Η πρώτη προκήρυξη του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου βρίσκεται από σήμερα στον αέρα, περιμένοντας τις προτάσεις των ενδιαφερομένων, με το καθεστώς ενίσχυσης να αφορά τη «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα».
Όπως είναι γνωστό οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία ή πρόκεται να επενδύσουν στην περιοχή θα ενισχυθούν με ένα επιπλέον ποσοστό 10%, με τα ανώτατα ποσοστά περιφερειακής ενίσχυσης για την περίοδο 2022-2027 να διαμορφώνονται ως εξής:
Μεγάλες Επιχειρήσεις: 50%
Μεσαίες Επιχειρήσεις: 60%
Μικρές Επιχειρήσεις: 70%
Για τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης, οι οποίες σύμφωνα με τον ν. 4759/2020 είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης και ο Δήμος της Μεγαλόπολης, τα ποσοστά ενίσχυσης είναι τα ανώτατα του Χάρτη Ενισχύσεων, ανάλογα το μέγεθος της επιχείρησης και σύμφωνα με τα οριζόμενα είδη ενισχύσεων
Για τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Γρεβενών και στους Δήμους Τρίπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας, το ποσοστό επιχορήγησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ορίζεται στο 90% και για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό της φορολογικής απαλλαγής στο 90% του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» για το έτος 2022 ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 75.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής και τα υπόλοιπα 75.000.000 ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.
Τα επενδυτικά σχέδια που μπορούν να υπαχθούν είναι επενδύσεις οι οποίες εμπίπτουν στον τομέα της μεταποίησης, πλην της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων, και των επενδυτικών σχεδίων στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και ειδικότερα να πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Δημιουργία νέας μονάδας.
β. Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.
γ. Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί από αυτήν.
δ. Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.
Για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα», το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε:
α. 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις
β. 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις
γ. 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις
δ. 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις
ε. 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.).
Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακών Νόμων (ΠΣ.-Αv), στην ηλεκτρονική διεύθυνση (https://opsan. mindev.gov.gr)
Ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ορίζεται η 27η Ιουλίου 2022 και ημερομηνία λήξης του 1ου κύκλου υποβολών η 31η Οκτωβρίου 2022. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το ΦΕΚ της προκήρυξης εδώ: https://www.pdm.gov.gr/wp-content/uploads/2022/07/prokyrixi-metapoiisis-pdm-fek-b-3890-22-07-2022.pdf