Μια σειρά δράσεων που απευθύνονται σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων θα υλοποιήσει η Κ.Δ.Β.Κ., με στόχο την καλύτερη δυνατή γνωριμία τους με τη Βιβλιοθήκη μας και τον πλούτο που αυτή εμπεριέχει, ελπίζοντας πως έτσι θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθεια που καταβάλλουμε για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, ειδικά στις μικρές ηλικίες.
Οι δράσεις αυτές ξεκινάνε στις 30 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν στο τέλος Ιανουαρίου 2020, γίνονται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης και το αρμόδιο γραφείο σχολικών δραστηριοτήτων και θα φιλοξενούνται στους χώρους της Βιβλιοθήκης τα πρωινά της Τετάρτης και της Παρασκευής.
Η αρχή γίνεται την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 με το πρόγραμμα “Με αγαπώ δεν μου θυμώνω και τη βία εξοντώνω”.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αυτοεκτίμησης ,συναισθηματικής ανάπτυξης και διαχείρισης συγκρούσεων. Σκοπός της δράσης αυτής αποτελεί η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των μικρών μαθητών και η καλλιέργεια κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων με στόχο τη δημιουργία ομάδας σχολικών διαμεσολαβητών. Η σχολική διαμεσολάβηση ως δομημένη πρακτική ειρηνικής επίλυσης διαφορών, εφαρμόζεται εδώ και πολλές δεκαετίες στα σχολεία της Ευρώπης και της Αμερικής, με εξαιρετικά αποτελέσματα κατά του σχολικού εκφοβισμού (bullying), με τη δημιουργία ενός συνεργατικού σχολείου, που εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια των μαθητών.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 8 έως 11 χρονών και το υποστηρίζει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ,το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή κο. Γεώργιο Ιορδανίδη, συντονίστρια την εκπαιδευτικό, δικηγόρο και διαμεσολαβήτρια κα. Ελεονώρα Δ. Μπέσσα και εκπαιδεύτρια την εκπαιδευτικό, διαμεσολαβήτρια κα. Θεοδώρα Μάραντου.
Η συνέχεια περιλαμβάνει το πρόγραμμα “Παραμύθι χωρίς σύνορα” που ξεκινά την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019.
Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε με γνώμονα πως οι κοινωνίες τείνουν, πλέον, να γίνουν πολυπολιτισμικές . Η βιβλιοθήκη είναι ένα παράθυρο ανοιχτό στον κόσμο που εξελίσσεται και ενθαρρύνει τέτοιες προσπάθειες. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, καθώς και σε μαθητές των τεσσάρων πρώτων τάξεων Δημοτικού, τονίζοντας την ανάπτυξη και τη διατήρηση δημοκρατικής κοινωνίας προσφέροντας στα παιδιά πρόσβαση σε ευρεία και ποικίλη επιλογή πηγών γνώσεων, ιδεών και απόψεων, καλλιεργώντας τον ψηφιακό γραμματισμό δια μέσου πολιτιστικών και δημιουργικών δράσεων προσανατολισμένα στην ανάγνωση και στη διαδραστικότητα.
Υπεύθυνη για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών εκ μέρους της Κ.Δ.Β.Κ. είναι η κα. Θεοδώρα Μάραντου, εκπαιδευτικός.