Για πρωτοβουλία που ανήκει ξεκάθαρα στις τοπικές κοινωνίες έκαναν λόγο μέλη των «Πρασίνων», απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων, σχετικά με το αν πρόκειται να στηθεί αυτόνομο ψηφοδέλτιο του «πράσινου» ή «οικολογικού» χώρου στη Δυτική Μακεδονία εν όψει των εκλογών της περιφερειακής αυτοδιοίκησης του 2023.
Όπως τονίστηκε η πρόταση μέχρι στιγμής έχει να κάνει με κάλεσμα συνεργασίας σε επίπεδο εθνικών εκλογών, προς όλες τις δυνάμεις της οικολογίας, με στελέχη των «Πράσινων» να σημειώνουν πως «μια πράσινη λογική με ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα δεν θα ήταν κακή προοπτική».
Πάντως ξεκαθάρισαν πως το ζήτημα δεν αφορά κάποια κεντρική απόφαση, αλλά την πρωτοβουλία των τοπικών κοινωνιών, παραδέχτηκαν πως ενώ οι «Πράσινοι» έχουν καταθέσει πρόταση για την επόμενη μέρα της Δυτικής Μακεδονίας και τη Μετάβαση, αντιμετωπίζουν ένα κενό σε περιφερειακό επίπεδο.
Από την πλευρά του, το πιο γνωστό στέλεχος του Οικολογικού χώρου στην περιοχή, Λάζαρος Τσικριτζής, χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη συγκεκριμένη ερώτηση, τονίζοντας πως ενώ ο ίδιος έχει κάνει συμφωνία με τον εαυτό του να μη συμμετέχει ξανά σε εκλογές «στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ».
Οι «Πράσινοι» παρουσίασαν την πρότασή τους για τη Δυτική Μακεδονία μετά το λιγνίτη, σε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, δίνοντας 7 βήματα «διεξόδου για την Πράσινη Μετάβαση»:
- Ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας σε κέντρο παραγωγής και αποθήκευσης 100% καθαρής ενέργειας, με σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής, χωρίς ορυκτό αέριο και καύση απορριμμάτων.
- Σύνδεσή της ενεργειακής μετάβασης με τον μεγάλο φυσικό πλούτο της περιοχής, για ταυτότητα Πράσινης Μετάβασης με διεθνή απήχηση. Μια τέτοια ταυτότητα θα έδινε πρόσθετη αξία σε ποιοτική και βιολογική αγροτική/κτηνοτροφική παραγωγή και σε μεταποίηση των προϊόντων της, θα έβαζε βάσεις για ήπιο ποιοτικό τουρισμό όλο τον χρόνο, θα λειτουργούσε ως πόλος έλξης για έρευνα σε πράσινες εφαρμογές και για ανάλογες βιοτεχνικές και βιομηχανικές επενδύσεις.
- Εκτεταμένες δημόσιες επενδύσεις θα έδιναν νέες διεξόδους εργασίας για τους σημερινούς εργαζομένους του λιγνίτη: άμεσα σε ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, στη συνέχεια σε σύγχρονες σιδηροδρομικές υποδομές.
- Διατήρηση σημαντικού ρόλου για τη ΔΕΗ, μέσα από την αποκατάσταση των ορυχείων, τη μετατροπή λιγνιτικών μονάδων σε σταθμούς θερμικής αποθήκευσης καθαρής ενέργειας με διατήρηση θέσεων εργασίας, έργα σταδιακού παροπλισμού για τις μονάδες που θα κλείσουν οριστικά.
- Επενδύσεις Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, όπως ενεργειακές κοινότητες, συνεταιρισμοί και συνεργατική μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, μπορούν να βάλουν την τοπική κοινωνία «στο παιχνίδι» της Πράσινης Μετάβασης.
- Οι μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις θα πρέπει να στηριχθούν, και να απορροφήσουν τον κύριο κορμό των κονδυλίων της Δίκαιης Μετάβασης. Οι μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες, εφόσον λειτουργούν συμπληρωματικά με την τοπική οικονομία και διασφαλίζεται ότι είναι περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμες.
- Σύγχρονες σιδηροδρομικές συνδέσεις, με αξιοποίηση και των σημερινών γραμμών, που θα συνδέσουν στενότερα την οικονομία της περιοχής τόσο με τη Θεσσαλονίκη, όσο και με το Μοναστήρι και την Κορυτσά, αναβιώνοντας ιστορικούς δεσμούς.