Σε 200 έως 250 ανέρχονται τα κενά των εκπαιδευτικών σε γενικά μαθήματα, αλλά κυρίως σε μαθήματα ειδικοτήτων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης εν’ όψει της νέας σχολικής χρονιάς, που ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά τους, συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ υποστηρίζουν ότι τα πραγματικά κενά είναι πολύ περισσότερα.
Παρ’ όλα αυτά η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, εκτιμά ότι «η νέα χρονιά θα αρχίσει ομαλά και χωρίς προβλήματα, καθώς τα υπάρχοντα κενά θα καλυφθούν σύντομα». Η Βασιλική Βόντσα υπογράμμισε ότι για την πλήρη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χρειαζόμαστε 1.400 εκπαιδευτικούς και αυτή τη στιγμή έχουμε 1.150 με 1.200. Τα περισσότερα κενά αναφαίρονται σε μαθήματα ειδικοτήτων, όπως Ειδική Αγωγή, Μουσική, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Νοσηλευτές κ.λ.π.), αλλά υπάρχουν και κενά εκπαιδευτικών – γύρω στα 50 – σε γενικά μαθήματα, όπως Μαθηματικά, Βιολογία, Ξένες Γλώσσες κ.λ.π. Όλα αυτά τα κενά πιστεύουμε ότι θα καλυφθούν πολύ σύντομα με αναπληρωτές και ωρομίσθιους, ώστε να μην έχουμε προβλήματα».
Από την άλλη πλευρά η ΕΛΜΕ Κοζάνης υποστηρίζει ότι «το πρόβλημα των εκπαιδευτικών κενών είναι μεγαλύτερο απ’ ότι φαίνεται», όπως επισημαίνει εκπρόσωπός της, καθώς «συχνά ένας εκπαιδευτικός καλείται να καλύψει την ίδια ημέρα τρεις εκπαιδευτικές ώρες σε σχολεία που βρίσκονται σε τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις στο νομό, γεγονός που τον εξουθενώνει και εν τέλει είναι σε βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης».
Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο στην Πτολεμαΐδα
Στις σχολικές αίθουσες γυμνασίων και λυκείων του νομού Κοζάνης προσέρχονται φέτος περί τις 10.000 μαθητές και μαθήτριες. Οι σχολικές μονάδες ανέρχονται σε 61, χωρίς σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πέρυσι. Απλώς, να σημειωθεί ότι στη νέα χρονιά που ξεκινά με το πρώτο κουδούνι την επόμενη Δευτέρα, θα λειτουργήσει μία νέα σχολική μονάδα, το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας με 15 μαθητές και μαθήτριες. Αυτά τα παιδιά υποχρεωνόταν μέχρι πέρυσι να πηγαινοέρχονται στο μοναδικό αντίστοιχο σχολείο που υπήρχε και υπάρχει στην Άνω Κώμη, αλλά η ίδρυσή του φέτος στην Πτολεμαΐδα θέτει τέλος στην ταλαιπωρία μαθητών και γονέων. Το Ειδικό Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας θα λειτουργήσει στο σχολικό κτήριο “Βούλγαρη”, όπου στεγάζεται το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο.
Η δεύτερη μεταβολή είναι αυτή στα Μουσικά Σχολεία Πτολεμαΐδας και Σιάτιστας, όπου υπάρχουν από δύο τμήματα στο καθένα, αλλά από φέτος δημιουργείται και τρίτο τμήμα.
Σχετικά με το θέμα της σχολικής στέγης, «η εικόνα είναι καλή και δεν υπάρχουν προβλήματα», υπογραμμίζει η Β. Βόντσα, ωστόσο παραδέχεται πως «απαιτείται εκ βάθρων ανακαίνιση του σχολικού συγκροτήματος της οδού Βερμίου, όπου το κτήριο είναι άκρως ακατάλληλο». Να σημειωθεί βεβαίως για το εν λόγω σχολικό συγκρότημα, ότι όλοι οι αρμόδιοι εδώ και δεκαετίες παραδέχονται την «αθλιότητα της κατάστασης» και λένε ότι «πρέπει κάτι να γίνει», αλλά δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα. Ειδικότερα, μπροστά στο δίλημμα της εκ βάθρων ανακαίνισης ή της κατεδάφισης και της κατασκευής νέου σχολικού συγκροτήματος, επιλέγεται η …απραξία. Επίσης, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, είναι αναγκαία η κατασκευή ενός Γυμνασίου στο βόρειο τμήμα της πόλης της Κοζάνης, καθώς ο αριθμός των Γυμνασίων και η διασπορά τους, δεν εξυπηρετεί τον μαθητικό πληθυσμό της συγκεκριμένης περιοχής.