Οι Έλληνες αξίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα. Μια Ελλάδα που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και θα προσφέρει ευκαιρίες για πρόοδο και ανάπτυξη σε όλους.
Σημαντικός παράγοντας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι ο πρωτογενής τομέας. Τα πολλά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της χώρας μας να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά και να κερδίσουν μερίδιο στις αγορές του εξωτερικού, αυξάνοντας το εισόδημα και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Στόχος μας είναι να σταθούμε δίπλα στον αγρότη – και κυρίως το νέο αγρότη – που καινοτομεί, που παίρνει ρίσκα για να πετύχει να παράγει ανταγωνιστικά διεθνώς ποιοτικά προϊόντα.
Δυστυχώς, οι συνθήκες σήμερα δεν ευνοούν τις προσπάθειες των αγροτών και των νέων επιχειρηματιών, που αγωνίζονται να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Η γραφειοκρατία, η υψηλή φορολογία, η έλλειψη χρηματοδότησης πνίγουν τις όποιες προσπάθειες γίνονται. Είναι δέσμευσή μας αυτή η κατάσταση να αλλάξει. Προχωράμε με σχέδιο και όραμα, με σύγχρονες προτάσεις και καινοτόμες ιδέες.
Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη χρήση της τεχνολογίας και της φθηνής ενέργειας ώστε να δώσουμε ώθηση στον πρωτογενή τομέα. Μπορούμε – και είναι ανάγκη – να πετύχουμε τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας που θα υποστηρίζει τον επιχειρηματία – αγρότη.
Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε νέα συνεργατικά σχήματα. Μόνο με σύγχρονες ομάδες παραγωγών θα καταφέρουμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Χρειαζόμαστε σχήματα συνεργασίας, που θα λειτουργούν με αυστηρά επιχειρηματικά κριτήρια και θα είναι ικανά να διεκδικούν θέση για τα προϊόντα μας στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, με βάση τη σχέση κόστους και οφέλους. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε ανταγωνιστικοί στον πρωτογενή τομέα, εάν δεν συνεργαστούμε, εάν δεν αναπτυχθούμε, εάν δεν δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας, εάν δεν προωθήσουμε τα νέα συνεργατικά σχήματα παραγωγών.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα δώσουμε ισχυρά φορολογικά κίνητρα για να ωθήσουμε τους αγρότες να συμπράξουν. Κάθε αγρότης που θα συμμετέχει σε μία συνεργατική δομή θα έχει φορολογικό πλεονέκτημα σε σχέση με το να επιχειρεί μόνος του. Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατή η μείωση του κόστους παραγωγής και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας. Σημειώνω ότι πέρσι από τη Δ.Ε.Θ. είχα προτείνει τη μείωση του Φ.Π.Α. για τα αγροτικά εφόδια στο 13%, κάτι που έγινε τελικά αποδεκτό απ’ την Κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση.
Σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την αξιοποίηση των ευκαιριών που μας προσφέρει η ελληνική γη είναι οι δυνατότητες χρηματοδότησης. Δεν υπάρχουν περιθώρια να μένουν αναξιοποίητοι ευρωπαϊκοί πόροι. Δυστυχώς, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών στην αξιοποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. η χώρα μας μέχρι και τον Αύγουστο βρισκόταν τέσσερις μονάδες χαμηλότερα σε απορροφήσεις σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο. Επίσης, η πλειονότητα των αναπτυξιακών δράσεων για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί. Υπάρχουν σημαντικοί πόροι, πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε δράσεις καινοτομίας και εκπαίδευσης, που λιμνάζουν αναξιοποίητοι. Είναι ανάγκη γι αυτό και προτεραιότητα μας η άμεση ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν σε επενδύσεις ιδιωτών, αγροτών και συνεταιρισμών και συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μέσω της αγροτικής εκπαίδευσης και καινοτομίας.
Με αυτές τις πρωτοβουλίες θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον πρωτογενή τομέα ως ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας για να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.