Μια αιωρούμενη πρόταση η οποία ποτέ δεν παρουσιάστηκε αναλυτικά σε κανέναν θεσμικό παράγοντα της περιοχής, είναι μέχρι στιγμής η μετατροπή της Ακρινής σε «πράσινο χωριό» η οποία παρουσιάζεται ως αντιστάθμισμα της μετεγκατάστασης που αποτέλεσε για χρόνια πάγιο αίτημα των κατοίκων.
Η ιδέα του «πράσινου χωριού» άρχισε να ενεργοποιείται τον περασμένο Ιούλιο όταν θεσμικοί εκπρόσωποι της Ακρινής σε συνάντηση με τους 4 κυβερνητικούς βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης, ζήτησαν ενημέρωση για την πορεία της μετεγκατάστασης αλλά και πιθανές εναλλακτικές λύσεις για τη βιωσιμότητα του οικισμού μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για την απολιγνιτοποίηση και τη Δίκαιη Μετάβαση.
Η ξεκάθαρη πολιτική της κυβέρνησης, να αναστείλει κάθε λιγνιτική δραστηριότητα, αλλά και η εκφρασμένη άποψη της ΔΕΗ μέσω της προηγούμενης διοίκησης πως δεν προτίθεται να συμβάλλει στην πληρωμή των κονδυλιών της μετεγκατάστασης, δημιούργησε κλίμα ανησυχίας στην Ακρινή και εύλογα ερωτήματα για το μέλλον του χωριού.
Μερίδα κατοίκων της Ακρινής, με αρκετή υπομονή περίμεναν τον Κωστή Χατζηδάκη στο ξενοδοχείο «Παντελίδης» το Φεβρουάριο, και ενώπιον των βουλευτών έθεσαν το ζήτημα της μετεγκατάστασης της Ακρινής.

Ο τότε Υπουργός Ενέργειας ουσιαστικά άρχισε να ξετυλίγει την ιδέα της μη μετεγκατάστασης αλλά της υλοποίησης ενός άλλου σχεδίου για την Ακρινή, λέγοντας μάλιστα την χαρακτηριστική φράση «γιατί να σας δώσω 130εκ. ευρώ για τη μετεγκατάσταση και όχι 30εκ. ώστε το χωριό να αποκτήσει προοπτική και εισοδήματα για το μέλλον».
Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης, ζήτησε τότε να επισκεφθεί το χωριό για να δει από κοντά την κατάσταση, με την επίσκεψή του να σχεδιάζεται στη συνάντηση του Ιουλίου ενώπιον βουλευτών και θεσμικών εκπροσώπων της Ακρινής.
Τις ημέρες της ΔΕΘ, ο πρώην Υπουργός Ενέργειας έφτασε στην Ακρινή και σε συζήτηση με κατοίκους τόνισε(σε συζήτηση του ποδαριού) πως «κάτι σκεφτόμαστε για το χωριό…».
Πάντως όλες οι πλευρές καταλήγουν πως όσο αόριστη ήταν η τοποθέτηση Χατζηδάκη το Σεπτέμβριο στην Ακρινή, τόσο πιο αόριστο είναι και το υποτιθέμενο σχέδιο «πράσινο χωριό», καθώς κανένας δεν μπορεί αυτή τη στιγμή με υπευθυνότητα να πει πως θα γίνουν συγκεκριμένα πράγματα.
Η θεωρία της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων, είναι ζητήματα που ακούγονται σε συζητήσεις στην Ακρινή, χωρίς όμως κάτι χειροπιαστό.
Βουλευτές, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος Κοζάνης, αναμένουν την ειδοποίηση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Ενέργειας για την πρώτη επαφή με τον Κώστα Σκρέκα, όπου πλέον το θέμα Ακρινή φαίνεται πως θα ανέβει ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων.
Ζήσης Πιτσιάβας