Θετικές εξελίξεις και ευχάριστα νέα ακούστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε μετά από 2 χρόνια λόγω της πανδημίας ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Εορδαίας στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας με ομιλητές τον Ευάγγελο Κούτλα Νευρολόγο και τον Βασίλειο Αθανασιάδη Ψυχίατρο.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Μάριος Παχτσαλίδης δήλωσε « μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα απουσίας λόγω της πανδημίας και όλων αυτών που συνέβησαν είπαμε να ξαναβάλουμε λίγο μπροστά τα πράγματα για να δείξουμε στους ανθρώπους του συλλόγου πως όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν σταμάτησαν να υπάρχουν εξελίξεις και καινούργια πράγματα για την σκλήρυνση κατά πλάκας.
Για αυτό το λόγο λοιπόν κάνουμε αυτή την ημερίδα για να ενημερώσουμε για όλες τις εξελίξεις που υπάρχουν το 2022 με έγκριτους ομιλητές που είναι ο κ. Κούτλας Νευρολόγος από το Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης όπως και ο κ. Βασιλειάδης ο ψυχίατρος ο οποίος θα μιλήσει για το πως να αποδεχόμαστε την όλη κατάσταση όπως επίσης και το γύρω περιβάλλον να υποστηρίξει ο ένας τον άλλο και ο πάσχων το περιβάλλον του αλλά και το αντίστροφο»
Ο Νευρολόγος κ. Ευάγγελος Κούτλας από την πλευρά του δήλωσε «το θέμα που θα αναλύσουμε σήμερα είναι η σκλήρυνση κατά πλάκα που είναι πολύ ενδιαφέρον αφού υπάρχουν πολλοί ασθενείς νέοι στην παραγωγική ηλικία και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.
Μετά από 2 χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας καταφέρνουμε να τα ξαναπούμε και υπάρχουν πολλές θετικές ειδήσεις και εξελίξεις όσο αφορά τη διάγνωση να γίνεται γρήγορα, η θεραπεία έτσι ξεκινάει το συντομότερο δυνατό και ήδη έχουμε φτάσει στα 18-19 νέα καινούρια φάρμακα που έχουν αλλάξει την φυσική πορεία της αρρώστιας.
Οι εξελίξεις είναι προς την θετική κατέυθυνση αλλά πολύ μεγάλο ρόλο η ψυχολογία και η καλή διάθεση παίζουν βασικό ρόλο γιατί και η πορεία της αρρώστιας θα είναι διαφορετική και πολλά πράγματα αντιμετωπίζονται διαφορετικά»
Τέλος ο ψυχίατρος ο κ. Βασίλειος Αθανασιάδης είπε « το θέμα που αναλύσαμε σήμερα είναι πως θα αποδεχθεί ο ασθενής τη νόσο που έχει και πως θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τη συνέχεια καθώς επίσης και την ψυχολογική στήριξη των φροντιστών των ασθενών για το πως οι ίδιοι θα φροντίσουν οι ίδιοι τους ασθενείς αλλά και πως θα στηριχθούν ψυχολογικά οι ίδιοι στο έργο που έχουν αναλάβει.
Η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο αλλά να μην ξεχνάμε πως η σκλήρυνση είναι μια οργανική νόσος έχει βιολογικά αίτια και η κατ΄ εξοχής αντιμετώπιση είναι νευρολογική και από εκεί και μετά όπως σε όλες τις ασθένειες παίζει πολύ μεγάλο ρόλο από ψυχολογική σκοπιά πως θα την αντιμετωπίσεις»