Μία πρωτοποριακή περιβαλλοντική επένδυση παρουσίασε το πρωί της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου η ΔΙΑΔΥΜΑ, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και εκπροσώπων της αναδόχου εταιρίας ΕΠΑΔΥΜ. Για «υποδειγματικό έργο, σύγχρονης τεχνολογίας και μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας», έκανε λόγο ο υφυπουργός.
Πρόκειται για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), η οποία βρίσκεται μέσα στα ορυχεία της ΔΕΗ, στις κεντρικές εγκαταστάσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της ΔΙΑΔΥΜΑ. Σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία στις 30 Ιανουαρίου 2017, ενώ η κανονική της λειτουργία θα αρχίσει στις 10 Ιουνίου, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Η παρουσίαση των σύγχρονων εγκαταστάσεων που θα δώσουν σημαντική ανάσα στο περιβάλλον της περιοχής, έγινε με κάθε επισημότητα, καθώς εκτός του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, παραβρέθηκαν ο Λεωνίδας Μπόμπολας, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Εταιριών ΑΚΤΩ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΗΛΕΚΤΩΡ, που είναι η ανάδοχος του έργου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημήτρης Λαμπρόπουλος και Δημοσθένης Μαυρίδης αντιστοίχως, οι δήμαρχοι Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, Σερβίων – Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τζιμάνης και Μίμης Δημητριάδης, της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Κοζάνης και πρώην δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας, ο πρόεδρος του Π.Σ. Γιώργος Κωτσίδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Φώτης Κεχαγιάς και άλλοι πολλοί. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος της επένδυσης που υλοποιήθηκε με την Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ), είναι η παρουσία άνω των δέκα δημοσιογράφων κεντρικών ΜΜΕ της Αθήνας, που έφτασαν στο χώρο των εγκαταστάσεων για να καλύψουν το ρεπορτάζ.
Παρουσιάζοντας την επένδυση εκ μέρους της ΕΠΑΔΥΜ, ο επικεφαλής του έργου Ν. Περδικάρης, υπογράμμισε ότι «αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα», καθώς:
– Θα επεξεργάζεται το σύνολο των Σύμμεικτων (ΑΣΑ) της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με μέγιστη δυνατότητα 120.000 τόνων.
– Η μονάδα θα υποδέχεται τα ΑΣΑ των δήμων σε ένα δίκτυο 10 περιφερειακών σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων και θα εκτελείται μεταφόρτωση μεταφορά στη ΜΕΑ, επεξεργασία και διάθεση προϊόντων και υπολειμμάτων.
– Θα παράγει 8 είδη ανακυκλώσιμων υλικών (5 πλαστικά, καθώς και μέταλλα, χαρτί, αλουμίνιο) και Κομπόστ Τύπου Α.
Στη δύσκολη φάση που περνάμε, η χώρα έχει ανάγκη από καλές ειδήσεις και θετικά παραδείγματα, ώστε να μπούμε γρήγορα σε φάση ανάπτυξης, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Σ. Πιτσιόρλας, προσθέτοντας ότι «η ΔΙΑΔΥΜΑ είναι ακριβώς ένα τέτοιο καλό παράδειγμα». Πρόσθεσε πως «χρειαζόμαστε μία νέα κουλτούρα, μπροστά μας έχουμε ένα υποδειγματικό έργο σύγχρονης τεχνολογίας και με μεγάλη περιβαλλοντική σημασία, προϋπολογισμού σχεδόν 50 εκ. ευρώ, το οποίο ολοκληρώθηκε ένα μήνα πριν από το χρονοδιάγραμμα, χωρίς αναθεώρηση της σύμβασης, πράγμα το οποίο δεν είναι συνηθισμένο». Είπε ακόμη ότι «στα 27 χρόνια που θα ισχύει η σύμβαση θα λειτουργεί με ευθύνη του κατασκευαστή. Το έργο αυτό θα επιλύσει με τον πλέον σύγχρονο και περιβαλλοντικό τρόπο την διαχείριση απορριμμάτων».
