Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στις σήραγγες άνω των 500 μέτρων της Εγνατίας Οδού, όπου τους τελευταίους μήνες εφαρμόζονται προσωρινές μονοδρομήσεις για λόγους ασφαλείας. Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων βρίσκεται η αναβάθμιση της πυρασφάλειας και η απόκτηση των απαιτούμενων πιστοποιήσεων, με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Νίκο Ταχιάο να χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο ζήτημα ως τη «μεγάλη εκκρεμότητα» του αυτοκινητοδρόμου.
Όπως μετέδωσε το voria.gr, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα κατά την παρουσία του στο εργοτάξιο του Ανατολικού, έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου επιθεώρησε τις εργασίες στον οδικό άξονα Χαλάστρα–Πολύκαστρο. Όπως γνωστοποίησε, η κοινοπραξία της «Νέας Εγνατίας Οδού» έχει ήδη καταθέσει στον μηχανικό του έργου τις απαραίτητες μελέτες για τις σήραγγες και αυτές βρίσκονται πλέον σε διαδικασία έγκρισης.
Βασικός στόχος είναι οι πιστοποιήσεις των σηράγγων να αναβαθμιστούν από την κατηγορία Ε΄ στην κατηγορία Α΄. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Νίκος Ταχιάος, οι συγκεκριμένες σήραγγες δεν διέθεταν μέχρι σήμερα τις αναγκαίες πιστοποιήσεις, γεγονός που συνδέεται και με τα προσωρινά μέτρα κυκλοφορίας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
Ο υφυπουργός απέδωσε την πολυετή εκκρεμότητα και στις καθυστερήσεις των διαδικασιών του Δημοσίου, σημειώνοντας ότι πλέον, στο πλαίσιο της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, οι απαιτούμενες διαδικασίες αποκτούν πιο τυπική και δεσμευτική μορφή. Όπως υποστήριξε, ο παραχωρησιούχος έχει πλέον και άμεσο συμφέρον να επιταχύνει τις παρεμβάσεις, καθώς τίθεται και ζήτημα ευθύνης σε περίπτωση συμβάντος στις σήραγγες.
Το κρίσιμο ζήτημα της πυρασφάλειας
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς μέσα στις σήραγγες, τον οποίο ο υφυπουργός χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο πρόβλημα ασφαλείας. Στο ίδιο πλαίσιο έθεσε και το θέμα της διέλευσης οχημάτων που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διέλευση τέτοιων φορτίων δεν επιτρεπόταν υπό το μέχρι σήμερα καθεστώς, ωστόσο καταγράφονταν περιπτώσεις παράνομης διέλευσης. Ο Νίκος Ταχιάος ανέφερε ότι με τις νέες παρεμβάσεις και τα μέτρα πυροπροστασίας, μεταξύ των οποίων προβλέπονται και φλογοπαγίδες, θα μπορεί να περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος και οι συνέπειες ενός σοβαρού ατυχήματος ή δυστυχήματος.
Μάλιστα, έκανε λόγο για περιστατικά που έχουν ήδη συμβεί στην Εγνατία Οδό, τονίζοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να υπογραμμίσει ότι οι παρεμβάσεις στις σήραγγες δεν αποτελούν μόνο τυπική διαδικασία πιστοποίησης, αλλά συνδέονται άμεσα με την ασφάλεια όσων χρησιμοποιούν καθημερινά τον αυτοκινητόδρομο.
Έλεγχος από τη Διοικητική Αρχή Σηράγγων
Οι εργασίες και η διαδικασία πιστοποίησης παρακολουθούνται από τη Διοικητική Αρχή Σηράγγων, ανεξάρτητη αρχή που λειτουργεί στο πλαίσιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Ο Νίκος Ταχιάος υπενθύμισε ότι το σχετικό θεσμικό πλαίσιο στηρίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα 230/2007, με το οποίο ενσωματώθηκαν στην ελληνική νομοθεσία οι ευρωπαϊκές απαιτήσεις για την ασφάλεια των σηράγγων. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες έγιναν αυστηρότεροι μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στη σήραγγα του Μον Μπλαν το 1999, που οδήγησε σε γενικότερη αναθεώρηση των προδιαγραφών ασφαλείας στις οδικές σήραγγες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα και μεγάλο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε παράλληλα και στο εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων στην Εγνατία Οδό, επισημαίνοντας ότι οι εργασίες είναι αναγκαίες λόγω της ηλικίας και της κατάστασης του αυτοκινητοδρόμου.
Όπως σημείωσε, για μεγάλο χρονικό διάστημα ο δρόμος δεν είχε τη συντήρηση που απαιτούνταν και σήμερα χαρακτηρίζεται πλέον ως ένας «γηρασμένος δρόμος», γεγονός που καθιστά αναγκαίες εκτεταμένες παρεμβάσεις στο οδόστρωμα.
Απαντώντας στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την πραγματοποίηση εργασιών μέσα στους θερινούς μήνες, όταν η κυκλοφορία είναι αυξημένη, εξήγησε ότι τέτοιου είδους ασφαλτοστρώσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στον χειμώνα, με χιόνια και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε, οι οδηγοί θα πρέπει να αναμένουν προσωρινή κυκλοφοριακή επιβάρυνση και αναστάτωση στα τμήματα όπου εκτελούνται έργα, καθώς το πρόγραμμα συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου θα συνεχιστεί παράλληλα με τις παρεμβάσεις στις σήραγγες.





























