Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε την Πολυτίμη Φαρμάκη – Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, συζητώντας για τις δυνατότητες οινοπαραγωγής και τουριστικής ανάπτυξης του κρασιού και του οινοτουρισμού στην περιοχή.
Ειδικότερα, συζητώντας για τα αποτελέσματα του διεθνούς συνεδρίου που διεξήχθη για το κρασί και την ανάπτυξή του στην περιοχή, αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή που είχε, καθώς υπήρξαν 308 μοναδικοί εγγεγραμμένοι σύνεδροι και 600 online συμμετέχοντες, 11 δημοσιογράφοι από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 23 τοπικά μέσα ενημέρωσης, 30 χορηγούς οινογαστρονομικών προϊόντων παρέχοντας προϊόντα τους (μαζί με παραγωγούς κρασιού), 119 δωρεάν αναρτήσεις σε έντυπα και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.
Η προβολή αυτή βοήθησε πολύ, τόνισε η ίδια καθώς φαίνεται ότι ενισχύθηκε το brand «Δυτική Μακεδονία» σε επίπεδο τουριστικό, αγροδιατροφικό και περιβαλλοντικό, όπως σημείωσε. Επίσης, έγινε συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, που ήταν στόχος της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, καθώς παράχθηκαν αποτελέσματα παρουσία ομιλητών από Ιταλία, Γαλλία, Ιταλία, μεταφέροντας εμπειρίες από το εξωτερικό για το ποιες καλλιέργειες δέντρων μπορούν να γίνουν εντός αμπελώνων, για το πώς βοηθούν τα ζώα εντός αμπελώνων. Ενώ, παράχθησαν συμπεράσματα για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον αμπελώνα, με το Αμύνταιο να ωφελείται κλιματικά καθώς είναι σε βόρειο κλίμα. Αυτό προκύπτει και από τις παραγόμενες ποσότητες πανελλαδικά στο κρασί, με τη Δ. Μακεδονία να είναι η μόνη περιοχή που δεν παρουσίασε μείωση κρασιού, σε σχέση με τις άλλες περιοχές.
Σημαντικό είναι ότι δημιουργήθηκε δικτύωση με ειδικούς του κρασιού στην χώρα, μιλώντας για το τι σημαίνει κρασί και πως μπορεί να προβληθεί, ενώ το «παρών» έδωσαν σημαντικοί δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το αντικείμενο. Στόχος της περιφερειακής αρχής είναι να βοηθηθούν οι επαγγελματίες του οίνου και του τουρισμού, προσέθεσε, καθώς ζητούμενο είναι η περιοχή να πουλήσει «ένα ποτήρι εμπειρίας, στη Δ. Μακεδονία», ανέφερε με νόημα, τοποθετώντας το κρασί ως μέρος μιας στρατηγικής, ενός πλάνου δράσεων για τον τουρισμό.
Τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί πρόγραμμα για τον οίνο και τη γαστρονομία, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, που θα προσελκύσει σημαντικούς ανθρώπους του κρασιού (από Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία). Η επόμενη δράση που θα γίνει τον Οκτώβριο, αφορά δράση σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ και θα αφορά την τουριστική ανάπτυξη: Ειδικοί θα μιλήσουν σε εστιάτορες και ξενοδόχους, στο να εντάξουν τα κρασιά της Δ. Μακεδονίας στο μενού, μάλιστα θα δημιουργηθούν μενού πρότασης πιάτων συνοδεία κρασιού. Στόχος είναι να γίνει συνεργασία με τα οινοποιεία με τα ντόπια εστιατόρια, ώστε να έχουν οι επισκέπτες κίνητρα επίσκεψης (δώρο κρασιά ή ξεναγήσεις).
Σημαντικό να αναφερθεί είναι πως δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία για τον τουρισμό στη Δ. Μακεδονία, όπως σημείωσε η κ. Φαρμάκη, προσθέτοντας πως γίνονται ενέργειες ώστε οι επαγγελματίες του τουρισμού να αντιληφθούν ότι είναι δίπλα τους. Μάλιστα, στα τουριστικά καταλύματα της περιοχής και σε τουριστικά μέρη δίνονται ερωτηματολόγια, προκειμένου η περιοχή να έχει πραγματικά στοιχεία στα χέρια της.
Επίσης, η Δ. Μακεδονία έχει πλέον σύνδεσμο ξενοδόχων και σε Φλώρινα – Γρεβενά (η Καστοριά είχε ήδη), ενώ μένουν Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Από τον Σεπτέμβριο πλώρη βάση ο προσκυνηματικός / σχολικός τουρισμός. Αυτό θα γίνει με παρουσίαση προγραμμάτων σε σχολεία, με επισκέψεις σε εκκλησίες, καλές τιμές από ξενοδόχους και γααστρονομικές προτάσεις.
Επίσης, με βάση έρευνα, από τον Οκτώβριο του 2024 μέχρι και τον Μάρτιο του 2025, προκύπτουν δεδομένα που συλλέχθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Δ. Μακεδονία έλαβε συνολική βαθμολογία 9,4, ενώ για τη γαστρονομία της έλαβε την ίδια υψηλή γαστρονομία, επιβεβαιώνοντας όπως ανέφερε η κ. Φαρμάκη το δυναμικό της σε επίπεδο θετικών αναφορών για υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και φιλοξενίας στην περιοχή (9,7 βαθμολογία).
«Έχουμε υψηλό επίπεδο φιλοξενίας, υψηλό επίπεδο γεύσεων και προοπτικές», είπε ακόμη, αναφερόμενη στις δυνατότητες που έχει η περιοχή να αναδείξει, ενώ βήματα όπως ο τουριστικός οδηγός και το travel site που θα γίνει, θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, γίνονται προσπάθειες ώστε να ενισχυθούν οι παραγωγοί που ασχολούνται με τα αμπέλια.