Ποιος νίκησε και ποιος έχασε στις τηλεοπτικές συζητήσεις;
Με δεδομένο πως έχουν ήδη διεξαχθεί δύο τηλεοπτικές συζητήσεις (ντιμπέιτ) των υποψηφίων Περιφερειαρχών Δυτικής Μακεδονίας (σ. σ. με τη διαφορά πως σ’ αυτό του Top Channel συμμετείχαν μόνο τρεις, ο κ. Γιώργος Κασαπίδης, η κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου και ο κ. Γιώργος Αμανατίδης, ενώ σ’ αυτό του Flash tv συμμετείχαν και οι κύριοι Νόντας Στολτίδης και Στέφανος Πράσσος) από πολλούς τίθεται το ερώτημα ποιος ή ποια νίκησε, είτε, αν προτιμάτε, ποιος ή ποια ξεχώρισε.
Αν απευθύνεις το ερώτημα σε κάποιο μέλος των επιτελείων που πλαισιώνουν τους υποψήφιους Περιφερειάρχες, τότε η απάντηση είναι γνωστή και αναμενόμενη.
Θα σου πει πως ο δικός του ή η δική του κέρδισε τις εντυπώσεις.
***
Οπότε, ας αντιστρέψουμε το ερώτημα και ας το κάνουμε «ποιος φάνηκε να χάνει από αυτές τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις;»
Και εδώ όμως δεν υπάρχει μία και ξεκάθαρη απάντηση.
Άρα, πού καταλήγουμε;
Στη μέση λύση.
Την ισοπαλία!
***
Συνήθως, οι τηλεοπτικές συζητήσεις που διεξάγονται τις προεκλογικές περιόδους, είτε πρόκειται για εθνικές εκλογές, είτε για εκλογές της αυτοδιοίκησης, δεν κρίνουν και τα εκλογικά αποτελέσματα.
Όχι γιατί οι πολίτες έχουν αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα ποιον θα ψηφίσουν, αλλά κυρίως γιατί όσοι παίρνουν μέρος εκείνο που έχουν κυρίως στο νου τους είναι πώς θα αποφύγουν το… αυτογκόλ και το μεγάλο λάθος.
Ακολουθούν, θα λέγαμε, την άποψη που ασπάζονται πολλοί προπονητές ποδοσφαίρου η οποία λέει πως «αν δεν μπορείς να κερδίσεις έναν αγώνα, τότε προσπάθησε, τουλάχιστον, να μην τον χάσεις!»
***
Βέβαια, υπήρξαν και περιπτώσεις που τηλεοπτικές συζητήσεις έκριναν κάποιες εκλογές, αλλά αυτές ήταν πολύ λιγότερες σε σχέση με τις άλλες, τις πολλές, που δεν κατάφεραν να επηρεάσουν ουσιαστικά το εκλογικό σώμα.
***
Φυσικά, όλα αυτά που αναφέρουμε αφορούν κυρίως τις εκτιμήσεις που κάνουν τα επιτελεία των υποψηφίων και τους λίγους που ασχολούνται και ενδιαφέρονται πολύ για τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.
Αλλά υπάρχει και η σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών που η γνώμη τους είναι τελικά αυτή που μετράει καθώς αυτή θα καθορίσει και το αποτέλεσμα των εκλογών.
Μια πλειοψηφία που προς το παρόν φαίνεται να παρακολουθεί αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς αξιολογεί όλα όσα βλέπει και ακούει.
Ούτε αν μέσω των τηλεοπτικών συζητήσεων ενισχύθηκε ή άλλαξε πολύ η γνώμη της για κάποιους.
Είπαν, άραγε, και κάτι;
«Είπαν, άραγε, και κάτι;»
Αυτή την εύλογη απορία του εκφράζει φίλος της στήλης βλέποντας καθημερινά τους διάφορους υποψηφίους, τους επικεφαλής συνδυασμών, να επισκέπτονται πολλούς τόπους και εργασιακούς χώρους, και έπειτα να στέλνουν προς δημοσίευση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης μια σειρά φωτογραφιών όπου εικονίζονται να ανταλλάσσουν χειραψίες και χαμόγελα.
***
Και είναι εύλογη η απορία τους καθώς απ’ αυτές τις δημοσιεύσεις απουσιάζουν οι προτάσεις που ενδεχομένως κατέθεσαν και ανέλυσαν στους συνομιλητές τους για κάποια καίρια και σημαντικά θέματα που τους απασχολούν.
Ναι, μπορεί να πήγαν για ν’ ακούσουν κατ’ αρχήν και να ενημερωθούν, αλλά δεν είχαν και κάτι να πουν σχετικό;
***
Είπαμε, εύλογη η απορία του φίλου, αλλά δεν καταφέραμε ατυχώς να του δώσουμε και κάποια απάντηση.
Ίσως μας τη δώσουν εν καιρώ οι ίδιοι οι υποψήφιοι…
Χωράνε προγνωστικά στις εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ;
Την Κυριακή διεξάγεται η πρώτη, όπως , εκλογική μάχη για την ανάδειξη της/ του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, από την οποία θα αναδειχθούν οι δύο πρώτοι που θα περάσουν στο δεύτερο και καθοριστικό γύρο.
***
Στην περιοχή μας το ποιος είναι με ποιον είναι λίγο πολύ γνωστό.
Όπως γνωστός είναι ποια/ ποιος υποψήφιος δείχνει να έχει ένα σχετικό προβάδισμα.
Παρόλα αυτά άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το χώρο κρατούν μικρό καλάθι καθώς υπάρχει ο άγνωστος Χ που είναι η συμμετοχή.
***
Αν η συμμετοχή κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, τότε μάλλον δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις. Αν όμως προσέλθουν περισσότεροι απ’ όσους εκτιμούν ή αναμένουν τα στελέχη του κόμματος τότε όλα είναι πιθανά.
Πάντως σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται να χωράνε προγνωστικά σε τοπικό επίπεδο που να είναι απόλυτα ασφαλή.