Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση αλλά και σειρά επισκέψεων και συναντήσεων, πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο Παρασκευή 28 με Κυριακή 30 Ιουλίου, φέρνοντας στο προσκήνιο το Πρότυπο Δάσος Δυτικής Μακεδονίας. Η ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στη Σιάτιστα αλλά και οι επισκέψεις που ακολούθησαν το επόμενο διήμερο σε μέρη της Δ. Μακεδονίας, έχουν σαν στόχο την καλύτερη αειφόρος διαχείριση των δασών και των φυσικών πόρων της περιοχής.
Τι είναι, όμως το Πρότυπο Δάσος Δυτικής Μακεδονίας; Ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ Δημήτριος Τσίμπλινας μίλησε στον «Π» για τον φορέα που δημιουργήθηκε και τους στόχους του: «Το Πρότυπο Δάσος είναι μια εθελοντική σύμπραξη φορέων και ιδιωτών, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, του Δήμου Βοΐου, δασικών συνεταιρισμών, ορειβατικών συλλόγων και μεμονωμένων ατόμων, που έχει σαν στόχο την καλύτερη αειφορική διαχείριση των δασών και των φυσικών πόρων της Δυτικής Μακεδονίας. Η Δυτική Μακεδονία, άλλωστε, έχει μεγάλο δασικό πλούσιο, πολλά πολιτισμικά και φυσικά στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει».
Το σημαντικό πλεονέκτημα του πρότυπου Δάσους Δυτικής Μακεδονίας είναι η συμμετοχή στο Παγκόσμιο αλλά και το Μεσογειακό Δίκτυο Πρότυπων Δασών, με τα θετικά οφέλη που εμπεριέχει η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η συνεργασία με άλλα κράτη. Μάλιστα, να τονιστεί πως πρόκειται για το πρώτο Πρότυπο Δάσος στην Ελλάδα, ενώ παγκόσμια υπάρχουν 60 αντίστοιχα από 35 κράτη. ΜΝάλιστα η Δ. Μακεδονία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία διαπίστευσης για να ενταχθεί στο δίκτυο.
Την περασμένη Παρασκευή στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας έγινε σχετική εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό, στο πλαίσιο επίσκεψης αντιπροσωπείας της Γραμματείας του Παγκόσμιου (Καναδά) και Μεσογειακού (Τοσκάνη) Δικτύου Πρότυπων Δασών, με στόχο την αξιολόγηση του Πρότυπου Δάσους Δυτικής Μακεδονίας.
Την πρώτη ημέρα, έγινε η εν λόγω εκδήλωση, προκειμένου να γνωρίσει το κοινό το πρότυπο δάσος, το διεθνές και μεσογειακό δίκτυο, τα οφέλη ένταξης στον φορέα και με ευρύτερο στόχο τη διάδοση του πρότυπου δάσους. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι δήμων και περιφέρειας, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου, δασολόγοι και απλός κόσμος.
Στη συνέχεια, έγινε συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων με το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα και τους διαχειριστές του Πρότυπου Δάσους, στην αίθουσα του Δ.Σ. Β οΐου, όπου και συζητήθηκαν οι επόμενες δράσεις.
Τις επόμενες δύο ημέρες, έγινε σειρά επισκέψεων σε διάφορα ενδεικτικά σημεία της περιοχής, ιδίως στο Βόιο και στα Γρεβενά, προκειμένου, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Πρότυπου Δάσους, να αναδειχθούν τα διάφορα πολιτισμικά, πολιτιστικά στοιχεία, τα φυσικά δάση και τα στοιχεία που διέπουν την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας.
Ειδικότερα, ο Καναδός πρόεδρος του Παγκόσμιου Φορέα και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού φορέα από την Τοσκάνη, βρέθηκαν στο Αρχοντικό της Πούλκως στη Σιάτιστα, στο αποστακτήριο αρωματικών φυτών στην Εράτυρα, στο Μοναστήρι Παναγίας Μικροκάστρου όπου μάλιστα λειτουργεί παρασκευαστήριο όπου μεταποιούν και παράγουν βιολογικά καλλυντικά, στο Σπήλαιο Γρεβενών και στο Φαράγγι της Πορτίτσας. Ακόμη, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα πανηγύρια της περιοχής και έφυγαν από τη Δυτική Μακεδονία γεμάτοι εμπειρίες και θετικές εντυπώσεις.