Έντονη αγανάκτηση στους κατοίκους των Βαλτόνερων αλλά και άλλων τεσσάρων οικισμών πέριξ του ορυχείου Αμυνταίου που γέμισαν ρωγμώσεις τα χωριά τους και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο τον Ιούνιο του 2017, προξένησαν οι ισχυρισμοί εκπροσώπου της ΔΕΗ ότι δεν ευθύνεται το ορυχείο ή η περσινή μεγάλη κατολίσθηση για τις ρωγμώσεις στους γύρω οικισμούς.
Υπενθυμίζεται ότι στην πολύκροτη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΔΕΗ στην περιοχή μας την περασμένη εβδομάδα, σε ερώτημα αναφορικά με τις ρωγμώσεις στους οικισμούς που γειτνιάζουν με το ορυχείο Αμυνταίου, ο διευθυντής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας Στέφανος Παλαβός, υποστήριξε ότι δεν ευθύνεται η δραστηριότητα του ορυχείου Αμυνταίου ή η κατολίσθηση αλλά η φύση του εδάφους και η υπεράντληση υδάτων από τις γεωτρήσεις των αγροτών της περιοχής, επικαλούμενος μάλιστα και την μελέτη που εκπόνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΙΓΜΕ.
Ανυπόστατους και απαράδεκτους χαρακτηρίζουν τους παραπάνω ισχυρισμούς ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαλτόνερων, μέλος του Συλλόγου Πληττομένων Βαλτόνερων, αλλά και ο Δήμαρχος Αμυνταίου.
Την έντονη διαφωνία του με όσα υποστηρίζει η ΔΕΗ δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο Δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης: «Είναι καθαρό ότι την ευθύνη για τα ρήγματα στους οικισμούς την έχει η ΔΕΗ, η δραστηριότητα του ορυχείου Αμυνταίου – Φιλώτα και δεν μπορούν -όσο και να το θέλουν- να αποποιηθούν τις ευθύνες τους με μελέτες.» Τόνισε μάλιστα ότι «οι μελέτες έχουν δείξει το ακριβώς αντίθετο. Η μελέτη του ΙΓΜΕ λέει ότι ευθύνονται ο ανθρωπογενής παράγοντας και η υπεράντληση νερού και για τις υπεραντήσεις την ευθύνη την έχει η ΔΕΗ και όχι οι αγρότες, που είναι ζήτημα αν ποτίζουν 2 μήνες το χρόνο. Διότι οι περισσότερες γεωτρήσεις έχουν καταστραφεί από τις ρωγμώσεις και τις καθιζήσεις του εδάφους και από τη δραστηριότητα του ορυχείου έχει πέσει η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα πάρα πολύ χαμηλά και δεν μπορούν να αντλήσουν.»
«Η ΔΕΗ θέλει να ρίξει την ευθύνη για τις ρωγμώσεις στους οικισμούς και στα σπίτια των κατοίκων στους αγρότες της περιοχής, που εδώ και 15-20 χρόνια δεν μπορούν καν να ποτίσουν τα χωράφια τους», δηλώνει ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βαλτόνερων Γιώργος Παναγιωτίδης. «Είναι όλα ψεύδη, γιατί ενώ έχουν βγει άδειες εδώ και χρόνια δεν δουλεύει καμία γεώτρηση λόγω των κατολισθήσεων και των μετακινήσεων εδαφών στο ορυχείο και στη γύρω περιοχή. Αν φταίει κάποιος είναι καθαρά η ΔΕΗ, γιατί το νερό που ποτίζουν οι αγρότες -ούτε δύο μήνες το χρόνο, επιστρέφει στο έδαφος, ενώ τα νερά που αντλεί το ορυχείο ρίχνονται στον κεντρικό αγωγό και καταλήγουν στις λίμνες των Πετρών και Βεγορίτιδας, άρα εάν ευθύνεται κάποιος για τα προβλήματά μας είναι η ΔΕΗ και η δραστηριότητα του ορυχείου.»
Ο πρόεδρος των Βαλτόνερων καλεί μάλιστα τη ΔΕΗ «να σταματήσει να λέει ψέματα για τις καθιζήσεις και τις ρωγμώσεις και να μάς πει τι θα κάνει για να μην συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα σε περίπτωση σεισμού η έντονης βροχόπτωσης», προσθέτοντας: «Εάν ήταν αυτοί στη θέση μας θα μπορούσαν να ζήσουν στα Βαλτόνερα με τις οικογένειές τους πάνω στα ρήγματα και σε επικίνδυνα σπίτια γεμάτα ρωγμώσεις με τον κίνδυνο κατάρρευσης σε περίπτωση σεισμού ή νέας κατολίσθησης στο ορυχείο;»
Όπως την βολεύει
«Η ΔΕΗ μεταφράζει όπως θέλει το πόρισμα του ΙΓΜΕ προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις», λέει ο Σοφοκλής Μάνος, μέλος του Συλλόγου Πληττομένων Βαλτόνερων, το σπίτι του οποίου έχει υποστεί σοβαρές ζημίες από την περσινή κατολίσθηση. Τονίζει μάλιστα ότι η μελέτη του ΙΓΜΕ λέει ότι για τις ρωγμώσεις που έχουν εμφανιστεί στα Βαλτόνερα και στα άλλα τέσσερα χωριά που βρίσκονται κοντά στο ορυχείο Αμυνταίου «ευθύνεται η ανθρωπογενής δραστηριότητα, δηλαδή η δραστηριότητα του ορυχείου και σε ένα μικρό ποσοστό η αγροτική δραστηριότητα. Γιατί στηρίχτηκε και σε παλαιότερες μελέτες, ενώ εδώ και χρόνια δεν υπάρχει άντληση νερού από τους αγρότες γιατί έχει καταστραφεί πάνω από το 90% των γεωτρήσεων, γιατί τα εδάφη μας έπαθαν κατάπτωση.»
Ο κ. Μάνος τονίζει μάλιστα ότι «και η μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Λέκκας λένε από πέρσι, από τον Νοέμβριο του 2017 ότι πρέπει να εκκενωθούν τα Βαλτόνερα και έχουμε Δεκέμβριο του 2018 και δεν έχει γίνει ακόμα τίποτε, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων. Τι θα γίνει εάν συμβεί ένας σεισμός ή έντονη βροχόπτωση, θέματα που φοβάται ο κ. Λέκκας, και έχουμε ολίσθηση του εδάφους και πέσουν τα σπίτια πάνω μας; Γι’ αυτό και οι κάτοικοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάστηκαν το Σεπτέμβρη και περιμένουμε να βγει η απόφαση. Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία εκκένωσης και όχι μόνο των Βαλτόνερων αλλά και των άλλων τεσσάρων οικισμών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως έγινε με τους Αναργύρους.»