Στο μεγάλο πρόβλημα με τους δεντροκαλλιεργητές μήλων που επηρεάζει στο μέγιστο βαθμό και τους δενδροκαλλιεργητές μήλων στο Μεσόβουνο, αναφέρθηκε στον «Π» και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιωάννης Ασφαλτίδης.
Ο ίδιος τονίζει πως στα 40 χρόνια που ασχολείται με την δενδροκαλλιέργεια, αυτό που γίνεται φέτος είναι πρωτοφανές, λέγοντας πως η προβληματική κατάσταση ξεκίνησε με τα κεράσια και επιδεινώθηκε στα μήλα, γιατί καλλιεργήθηκε κλίμα από την πλευρά των εμπόρων ότι δεν θα πάνε καλά και επιβεβαιώθηκε, όπως τόνισε και συνέχισε εξηγώντας:
«Οι έμποροι δεν έχουν έρθει, όπως γινόταν, κάνουν διερευνητικές συζητήσεις. Οι τιμές είναι ανοιχτές και δίνουν τιμές 25-30 λεπτά (27-28 λεπτά) και το κοστολόγιο αγγίζει στα 35 λεπτά. Πουλάμε κάτω από το κόστος. Υπάρχει απαξίωση του προϊόντος. Το πλήγμα είναι επίσης ότι δεν υπάρχουν συνεταιρισμοί. Ζήτηση υπάρχει αλλά επικαλούνται το αυξημένο κόστος ρεύματος για αποθήκευση», λέει με απόγνωση.
Τα περισσότερα μήλα άλλες χρονιές πήγαιναν στην Αίγυπτο, αλλά αυτό δεν γίνεται φέτος, με αποτέλεσμα να φρακάρει η εσωτερική αγορά, σημειώνει, από τον φόβο των εμπόρων για αύξηση του κόστους.
Οι δενδροκαλλιεργητές ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας, καθώς όπως καταγγέλλουν έχουν αυξημένο κόστος παραγωγής: «Τα έξοδα είναι τεράστια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α. η αγορά είναι ανεξέλεγκτη, τα κόστη αυξήθηκαν. Οι παραγωγοί θα αναγκαστούν να τα δώσουν όσο- όσο για να καλύψουν μέρος της ζημιάς», καταλήγει.
Στον άξονά των Κομνηνών το πρόβλημα αφορά σε 1.300 στρέμματα, στο Μεσόβουνο ξεπερνούν τις 3.000 στρέμματα και στους Πύργους το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο.