Τι είναι το Binter; Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης υπολειμματικής βιομάζας αγροτικών υπολειμμάτων που επιτρέπει στο χρήστη την ανακοίνωση της διαθέσιμης βιομάζας από τους αγρότες και την αποτύπωση της σε ένα γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών, τη συλλογή της από τους συλλέκτες/μεταφορείς και την παρουσίαση όλης της διαθέσιμης πληροφορίας στους τελικούς χρήστες.
Η πλατφόρμα είναι μια από τις σημαντικές καινοτομίες, που έφερε η υλοποίηση του διακαρατικού έργου aGROWchain, που «τρέχει» στην περιοχή, με σκοπό την αειφόρο διαχείριση των πράσινων αποβλήτων, και το πώς αυτή μπορεί να προσφέρει μια πραγματική λύση στην έως τώρα κακή διαχείριση των αποβλήτων αυτών, και την ικανοποίηση των θερμαντικών αναγκών των κατοίκων. Εταίροι του έργου «Εφοδιαστικές αλυσίδες από αγροτικά υπολείμματα για βιώσιμη ανάπτυξη», είναι η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ), το Cluster Βιοοικονομίας εριβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών καιΕξοικονόμησης Ενέργειας.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί μέσω εφαρμογής για έξυπνες κινητές συσκευές (android) και προσφέρεται δωρεάν μέσω του Google Play Store, σε όλους όσους θέλουν να γίνουν μέλη και δραστηριοποιούνται στην διασυνοριακή περιοχή Πελαγονίας-Φλώρινας, είτε αυτοί είναι αγρότες που θέλουν να δηλώσουν τη διαθεσιμότητα βιομάζας, είτε συλλέκτες/μεταφορείς που μπορούν να αναλάβουν τη συλλογή και μεταφορά ή και τελικοί χρήστες που θέλουν να δηλώσουν τις ανάγκες τους σε βιομάζα. Τα μέλη με αυτό τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επικοινωνία/συνεννόηση μεταξύ τους, ώστε να ολοκληρωθεί η εφοδιαστική αλυσίδα από τον παραγωγό βιομάζας (αγρότη) μέχρι και τον τελικό χρήστη. Το σύστημα είναι διαθέσιμο στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
Το πρόβλημα
Κάθε χρόνο μένουν αναξιοποίητοι στην Ελλάδα >3 εκατομμύρια τόνοι βιομάζας από αγροτικά υπολείμματα και κλαδέματα, τη στιγμή που η ενεργειακή τους αξία είναι πολύ μεγάλη. Σε μια χώρα με κυρίαρχη την καλλιέργεια της ελιάς και των οπωροφόρων δέντρων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Σημερινή πρακτική είναι να επιστρέφονται στο έδαφος, να καίγονται, να αφήνονται προς αποσύνθεση ή να αποτελούν απόθεμα βοσκής. Για την αξιοποίηση τους απαραίτητη είναι η ανάπτυξη υποδομών, συλλογής και τροφοδοσίας.
Η αξιοποίηση των γεωργικών υπολειμμάτων ως πηγή βιομάζας είναι παράλληλα μια ευκαιρία για την υποστήριξη της επέκτασης της βιο-οικονομίας στην Ευρώπη. Oι ποσότητες βιομάζας που παράγονται στην Ελλάδα θα μπορούσαν να καλύψουν το 20% των συνολικών εθνικών ενεργειακών αναγκών, καταργώντας την ανάγκη για εισαγωγή τεσσάρων εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου.
Το πρόβλημα της διαχείρισης του «πλούτου» της βιομάζας, ήρθε να ερευνήσει το έργο aGROWchain, και παρουσιάζει τη λύση του Binter.
Περιγραφή του Συστήματος
Σκοπός του έργου είναι ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης υπολειμματικής βιομάζας το οποίο θα επιτρέπει την ανακοίνωση των διαθεσίμων από τους κατόχους βιομάζας, την αποτύπωση τους σε ένα γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών, την συλλογή τους από τους συλλέκτες / μεταφορείς με βέλτιστο τρόπο, και την παρουσίαση όλης της διαθέσιμης πληροφορίας στους τελικούς χρήστες.
Μια εφαρμογή έξυπνων κινητών τηλεφώνων (frontend) η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες την δυνατότητα να δηλώνουν την διαθεσιμότητα και τις ανάγκες τους, και την επικοινωνία/συνεννόηση μεταξύ τους ώστε να ολοκληρωθεί η εφοδιαστική αλυσίδα από τον παραγωγό βιομάζας μέχρι τον καταναλωτή.
Το σύστημα υποστήριξης θα επικοινωνεί με την εφαρμογή μέσω μιας διεπαφής RESTful η οποία θα επιτρέπει την εκτέλεση του συνόλου των λειτουργιών του συστήματος ανάλογα με τον ρόλο του κάθε χρήστη.
Ρόλοι Χρηστών
Οι βασικοί ρόλοι του συστήματος θα είναι οι ακόλουθοι:
Κάτοχος Βιομάζας: Ο κάτοχος βιομάζας έχει την δυνατότητα να ανακοινώσει την διαθεσιμότητα βιομάζας καθώς και να προσθέσει και φωτογραφίες της βιομάζας στο αγροτεμάχιό του.
Συλλέκτης / Μεταφορέας: Ο συλλέκτης βιομάζας έχει την δυνατότητα να δει πάνω στον χάρτη τα σημεία όπου είναι διαθέσιμη βιομάζα. Μπορεί επίσης να σχεδιάσει την διαδρομή του ώστε να έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα βάρους αποκομιδής σε σχέση με τα χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσει.
Τελικός Χρήστης: Οι τελικοί χρήστες της βιομάζας μπορούν, μέσω της εφαρμογής, να εισάγουν τις ανάγκες τους (είδος, ποσότητα, χρονικό διάστημα), να δουν την διαθέσιμη βιομάζα στον χάρτη, και να επικοινωνήσουν με τους συλλέκτες.
Διαχειριστής: Οι διαχειριστές της εφαρμογής έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν όλες τις πληροφορίες του συστήματος.
Βασικές Λειτουργίες
Μέσω τις πλατφόρμας θα διεκπεραιώνονται βασικές λειτουργίες όπως η εγγραφή χρήστη, η
δημιουργία χάρτη σημείων ενδιαφέροντος που θα δίνει πρόσβαση στους χρήστες στα δεδομένα των επιθυμητών σημείων σχετικά με την τοπιθεσία τους. Επίσης θα είναι δυνατή, η καταχώριση της τιμής που αφορά στην ποσότητα της διαθέσιμης βιομάζας σε κάθε σημείο. Θα δίνεται η δυνατότητα στους συλλέκτες να μπορούν να δημιουργούν δρομολόγια διασυνδέοντας θέσεις διαθεσιμότητας. Η εφαρμογή θα εμφανίζει συνολικό βάρος περισυλλογής και απόσταση, σε χιλιόμετρα.
Αντίστοιχα θα μπορούν οι τελικοί χρήστες της βιομάζας θα μπορούν να ανακοινώνουν τις ανάγκες
του σε βιομάζα μέσω ειδικής φόρμας της εφαρμογής, ενώ όλοι οι χρήστες θα μπορούν να ανταλλάσσουν μηνύματα κειμένου σε σχέση με την διαθεσιμότητα της βιομάζας. Για παράδειγμα ένας συλλέκτης μπορεί να επικοινωνήσει με ένα κάτοχο για να ζητήσει παράταση της διαθεσιμότητας μιας ποσότητας βιομάζας.
Η εφαρμογή θα πρέπει να εκτελείται σε συσκευές Android. Θα πρέπει επίσης να μπορεί, στο μέλλον, να εκτελείται και σε συσκευές iOS. Για τον σκοπό προκρίνεται η χρήση ενός cross platform framework (π.χ. Ionic, React Native, Flutter, Xamarin, κλπ.)