Οι άνθρωποι αναγκάζονται να βγούν στην προσφυγιά από τότε που υπάρχει Ιστορία. Πολλά θρησκευτικά βιβλία περιγράφουν ιστορίες προσφύγων. Η έξοδος, για παράδειγμα, το δεύτερο βιβλίο της παλαιάς Διαθήκης, περιγράφει την φυγή του Εβραϊκού λαού από την Αίγυπτο. Η Παναγία,ο Ιωσήφ και ο Ιησούς ως βρέφος αναγκάστηκαν επίσης να φύγουν από την Αίγυπτο, για να γλιτώσουν από τη δίωξη του Βασιλιά Ηρώδη.
Οι πόλεμοι και οι θρησκευτικές και πολιτικές διώξεις υποχρέωσαν ανά τους αιώνες εκατομμύρια ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες. Στη μεσαιωνική Ευρώπη οι Εβραίοι αντιμετώπισαν διωγμούς σε πολλά μέρη και απελάθηκαν από πολλά βασίλεια. Κατά την περίοδο της θρησκευτικής μεταρρύμισης, οι Προτεστάντες υπέστησαν διωγμό στη δυτική Ευρώπη. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι του 1912-1913 ανάγκασαν πολλούς Έλληνες, Βούλγαρους και Τούρκους να γίνουν πρόσφυγες. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918) ανάγκασε περισσότερους από έξι εκατομύρια ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες.
Σοβαρό προσφυγικό πρόβλημα αντιμετώπισε η Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μια χώρα με πληθυσμό 5.000.000 κατοίκων βρέθηκε στην ανάγη να υποδεχτεί και να ενσωματώσει περίπου 1.500.000 πρόσφυγες.
Έως το τέλους του 1933, πάνω από 65.000 πρόσφυγες είχαν εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία. Στους πρόσφυγες, εκτός από τους Εβραίους, περιλαμβάνονται και πολιτικοί αντίπαλοι αντίπαλοι των Ναζί. Οι μάχες του Δεύτερου Παγκόσμου Πολέμου ανάγκασαν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Όταν έγινε ειρήνη το 1945, πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν γίνει πρόσφυγες ή εκτοπισμένοι στο εσωτερικό, κυρίως στην Ευρώπη.
Μέχρι τη δεκαετία του 1970, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες όλου του κόσμου προέρχονταν από ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά στη δεκαετία του 1970 το καθεστώς αυτό άλλαξε, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι τρέπονταν σε φυγή από φτωχές και πολιτικά ασταθείς χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής. Ωστόσο, ο πόλεμος και οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων ανάγκασαν ξανά ανθρώπους στην Ευρώπη να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, ιδιαίτερα για να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία και αργότερα στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και πρόσφατα στη Συρία.
πηγή: Σχολείο χωρίς σύνορα,
Κέντρο μελετών και τεκμηρίωσης, ΟΛΜΕ
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την εφημερίδα εδώ…