Σε εφηβική ηλικία βρίσκεται ακόμα, η καινούρια Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα κατά τόπους στελέχη της προηγούμενης γενιάς, δυσκολεύονται να λάβουν τα μηνύματα που εκπέμπει η Αθήνα και να κατανοήσουν το «καινούριο» που ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα εν λόγω στελέχη βέβαια κυριαρχούν, ελλείψει της νέας γενιάς στελεχών, η οποία είναι και το απαραίτητο θεμελιακό στοιχείο για να σταθεί η παράταξη στα πόδια της, και να ζητήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για να κυβερνήσει. Πέραν αυτού, η ανικανότητα αντίληψης των αλλαγών στην κοινωνία από την παλιά γενιά, είναι και ο κυριότερος λόγος που η Νέα Δημοκρατία αν και επόμενη κυβέρνηση, συνεχίζει να είναι στο περιθώριο του Κοινωνικού Διαλόγου. Όλα τα παραπάνω, ερμηνεύουν και τη χαοτική διαφορά φιλοσοφίας που υπάρχει ανάμεσα στην ηγεσία και τους κατά τόπους πυρήνες.
Προς το παρόν δεν χρειάστηκε να γίνουν ρήξεις, γι’ αυτό και ακόμα κυριαρχεί η παλαιοκομματική λογική. Είναι όμως θέμα χρόνου να γίνουν οι απαραίτητες τομές που θα ενισχύσουν το ηγετικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χωρίς τις τομές αυτές, και βασιζόμενος στο στείρο και αντιπαραγωγικό παλαιοκομματικό καθεστώς, ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν θα μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Ίσα ίσα, θα χάσει και την εκτίμηση των φιλελεύθερων παραγωγικών τάξεων, οι οποίες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους πάνω του για την ανασυγκρότηση της χώρας με προϋπόθεση την αξιοκρατία, τη συνέπεια, τη δημιουργική σύνθεση και την έξοδο των καιροσκόπων από το κάδρο.
Το υφιστάμενο χάσμα γενεών, μπορεί να το δει κανείς στην αντιμετώπιση επί μέρους ζητημάτων, όπως οι στρατηγικές και μετέπειτα οι επιλογές του κόμματος στην Αυτοδιοίκηση και στα Επιμελητήρια. Για την ώρα δεν φαίνεται να μπορούν να αναδειχθούν και να επιλεγούν ικανά στελέχη. Αντίθετα, γίνονται εν αγνοία της Ηγεσίας οπισθοδρομικές μεθοδεύσεις με παλιές πρακτικές. Θα μου πεις, μπορεί να μην έχουν ακόμα παρουσιαστεί ικανά στελέχη ώστε να επιλεγούν. Είναι όμως υποχρέωση της Ηγεσίας να τους βρει και να τους βγάλει μπροστά. Να πείσει τους ανθρώπους της αγοράς να ασχοληθούν με την πρόοδο της Πατρίδας τους. Μην ξεχνάμε πως έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα κατάρτισης Μητρώου Στελεχών. Τόσο η ομάδα, όσο και η ίδια η πλατφόρμα θα δώσουν τις εξετάσεις τους το επόμενο διάστημα.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη συνεχή ανακύκλωση παρωχημένων ονομάτων στη συζήτηση για τα βουλευτικά ψηφοδέλτια, δείχνουν ένα «μούδιασμα» της ΝΔ στην ανάδειξη σοβαρών προσώπων για τη στελέχωση θέσεων τόσο στον κομματικό ιστό, όσο και σε θεσμικούς φορείς. Αλήθεια, τι θα γίνει όταν η Νέα Δημοκρατία κληθεί να στελεχώσει το Δημόσιο Τομέα;
Διαβάζω στην «Καθημερινή» πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται στη λογική να μη δώσει επισήμως «χρίσματα» σε «εκλεκτούς» του κόμματος, και ότι λέει πως «Χρίσματα όπως τα γνωρίζαμε δεν έχουν πια μεγάλο νόημα». Πέραν αυτού, η ηγετική ομάδα της ΝΔ διαφημίζει τη λογική της «αντεστραμμένης πυραμίδας». Πρόκειται ουσιαστικά για μια στρατηγική, σύμφωνα με την οποία οι κοινωνίες θα αποφασίσουν και το κόμμα θα ακολουθεί.
Τους επόμενους μήνες η Νέα Δημοκρατία θα χρειαστεί να χτίσει. Θα επαναδιαμορφώσει τα του οίκου της, θα χτίσει από την αρχή τον πολιτικό οργανισμό, θα ξαναδομήσει τις απολεσθείσες σχέσεις με την κοινωνία. Θα κληθεί να συμμετέχει στη διαμόρφωση των ισορροπιών στους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα Επιμελητήρια, τους κοινωνικούς και τους επιστημονικούς φορείς. Μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα, οφείλει να αποβάλλει τον παλαιοκομματισμό και να έχει να επιδείξει κάτι καινούριο. Αν δεν το κάνει, χάνει την ευκαιρία που λέγεται «Μητσοτάκης», και συνεχίζει να δίνει γήπεδο στους πολιτικούς της αντιπάλους, οι οποίοι στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς κάνουν «κρα» για τα πεδία αυτά.