Δεν πέρασαν και το καλύτερο τους Σαββατοκύριακο οι Πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής κ. Νίκος Ανδρουλάκης.
Αμφότεροι, έγιναν στόχος εσωκομματικών πυρών εξ αιτίας των αποτελεσμάτων των πρόσφατων ευρωεκλογών.
***
Ποιος απ’ τους δύο φαίνεται να βρίσκεται σε δυσκολότερη θέση;
Μάλλον ο κ. Ανδρουλάκης καθώς ηγείται του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, το οποίο παραμένει ακόμα μακριά απ’ την εξουσία.
Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης είναι μάλλον σε λιγότερο δύσκολη θέση αφού εξακολουθεί να είναι Πρωθυπουργός και να ηγείται ενός κόμματος που παραμένει στην εξουσία.
Και όσοι γνωρίζουν από πολιτική υποστηρίζουν πως η εξουσία είναι πάντα η καλύτερη συγκολλητική ουσία και εκείνη που μπορεί να απορροφά αντιδράσεις και ενστάσεις.
Το κόμμα το ελέγχει.
Στην κοινωνία, όμως, τι γίνεται;
Όσοι παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής τις τελευταίες μέρες και γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις θεωρούν πως έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα οι εσωκομματικές εκλογές για την αναβάθμιση του κ. Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ή για την εκλογή νέου Προέδρου μοιάζουν να είναι μονόδρομος (σ. σ. μέχρι την ώρα που γραφόταν οι γραμμές αυτές ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ δεν είχε ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του, οπότε είναι πιθανό κάποια γεγονότα να μας διέφυγαν).
Και είναι για έναν πολύ απλό λόγο.
Αν τραβήξει για πολύ η εσωκομματική διαμάχη που ξεκίνησε ήδη, τότε αργά ή γρήγορα το κόμμα θ’ αρχίσει και πάλι να φυλλοροεί, με τον ορατό κίνδυνο να επιστρέψει εκεί όπου βρισκόταν πριν λίγα χρόνια.
***
Έτσι, η λογική λέει πως αργά ή γρήγορα ο κ. Ανδρουλάκης θα καταφύγει στη λύση των εκλογών για την Προεδρία του κόμματος, θέλοντας να κλείσει όλα τα μέτωπα που άνοιξαν τις τελευταίες μέρες.
Πότε θα γίνουν;
Φαντάζει πολύ δύσκολο έως απίθανο αυτές να γίνουν άμεσα, μες τον Ιούλιο όπως γράφτηκε και ακούστηκε, με το πιθανότερο σενάριο να είναι πως αυτές θα γίνουν στα μέσα του Φθινοπώρου για «να μην χαλάσουν και τα μπάνια του λαού», για να θυμηθούμε και μια γνωστή φράση του αείμνηστου ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.
***
Έχοντας, λοιπόν, ως δεδομένο (σ. σ. παρόλο που είναι ακόμα μια εκτίμηση) πως κάλπες θα ξαναστηθούν εντός του ΠΑΣΟΚ, το ερώτημα είναι αν οι πιθανότητες για αναβάπτιση είναι υπέρ του σημερινού Προέδρου.
Κάποιοι, και δεν είναι λίγοι, υποστηρίζουν πως θα τα καταφέρει να ξαναεκλεγεί καθώς το κόμμα (σ. σ. ο μηχανισμός, δηλαδή) είναι με τον κ. Ανδρουλάκη!
Ναι, αλλά τι γίνεται με την κοινωνία ρωτούν ορισμένοι άλλοι, που και αυτοί δεν είναι λίγοι.
Τα μη κομματικά μέλη που δεν συμμετέχουν σε κάποιο όργανο και δεν είναι γραμμένα στο κόμμα, εφόσον πάνε να ψηφίσουν, θα επιλέξουν το σημερινό αρχηγό ή θα προσανατολιστούν σε κάποια άλλη επιλογή;
Καλό ερώτημα και μπορεί ν’ απαντηθεί μόνο από το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες, εάν και εφόσον στηθούν.
***
Βέβαια, υπάρχει και μια άλλη σημαντική παράμετρος η οποία προκύπτει από το ποιους ευρωβουλευτές εξέλεξε το κόμμα.
Υποψήφιος ευρωβουλευτής στις 9 Ιουνίου ήταν και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Σπυρόπουλος, στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί καθώς κατετάγη έβδομος!
Αποτέλεσμα που διάφορα στελέχη και μέλη του κόμματος το κατέγραψαν ως αρνητική επίδοση της ηγεσίας του, η οποία δεν κατάφερε να αναδείξει στην πρώτη τριάδα έναν εκ των εκλεκτών της στις ευρωεκλογές.
Βέβαια στις εκλογές αυτές δεν ψηφίζουν μόνο τα μέλη του κόμματος άλλα όλοι οι πολίτες.
Οι μόνοι… κερδισμένοι!
Το αλιεύσαμε από τη στήλη του Στέφανου Κασιμάτη «Πανδώρα» (15-6-2024, εφημ. ΤΑ ΝΕΑ)
“Ζήτησα από πεπειραμένο πολιτικό, του οποίου ο κυνισμός εκλαμβάνεται από τους άσχετους ως χιούμορ, να μου πει ποιος είναι κατά την εκτίμησή του ο κερδισμένος των ευρωεκλογών. «Οι 21 που εξελέγησαν και κανένας άλλος» ήταν η απάντηση… ”
***
Το πόσο δίκιο έχει ο «πεπειραμένος πολιτικός» στην εκτίμηση του αποδεικνύεται από τα έργα και τις ημέρες προηγούμενων ευρωβουλευτών μας, οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους υπήρξαν τόσο… διακριτικοί, με αποτέλεσμα να μην ακούσουμε σχεδόν τίποτα γι’ αυτούς.
Πάντως το ευχάριστο για τους ίδιους ήταν πως η εν γένει δραστηριότητα τους δεν συνδυαζόταν, ούτε συνδεόταν με την απολαβή των όποιων προνομίων του ευρωβουλευτή και έτσι δεν τα στερήθηκαν.