Ειδικά για τις ΣΔΙΤ ο Σ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι «είναι ένα εργαλείο το οποίο η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει σωστά. Με λίγα λεφτά μπορούμε να κάνουμε πολλά έργα. Να πολλαπλασιάσουμε τα κεφάλαια, για να κινήσουμε την οικονομία. Η ΔΙΑΔΥΜΑ πρωτοπορεί μ’ αυτό το έργο και πρέπει να την μιμηθούν κι’ άλλοι στην Ελλάδα».
Ο πρόεδρος της ΗΛΕΚΤΩΡ, Λεωνίδας Μπόμπολας, υπογράμμισε ότι «μ’ αυτό το έργο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πρωτοπορεί. Αφενός εναρμονίζεται πλήρως με την κοινοτική νομοθεσία, αφετέρου εξασφαλίζει μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της». Υπογράμμισε επίσης ότι η εταιρία του υλοποιεί σειρά περιβαλλοντικών έργων στη χώρα και στο εξωτερικό, απασχολώντας περί τους 3.600 εργαζόμενους συνολικά.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ, Δημοσθένης Μαυρίδης, επισήμανε ότι «η ΔΙΑΔΥΜΑ βρίσκεται στην κορυφή της διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρας μας, όταν από το 2005 έκλεισε 207 χωματερές και εφαρμόζει συστήματα με Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) σε τέσσερα ρεύματα (χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλα) ενώ πρόσφατα με τον καφέ κάδο των βιοαποβλήτων ξεκίνησε δοκιμαστικά η ΔσΠ για ένα νέο ρεύμα αποβλήτων». Αναφερόμενος στο ΣΔΙΤ, τόνισε ότι «είναι ένα καινοτόμο εργαλείο, πολύ ελκυστικό για επενδύσεις, το οποίο για να πετύχει τους στόχους του πρέπει να το αγκαλιάσουν η Πολιτεία, οι φορείς και η κοινωνία, ώστε να καταστεί ένα χρήσιμο και ωφέλιμο έργο για τους δημότες ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας».
Ο πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ, Δημήτρης Λαμπρόπουλος, αναφέρθηκε στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων, στην οποία «η Δυτική Μακεδονία πρωτοπορεί», ένα έργο που όπως είπε, «ξεκίνησε με τη σύμφωνη γνώμη των 61 καποδιστριακών δήμων. Καλωσορίζουμε αυτή τη σημαντική επένδυση στην περιοχή μας».
Να σημειωθεί ότι η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. δεν δαπάνησε ιδίους πόρους για την κατασκευή του έργου. Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 48.000.000 ευρώ, ως έργο ΣΔΙΤ άντλησε πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το πρόγραμμα Jessica, ως βιώσιμο σχέδιο για αστική ανάπτυξη, την Εθνική Τράπεζα και ιδία κεφάλαια του ανάδοχου. Λειτουργός για 25 χρόνια θα είναι ο ανάδοχος και κατόπιν παραδίδει τη σκυτάλη στη ΔΙΑΔΥΜΑ, η οποία για οποιαδήποτε τροποποίηση επί των συμφωνηθέντων έχει τον απόλυτο έλεγχο αποφάσεων.
Το έργο απασχόλησε κατά την κατασκευή πάνω από 200 εργαζόμενους, ενώ κατά την λειτουργία θα απασχολήσει 120 άτομα. Η σύμβαση σύμπραξης υπογράφτηκε στις 10-6-2015 και μέσα σε δύο ημέρες, στις 12-6-2015 άρχισε η κατασκευή, ενώ στις 30-1-2017 άρχισε η δοκιμαστική λειτουργία.
Μετά την παρουσίαση του έργου στο αμφιθέατρο, έγινε ξενάγηση του υπουργού, όλων των φορέων και των δημοσιογράφων στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, κατά την οποία οι υπεύθυνοι του έργου παρουσίασαν λεπτομερώς τον τρόπο λειτουργίας.