Μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές του 2023 έδειξαν και οι Έλληνες του εξωτερικού, υποβάλλοντας χιλιάδες αιτήσεις μέσω της ειδικής πλατφόρμας για τους απόδημους. Ο «Π» μίλησε με έναν Έλληνα του εξωτερικού, κάτοικο Μεγάλης Βρετανίας, που μεταφέρει τον παλμό των Ελλήνων κατοίκων της αλλοδαπής, αλλά και το πώς υποδέχθηκαν την θεσμοθέτηση της ψήφου των αποδήμων.
Ο Πτολεμαϊδιώτης Μιχάλης Χατζηθεοφυλάκτου, προγραμματιστής στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου ζει και εργάζεται 8 χρόνια στο Λονδίνο, σε πολυεθνική επιχείρηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Μίλησε με πολύ θετικά σχόλια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού , λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ήταν κάτι πολύ θετικό αφού διευκολύνει την ψήφο των αποδήμων. Δεν έγινε όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, αλλά είναι πολύ θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την ψήφο των αποδήμων. Μπορούμε να ψηφίσουμε μόνο κόμμα και όχι βουλευτή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε, μάλιστα ότι είχε συμμετάσχει και στις Ευρωεκλογές, που ήταν το πρώτο τεστ, λέγοντας ότι η διαδικασία ήταν αρκετά εύκολη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Λονδίνο.
Για τις εκλογές στη Γηραιά Αλβιόνα τονίζει αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων: «Τα εκλογικά τμήματα που ανακοινώθηκαν στην Αγγλία είναι 12. Τα 8 είναι στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα 4 σε μεγάλες πόλεις της Μ. Βρετανίας. Η διαδικασία ήταν εύκολη για να γραφτείς στον εκλογικό κατάλογο. Δεν πήρε πάνω από 10 λεπτά, αφού έχεις πρόσβαση στο taxisnet και ένα email. Προϋπόθεση είναι τα τελευταία 35 χρόνια να έχεις ζήσει 2 χρόνια στην Ελλάδα. Έκανα την αίτηση αρχές Δεκεμβρίου και δύο εβδομάδες μετά πήρα την επιβεβαίωση».
Μάλιστα, στη Μεγάλη Βρετανία, είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των Ελλήνων που συμμετείχαν στη διαδικασία, αφού πάνω από 3.500 Έλληνες και έδειξαν συμμετοχή για ένταξη τους εκλογικούς καταλόγους. Τα δύο σημεία λειτουργήσουν τα οκτώ εκλογικά τμήματα στο Λονδίνο, είναι η Ελληνική Πρεσβεία και σε ένα ελληνικό σχολείο
«Είναι κάτι πολύ θετικό και εκτιμήθηκε από πολλούς Έλληνες, αρκετοί ωστόσο αντιδρούν και θα ήθελαν κάτι περισσότερο αλλά είναι ένα πρώτο θετικό βήμα και μια πολύ μεγάλη διαδικασία για να δούμε τη συμμετοχή και να δούμε αν βοηθάει πολύ τους Έλληνες του εξωτερικού», προσέθεσε, με δεδομένο ότι η ψήφος θα μετράει μόνο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και δεδομένου ότι τα δύο πρώτα κόμματα εκλέγουν τουλάχιστον 3 βουλευτές Επικρατείας, αναμένεται να εκλεγούν 2-4 απόδημοι στο κοινοβούλιο.
«Το ότι μένουμε στο εξωτερικό δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφερόμαστε για την πατρίδα, μας ενδιαφέρουν οι εξελίξεις, πάντα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού την επιστροφή», προσέθεσε, λέγοντας ακόμη ότι στη Μ. Βρετανία υπάρχουν οργανωμένες κομματικές οργανώσεις, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, σημείωσε πως αρκετοί θα είναι και οι Έλληνες που θα έρθουν να ψηφίσουν στην πατρίδα, ωστόσο ο ίδιος καταλήγει πως «είναι δύσκολο να κάνεις το ταξίδι δύο φορές αν χρειαστούν δύο κάλπες, ωστόσο αν κανείς θέλει να ψηφίσει από την Ελλάδα στις δεύτερες εκλογές μπορεί να το κάνει.
Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγεγραμμένων είναι στην Αγγλία με περισσότερα από 3.500 άτομα, από τα οποία τα περίπου 3.000 είναι στο Λονδίνο, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ. Στην Ευρώπη που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό όσων ενδιαφέρθηκαν να αξιοποιήσουν τον σχετικό νόμο, έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους πάνω από 1.500 άτομα στην Ολλανδία, πάνω από 1.300 στο Βέλγιο, πάνω από 1.100 στην Ελβετία και πάνω από 1.200 στην Κύπρο. Επίσης, περίπου 500 στη Σουηδία, 430 στη Δανία, 420 στο Λουξεμβούργο, 350 στην Ισπανία. Μικρότερα τμήματα θα υπάρξουν και σε άλλες χώρες. Μικρότερο ήταν το ενδιαφέρον των Ελλήνων που ζουν στις ΗΠΑ (έχουν εγγραφεί πάνω από 1.500 άτομα), στον Καναδά (180 άτομα) και στην Αυστραλία (150 άτομα).
Β.Σ.