Είναι γνωστό , φίλες και φίλοι, πως τα Καϊλάρια-Πτολεμαϊδα, από την ύπαρξη τους, υπέφεραν από την έλλειψη νερού , τόσο για ομολογεί και η ονομασία της, αλλά και η μοναδική γεώτρηση του εποικισμού που ακολούθησε την κατασκευή του Υδραγωγείου το 1927-1928, δεν συμπλήρωσαν το κενό που συνέχισε να ταλαιπωρεί, για πολλά χρόνια, τους κατοίκους της Κωμόπολης πλέον Πτολεμαϊδος.
Γνωστή στην κοινωνία μας η παρέμβαση του Γερμανού Φρουράρχου ΦΡΙΤΣ (Γερμανική κατοχή 1941-1944)για προσωπική εργασία των κατοίκων για τη βελτίωση της γραμμής ροής, Βλάστης-Αναρράχης- βρυσούλας άνω Πτολεμαϊδος, που απετέλεσε ένα μικρό μπαλωματάκι στην όλη δραματική κατάσταση για λίγο νεράκι.
Με την έναρξη των εργασιών του εργοστασίου αζωτούχων και όχι μόνο, λιπασμάτων, με τη επιτυχή γεώτρηση- δίπλα στην Αγία Σκέπη- πάνω από 120 κυβικά την ώρα και τη διάθεση μιας γεώτρησης της ΔΕΗ, το όλο πρόβλημα βελτιώθηκε σημαντικά, με κάποια προβλήματα στην άνω Πτολεμαϊδα, λόγο υψομετρικής διαφοράς.
Το 1976-77, η νέα Δημοτική αρχή, Σπανίδη Ανέστη, για να λυθεί και το πρόβλημα της άνω Πτολεμαϊδος, στο υψηλότερο μέρος του Κουρί, κατασκευάζει δεξαμενή 4.000 κ.μ νερού (η σημερινή), όπου, συγκεντρώνονταν το νερό των γεωτρήσεων και έπαιρνε τον κατήφορο για την πόλη.
Το 198Ι, η Δημοτική αρχή, Τόττη Πέτρου, που ανέλαβε την εξουσία, επωφελούμενη απόφαση της Κυβέρνησης για δικαίωμα στους Δήμους, να μπορούν να ιδρύουν Δημοτικές επιχειρήσεις ίδρυσε την ΔΕΥΑΠ , με το σύνολο των ψήφων Δ.Σ. πλην Ενός.
Σημειώνουμε, πως, η παρουσία των έργων ΛΙΠΤΟΛ-ΔΕΗ-ΑΕΒΑΛ και λοιπά, συνετέλεσαν στην άνοδο του Βιοτικού επιπέδου του λαού μας με επακόλουθο το νερό να.. ενταχθεί στο εσωτερικό κάθε νοικοκυριού με.. όλα τα επακόλουθα.
Έτσι, η αναφερόμενη γεώτρηση είναι η πρώτη εκ των 5 που Δημοπράτησε η Δημοτική αρχή, Πέτρου Τόττη, βρίσκεται πίσω από το συγκρότημα, ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ και ονομάστηκε , Μιχάλη Καλαβρινού, για τη συνεχή παρουσία του μέχρι της σύνδεσης της στη δεξαμενή.
Το θέμα, Δ.Ε.Υ.Α. Πτολεμαϊδος ή Δ.Ε.Υ.Α. Εορδαίας, θα το συνεχίσουμε με ξεχωριστά Δημοσιεύματα μας διαφορετικής…. δομής._