Η αύξηση των τιμολογίων στο ρεύμα δεν αρκεί από μόνη της για να εξασφαλίσει στη ΔΕΗ τα 750 εκατ ευρώ που της λείπουν ώστε να εξυγιάνει τον ισολογισμό της. Τα τιμολόγια θα της αποφέρουν ένα ποσό 400-450 εκατ ευρώ. Η διαφορά μένει να καλυφθεί από άλλες πηγές χρηματοδότησης, και σε αυτόν ακριβώς τον αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί το υπουργείο Ενέργειας, και ο νέος μάνατζερ της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης.
Τα χρονικά περιθώρια έως τις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε και η δημοσίευση της έκθεσης του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young) για τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της ΔΕΗ, στενεύουν. Και έως τότε, η επιχείρηση καλείται να έχει εξασφαλίσει τα παραπάνω έσοδα μέσα από τρεις συγκεκριμένα κινήσεις : Την αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος (400-450 εκατ), την επιστροφή των δαπανών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας της περιόδου 2011 (190 εκατ), και την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών (400-500 εκατ ευρώ).
Ας τα πάρουμε με την σειρά. Καταρχήν, μια αύξηση στην περιοχή του 10% στα τιμολόγια μεταφράζεται, με βάση τον ετήσιο κύκλο εργασιών της επιχειρήσης (4,7 δισ), σε περίπου 450 εκατ ευρώ. Δεδομενου οτι η αύξηση αυτή θα εφαρμοσθεί το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο, από τα παραπάνω έσοδα, μόλις τα 110 εκατ ευρώ, θα φτάσουν φέτος στα ταμεία της επιχείρησης. Το ερώτημα βέβαια το οποίο δεν έχει πάρει ακόμη απάντηση, είναι πως θα ικανοποιηθεί η άσκηση να αυξηθούν τα τιμολόγια, χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, αλλά και η αγορά των ΑΠΕ.
Ναι μεν τo υπουργείο Ενέργειας προσβλέπει σε αύξηση των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και μιλά για πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της υψηλής τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, το κύριο ωστόσο ερώτημα είναι πόσα απ’ αυτά είναι πραγματικά έσοδα, και όχι λογιστικά.
Εκτός από την εκκαθάριση του ΕΛΑΠΕ, η ΡΑΕ που θα κληθεί να αποφασίσει τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, θα πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά, αφού στην εξίσωση θα πρέπει να μπει και η κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ, της χρέωσης των προμηθευτών υπέρ των ΑΠΕ, η οποία έπαψε από τον Ιανουάριο του 2019 να ισχύει λόγω ακριβώς της ύπαρξης πλεονάσματος στο λογαριασμό των ΑΠΕ.
Καταβολή των ΥΚΩ σε δόσεις ως το 2021
Το έτερο ζήτημα λέγεται ΥΚΩ, όπου ο τρέχων προϋπολογισμός δεν έχει προβλέψει σχετικό κονδύλι. Ναι μεν η ΡΑΕ έχει εγκρίνει ότι η ΔΕΗ δικαιούται ποσό ύψους 195 εκατ ευρώ, ωστόσο παραμένει ένα ερώτημα πως και απο που, θα καταβληθεί στην επιχείρηση, δίχως και πάλι να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει οι συναντήσεις μεταξύ ΥΠΕΝ, ΡΑΕ και υπουργείο Οικονομικών καθώς εξετάζεται κατά ποσό είναι δυνατόν να πληρωθούν τα 195 εκατ ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, δίχως να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με αύξηση της συγκεκριμένης ρυθμιζόμενης χρέωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο σενάριο προβλέπει την κάλυψη όλου του ποσού. Το δεύτερο σενάριο θέλει να καλύπτεται ένα μεγάλο ποσοστό των ΥΚΩ από τον προϋπολογισμό και το τρίτο να σπάει η οφειλή σε ετήσιες δόσεις έως το 2021 ώστε ούτε να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά ούτε και οι καταναλωτές σημαντικά.
Τέλος, η τρίτη άσκηση, αφορά στα έσοδα από την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 2,7 δισ ευρώ, κίνηση που έχει δρομολογηθεί από την διοίκηση Παναγιωτάκη η οποία μάλιστα είχε υπολογίσει ότι η ΔΕΗ μπορεί μέσω της συγκεκριμένης κίνησης να εισπράξει από το φθινόπωρο, ποσά ύψους 400-500 εκατ ευρώ. Το ερώτημα είναι πότε θα μπουν στα ταμεία της ΔΕΗ αυτά τα ποσά, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για Οκτώβριο και μετά.