο και φωτογραφίες από την πρώτη ημέρα της διημερίδας: