Στον απολογισμό των δράσεων του Δήμου Εορδαίας για το έτος 2024 αναφέρθηκε ο δήμαρχος Εορδαίας στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο Παναγιώτης Πλακεντάς τόνισε πως ο απολογισμός γίνεται στη σκιά της απολιγνιτοποίησης, ζητώντας ακόμη μια φορά να πάει πίσω ο σχεδιασμός αυτός μέχρι το 2050.
Αναφέρθηκε σε «πακτωλούς χρημάτων που ποτέ δεν είδαμε» και «εκατομμύρια που πετούν πάνω από τη Δυτική Μακεδονία και δεν προσγειώνονται γιατί κάποιοι δεν τα αφήνουν να προσγειωθούν». Μίλησε για υποστελέχωση και αρμοδιότητες που φορτώνονται οι δήμοι χωρίς χρήματα, την ακρίβεια που επηρεάζει την καθημερινότητα του δήμου και των υπηρεσιών. Έθεσε και άλλα ζητήματα όπως το τέλος ταφής, την αδυναμία στήριξης αδύναμων κοινωνικά ομάδων, λέγοντας με έμφαση: «Εύλογα ρωτάτε, τι κάνετε δήμαρχε για όλα αυτά; Η απάντηση είναι ότι ακολουθούμε ένα τετράπτυχο: Σχεδιάζουμε συνέχεια, διεκδικούμε ισχυρά, απαιτούμε δημιουργικά και υλοποιούμε στοχευμένα».
Προσέθεσε πως ο δήμος υποβάλλει αιτήματα χρηματοδότησης έργων σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, διεκδικώντας έργα και παρεμβάσεις για τον τόπο, όπως είπε. «Απαιτούμε τα δίκαια της περιοχής, χωρίς συμβιβασμούς και εξαρτήσεις», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, λέγοντας πως ο δήμος βάζει μπροστά το δίκαιο του τόπου, απαιτώντας και διεκδικώντας.
Μίλησε για τις υπηρεσίες παροχής καθημερινότητας που παρέχει ο δήμος, στα έργα που υλοποιούνται, ενώ άφησε αιχμές για «ευκαιριακούς εραστές του πληκτρολογίου και ψεύτικα προφίλ του διαδικτύου».
ΑΕΒΑΛ, Πανεπιστήμιο, Μποδοσάκειο
Έργο στρατηγικής σημασία είναι, όπως είπε, η αξιοποίηση της π. ΑΕΒΑΛ., έχοντας υπογράψει με εταιρεία αγροτοδιατροφής, ενώ εκεί θα γίνει και ο Κόμβος Υδρογόνου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, στα έργα του πανεπιστημίου που προχωρούν (κάνοντας αναφορά στο πανεπιστημιακό campus και την προσπάθεια που γίνεται). Επίσης, τόνισε πως ο «πυλώνας υγείας» της περιοχής, το Μποδοσάκειο, χρίζει στελέχωσης και χρηματοδότησης. Μίλησε για έργα αγροτικής οδοποιίας 6 εκ. ευρώ που δρομολογούνται και προγραμματίζονται έργα ύψους 4 εκ. ευρώ, αναρωτώμενος πόσα τέτοια έργα έχουν υλοποιηθεί σε προηγούμενες θητείες στο δήμο.
Επίσης, αναφέρθηκε στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ως έργο πνοής, για την διαμόρφωση – αναμόρφωση του κέντρου της πόλης, δημιουργώντας «μια προοπτική που δημιουργεί την Πτολεμαΐδα». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα έργα που δρομολογούνται σε κάθε κοινότητα του Δήμου, ενώ αναφέρθηκε και σε έργα που λιμνάζουν αλλά έγινε δουλειά για να προχωρήσουν (λ.χ. ρυμοτομικό στρατοπέδου κ.α.).
Να σημειωθεί πως όλοι οι αντιδήμαρχοι έκαναν συνοπτικό απολογισμό έργων και δράσεων.