Ένα έργο πνοής, που υδροδότησε τα χωριά του Βοΐου και αποτέλεσε εκ των μεγαλυτέρων σε προϋπολογισμό για την ευρύτερη περιοχή του Ν. Κοζάνης, αποτέλεσε και το Φράγμα της Πραμόριτσας*, έργο που έγινε με ευρωπαϊκά κονδύλια και έφτασε στα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για ένα έργο που ήταν ενταγμένο στο Ταμείο Συνοχής, ως ύδρευση από τους Αρρένες Ν. Καστοριάς, ενώ το τελικό ποσό όταν εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, άγγιξε τα 50 εκ. ευρώ.
Μιλώντας με τον τέως δήμαρχο Βοΐου Μανώλη Γκάση, μας έδωσε ένα αποτύπωμα του έργου, το χρονικό του και πόσο σημαντικό είναι για τους κατοίκους, αλλά και τι προκλήσεις αντιμετωπίζει σήμερα.
Το έργο ήταν δύσκολο για να εκτελεστεί, ωστόσο με τη «σφραγίδα» του Πασχάλη Μητλιάγκα, τότε νομάρχη, κατόρθωσε να ενταχθεί , αγγίζοντας τα 50 εκ. ευρώ προϋπολογισμό, κατορθώνοντας να είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στο νομό έως τότε.
Ήρθε να λύσει το πρόβλημα έλλειψης νερού για πολλούς οικισμού, δίνοντας, χωρίς να κόβεται και να υπάρχουν άλλα προβλήματα όπως παλαιοτερα. Το πιο ουσιαστικό πρόβλημα είχαν Σιάτιστα και Γαλατινή με καθημερινά ζητήματα στην ύδρευση.
Όπως εξηγεί ο κ. Γκάσης, μέσω του Φράγματος Πραμόριτσας, υδροδοτήθηκαν όλα τα χωριά της επαρχίας Βοΐου, που ήταν ενταγμένα στον Σύνδεσμο που υπήρχε τότε από τις Αρρένες, που αφορούσε τον Νομό Καστοριάς και την Επαρχία Βοΐου, ώστε να παίρνουν νερό και κάποια χωριά από το Ν. Καστοριάς.
Το έργο του φράγματος της Πραμόριτσας περιελάμβανε την κατασκευή του φράγματος, το δίκτυο διανομής που έφτανε μέχρι το Καλονέρι Βοΐου, όπου με το δίκτυο που είχε κάνει επίσης ο τότε νομάρχης Π. Μητλιάγκας για να δώσει νερό από Καλονέρι σε Γαλατινή, ανέβαινε και αντίστοιχα έδινε νερό στη Σιάτιστα
Σήμερα, ωστόσο, παρέχεται ένα κακής ποιότητας νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν πόσιμο νερό οι τοπικές κοινωνίες, καθώς υπάρχουν προβλήματα στην επεξεργασία του. Το έργο διαχειρίζονται δύο φορείς (ΔΕΥΑ Βοΐου και ΔΗΠΡΑ), ενώ το υφιστάμενο πρόβλημα οζονοποίησής του δεν φαίνεται ικανό να λυθεί, όπως τονίζει ο επί σειρά ετών δήμαρχος. Επίσης, οι φορείς που διαχειρίζονται το φράγμα αντιμετωπίζουν χρέη προς τη ΔΕΗ.
*Το φράγμα της Πραμόριτσας έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Ύψος 57m
Όγκο 5.586.000 m³
Επιφάνεια 64,4 km²,
και μέσω αυτού υδροδοτείται όλη η ευρύτερη περιοχή του Βοίου με τουλάχιστον 2.000.000 m³/ έτος και συμπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με 2 μονάδες 0,88 Mw και 0,16 Mw.