Γιατί η γρίπη φέτος οδηγεί αρκετούς ανθρώπους στα νοσοκομεία – Αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
Πολύ βαριά και πάρα πολύ επιθετική χαρακτήρισε φέτος τη γρίπη η καθηγήτρια Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να σπεύδουν στο νοσοκομείο.
«Επειδή είμαστε σχετικά παρθένοι σε ότι αφορά τις λοιμώξεις από διάφορες άλλες ιώσεις, φέτος η γρίπη έχει και αρκετά βαριά περιστατικά. Δηλαδή βλέπουμε μία γρίπη που οδηγεί αρκετούς ανθρώπους στα νοσοκομεία», δήλωσε στην ΕΡΤ.
Αυξάνονται οι πολίτες που απευθύνονται στα εμβολιαστικά κέντρα
Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, πέραν της γρίπης, δύσκολη ήταν και η περίοδος των γιορτών, όσον αφορά στον κορωνοϊό.
«Είχαμε πάρα πολλές περιπτώσεις με νόσηση covid-19 και είχαμε και μία μικρή πίεση στο σύστημα υγείας. Ευτυχώς οι Μονάδες Εντατικής θεραπείας δεν πιέστηκαν πάρα πολύ, όμως τα νοσοκομεία πιέστηκαν από την προσέλευση των ασθενών στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία με covid-19 κι αυτός ήταν ο λόγος που είπαμε να επισπεύσουμε λίγο τον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», ανέφερε, σχολιάζοντας και το σποτ του υπουργείου Υγείας.
Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας χαρακτήρισε ευτυχές το γεγονός ότι έχει αρχίσει να αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που απευθύνονται στα εμβολιαστικά κέντρα.
«Ευτυχώς έχουμε αρκετά εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα μας και δεν υπάρχει μεγάλη αναμονή. Δηλαδή σήμερα είναι πάρα πολύ εύκολο να κλείσεις ένα άμεσο ραντεβού για να κάνεις το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Τα ποσοστά αυξάνονται» είπε χαρακτηριστικά.
Πιο ήπια η κατάσταση
Αυτή τη στιγμή πάντως, η εικόνα, όσον αφορά στα κρούσματα και στις σοβαρές νοσηλείες, είναι καλύτερη.
«Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πολύ πιο ήπια από ότι τον προηγούμενη μήνα. Έχουν μειωθεί πάρα πολύ και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα περιστατικά τα οποία μπαίνουν στα νοσοκομεία. Ένα ποσοστό μπαίνει ουσιαστικά γιατί πιο πολύ ανησυχεί. Δεν έχει πάρει εγκαίρως τα αντιικά φάρμακα, τα οποία ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι διαθέσιμα στη χώρα μας και πρέπει όλοι οι άνθρωποι άνω των 65, που έχουν υποκείμενα νοσήματα, να τα παίρνουν άμεσα. Το ποσοστό όμως έχει μειωθεί αρκετά. Δηλαδή εκεί που είχαμε φτάσει 1.700 νοσηλείες στη χώρα, τώρα είμαστε σε ένα επίπεδο αρκετά κάτω από τα 1.000» σημείωσε.
Μικρό είναι και το ποσοστό εισαγωγών στις ΜΕΘ. Τα κρεβάτια που είναι καλυμμένα λόγω της Covid-19 είναι λίγα, ενώ σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 60-65 ασθενείς.