Στην ψηφιακή εποχή εισέρχεται και η Δυτική Μακεδονία, καθώς ψηφιακά εκπέμπουν από σήμερα τα τηλεοπτικά κανάλια στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας αφού από τα ξημερώματα διακόπηκε το αναλογικό σήμα και ξεκίνησε το ψηφιακό.
Σήμερα Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιείται το πέμπτο «περιοχικό» switch-off δίνοντας πρόσβαση στο επίγειο ψηφιακό σήμα στην τηλεόραση σε περίπου 800.000 κατοίκους των περιοχών της Βόρειας Ηπειρωτικής, Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία τροποποιητική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΟΙΚ. 62941/1831/Φ111Α/29-10-2014, Φ.Ε.Κ. 2931/Β’/30-10-2014), πραγματοποιείται σήμερα το πέμπτο από τα έξι συνολικά switch-off της χώρας ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο επίγειο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα της Digea τμήμα των Νομών Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας καθώς και των νησιών του Ιονίου Πελάγους (Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Λευκάδας, Ζακύνθου, Παξών και Αντίπαξων).
Σημειώνεται ότι με βάση ανακοίνωση της Digea λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε αρκετά από τα Κέντρα Εκπομπής, στις 19 Δεκεμβρίου ενεργοποιούνται, με ταυτόχρονη παύση της αναλογικής εκπομπής, 7 βασικά κέντρα που θα προσφέρουν πληθυσμιακή κάλυψη λίγο παραπάνω από 85%, δηλαδή περίπου 800.000 κάτοικοι στους παραπάνω νομούς και νησιά θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μία αναβαθμισμένη τηλεοπτική εμπειρία.
Τα υπόλοιπα κέντρα θα ενεργοποιηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Οι κάτοικοι των περιοχών που καλύπτονται από τα εν λόγω κέντρα θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν αναλογικό σήμα μέχρι την αλλαγή του σε ψηφιακό ώστε να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των τηλεοπτικών σταθμών.
Πιο αναλυτικά, από σήμερα οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας που καλύπτονται από τα κέντρα εκπομπής Μεταξάς, Κλεισούρα και Κέλλη θα χρειαστεί να διαθέτουν δέκτες που να υποστηρίζουν την τεχνολογία MPEG-4 (τηλεοράσεις ή αποκωδικοποιητές) και να τους συντονίσουν στις νέες συχνότητες επίγειας ψηφιακής εκπομπής.
Δεν θα υπάρχει προσωρινά ψηφιακή εκπομπή στα ακόλουθα Κέντρα Εκπομπής :
– Άγιος Αθανάσιος και Πύλη (Επηρεάζονται οι Νομοί Καστοριάς και Φλώρινας αντίστοιχα)
– Βουνάσα, Υδατόπυργος και Τσοτύλι (Επηρεάζονται όλος ο Νομός Γρεβενών και ο Δήμος Βοΐου).
Οι περιοχές αυτές θα συνεχίσουν να βλέπουν αναλογικά μέχρι να περάσουν σταδιακά στη ψηφιακή εποχή μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη 2014.
Οι Λευκές Περιοχές (Βελβεντό, Γαλατινή, Κοίλα, περιοχή Καραγιανείων Δήμου Κοζάνης, περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Ελλησπόντου, Χρώμιο Κοζάνης) θα συνεχίσουν να βλέπουν αναλογικά ίσως σε άλλες συχνότητες μερικά κανάλια.
Τα κανάλια που θα μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος ψηφιακά στις περιοχές που έχουν τις κεραίες προς τα Κ.Ε. Μεταξάς, Κλεισούρας και Κέλλης είναι τα παρακάτω:
Ιδιωτικά Kανάλια Εθνικής Εμβέλειας
(ALPHA, ANT1, AΡΤ, Ε)
(Μ.tv, MEGA, SKAI, STAR)
Προγράμματα της ΝΕΡΙΤ
(4 Ραδιοφωνικούς σταθμούς: Deytero, Kosmos, Proto, Trito)
(4 Tηλεοπτικούς Σταθμούς : N HD, N Sports, N1, Vouli)
Τα έξι Περιφερειακά Κανάλια της Δυτικής Μακεδονίας θα εκπέμψουν ψηφιακά σε 2 τριάδες.
Οι συχνότητες για το κέντρο εκπομπής Μεταξά Κοζάνης είναι 50 και 54 UHF.
Για τα Κέντρα Εκπομπής Κλεισούρα Καστοριάς και Κέλλη Φλώρινας είναι 47 και 52 UHF
ΠΑΚΕΤΟ Α
– DΙΚΤΥΟ (Καστοριάς)
– FLASH TV (Κοζάνης)
– KANALI28 (Γρεβενών)
ΠΑΚΕΤΟ Β
– TOP CHANNEL (Κοζάνης)
– TRM TV (Γρεβενών)
– WEST CHANNEL (Κοζάνης)
H επίγεια ψηφιακή τηλεόραση [Digital terrestrial television – DTT ή DTTV] αποτελεί την εξέλιξη της εκπεμπόμενης, αναλογικής τηλεόρασης. Είναι μια καινοτομική υπηρεσία που αναδεικνύει την τεχνολογική πρόοδο της «μικρής οθόνης» έπειτα από την έγχρωμη εικόνα τη δεκαετία του πενήντα.
Σημειώνεται ότι η Digea είναι ο πάροχος δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για τα ιδιωτικά κανάλια της χώρας. Στις 7 Φεβρουαρίου του 2014, η Digea έλαβε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων [Ε.Ε.Τ.Τ.] την άδεια παρόχου δικτύου για την εκπομπή σε ψηφιακό σήμα του τηλεοπτικού προγράμματος των ιδιωτικών καναλιών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιεί το χρονοδιάγραμμα της χώρας, όπως ορίζεται από τα αρμόδια Υπουργεία.