Στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ρόδου στις 12 και 13 Απριλίου, συμμετείχε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης, Νίκος Σαρρής. Στη διαδικασία συμμετείχαν περισσότεροι από 180 εκπρόσωποι επιμελητηρίων από όλη την Ελλάδα, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.
Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν στον συνεδριακό χώρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα, του βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρου Φορτσάκη, του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργου Καββαθά, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, καθώς και εκπροσώπων φορέων.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης αναλύθηκε από τον κ. Σαρρή ο ρόλος των επιμελητηρίων στη νέα οικονομική πραγματικότητα, ο οποίος ανέφερε πως «Ο νέος ρόλος των Επιμελητηρίων πρέπει να ενσωματώνει θεσμοθετημένες διαδικασίες για τη δημιουργία επιτυχημένων δικτύων και συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών μας προς τα μέλη μας πρέπει να συμπεριλάβει θέματα όπως:
- Η δημιουργία φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος ώστε να βοηθηθούν, ιδίως οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και οι ΜΜΕ, να αναπτυχθούν με άρση των εμποδίων για νέες επενδύσεις
- Η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ιδίως των νεοσύστατων επιχειρήσεων και των ΜΜΕ
- Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές τρίτων χωρών
- Η ενημέρωση επί των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ, ώστε να συμβάλουν στην προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη
- Η διασφάλιση εύκολης προσπελάσιμης πληροφόρησης και συνδρομής σχετικά με τους κανόνες και τις διαδικασίες των διεθνών αγορών,
- Η αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή των κανόνων της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ
- Η παροχή εύκολης πρόσβασης στις διασυνοριακές δημόσιες συμβάσεις
- Η προώθηση της χρήσης προηγμένων τεχνολογιών και επιχειρηματικών μοντέλων
- Η ανάπτυξη της συνεργατικής οικονομίας ως καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο.
- Η μετάβαση σε μοντέλα κυκλικής οικονομίας όπου οι πόροι χρησιμοποιούνται με βιώσιμο τρόπο
- Η συμβολή στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την έρευνα, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα
Πιστεύουμε ότι το μέλλον του επιχειρηματικού τοπίου πρέπει να χτιστεί επάνω στους εξής πυλώνες:
- Εκπαίδευση: Το εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο είναι ένα από τα πλέον σημαντικά προαπαιτούμενα για ένα αποτελεσματικό σύστημα καινοτομίας. Το υποσύστημα εκπαίδευση αποτελεί μια προσέγγιση της ποιότητας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και της ικανότητάς του να αυξάνει τις συνολικές γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες επιχειρηματιών και εργαζομένων, οι οποίοι εντέλει θα δημιουργήσουν καινοτόμες ιδέες και πρακτικές.
- Έρευνα και Ανάπτυξη: Αποτελεί ένα βασικό απαιτούμενο για την καινοτομία. Οι επιδόσεις μετρούνται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας και δημοσιεύσεις, και κυρίως με τη σωρευτική αύξηση γνώσεων, που οδηγούν στην καινοτομία και στη βελτίωση του τελικού προϊόντος της επιχείρησης μέσω της αυξημένης παραγωγικότητας.
- Ψηφιακή Οικονομία. Κάθε επιχείρηση πρέπει να επωφεληθεί από μια δυναμική και βιώσιμη οικονομία, που χαρακτηρίζεται από ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα. Η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που προκύπτουν από έναν όλο και περισσότερο ψηφιοποιημένο και ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.
- Δικτύωση: Η συνεργασία και η αλληλεπίδραση μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και άλλων συμμετεχόντων του συστήματος καινοτομίας προσφέρει οικονομικά πλεονεκτήματα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς..
- Χρηματοδότηση: Η χρηματοδότηση είναι βασικός παράγοντας καθ’ όλη τη διαδικασία καινοτομίας. Η δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση είναι εξίσου σημαντικές. Αυτό το υποσύστημα περιλαμβάνει δείκτες σχετικά με τη διαθεσιμότητα κεφαλαίου των δημόσιων ιδρυμάτων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και δείκτες που απεικονίζουν την «ευκολία» εξασφάλισης χρηματοδότησης για έργα καινοτομίας.».
Κλείνοντας ο κ. Σαρρής εξέφρασε την άποψη πως τα Επιμελητήρια επιβάλλεται να συνεχίσουν να εργάζονται για να εντοπίζουν και να προωθούν ευκαιρίες για την ευημερία του επιχειρηματικού κόσμου, επιτρέποντας στους πολίτες, τους επιχειρηματίες, τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και τους υπαλλήλους τους να επωφεληθούν πλήρως από μια μεγάλη, ολοκληρωμένη και παγκόσμια ενιαία αγορά.