Lockdown: Τι λέει στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» ο εργοφυσιολόγος Θανάσης Μουρτζιάπης για τις επιπτώσεις της καραντίνας στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το απαγορευτικό για την τέλεση αγώνων είναι μέχρι 30 Νοεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω παράταση.
Αν υποτεθεί ότι αρχές Δεκεμβρίου θα επιτραπεί να γυρίσουν οι ομάδες στα γήπεδα, είναι σε θέση να ξεκινήσουν αμέσως αγώνες; Θα χρειαστεί κάποια προπονητική προεργασία, ειδικά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που οι παίκτες δεν έχουν την υποδομή των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών; Τα ερωτήματα αυτά θέσαμε στον γυμναστή και εργοφυσιολόγο Θανάση Μουρτζιάπη, από τους κορυφαίους στο είδος, που τα τελευταία χρόνια είναι στο προπονητικό τιμ του Νίκου Αναστόπουλου. Μαζί δούλεψαν παλιότερα και στον ΠΑΣ Γιάννινα.
Κύριε Μουρτζιάπη, μετά την υπάρχουσα τώρα καραντίνα, οι ερασιτέχνες κυρίως ποδοσφαιριστές μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα αγώνες;
Αυτή την περίοδο οι παίκτες έχουν δικαίωμα να γυμνάζονται ατομικά. Αν γυμνάζονται όλοι οι ποδοσφαιριστές, θα χρειαστεί μετά ο προπονητής τους να κάνει προσαρμογή μιας περίπου εβδομάδα ή και δύο ακόμη και μετά να ξεκινήσουν τους αγώνες. Το πόσο διάστημα προσαρμογής θα χρειαστεί για να μπορέσουν οι ποδοσφαιριστές να ανταποκριθούν με ασφάλεια στις απαιτήσεις των αγώνων, θα εξαρτηθεί σε τι επίπεδο φυσικής κατάστασης βρίσκεται ο καθένας.
Όταν θα αρθούν οι απαγορεύσεις, υπάρχει κάποια μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθήσουν οι προπονητές, ώστε να ετοιμάσουν τους παίκτες για τους αγώνες; Μιλάμε πάντα για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Κοιτάξτε αν η καραντίνα λήξει τέλος Νοεμβρίου, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αν παραταθεί και τον Δεκέμβριο, θα μπουν τότε άλλα δεδομένα. Θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα προσαρμογής τριών εβδομάδων και μετά να αρχίσουν αγώνες. Αν ξεκινήσουν αγώνες, χωρίς τις ανάλογες προσαρμογές, εγκυμονούν κίνδυνοι τραυματισμών, γιατί τα φορτία είναι εντελώς διαφορετικά. Αυτό το διάστημα γίνεται αποφόρτιση, χάνεις τα φορτία που είχες συνηθίσει.
Οι ατομικές προπονήσεις των παικτών, μπορούν να καλύψουν το κενό από την έλλειψη αγωνιστικής δράσης;
Αυτά τα πρωτόκολλα που τους έδωσαν οι ομάδες τους θέλουν προσαρμογές γιατί λείπει από τους παίκτες ο αγωνιστικός ρυθμός. Σε έναν αγώνα είναι αλόγιστες οι επιβαρύνσεις, δεν είναι ρυθμισμένες.
Να εξατομικεύσω την ερώτηση, για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο των Ιωαννίνων. Οι ομάδες αγωνίστηκαν τελευταία φορά στις 3 και 4 Οκτωβρίου, οι προπονήσεις συνεχίστηκαν μέχρι αρχές Νοεμβρίου αλλά χωρίς αγώνες, μέχρι την καθολική απαγόρευση προπονήσεων και αγώνων που επιβλήθηκε. Στην προκειμένη περίπτωση ποιος είναι ο χρόνος προσαρμογής;
Και στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα προσαρμογής δύο εβδομάδων, πριν αρχίσουν οι αγώνες. Αν συνεχιστεί η απαγόρευση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, θα χρειαστεί τρεις εβδομάδες μετά προετοιμασίας. Δεν λείπουν μόνο οι προπονήσεις, αλλά και ο αγωνιστικός ρυθμός. Θα πρέπει οι παίκτες να μπουν σε ένα ομαδικό πνεύμα, στην εξειδίκευση του αθλήματος που είναι ο αγωνιστικός ρυθμός. Πρέπει να προσαρμοστούν σε άλλα δεδομένα, στα δεδομένα του αγώνα, να το πούμε έτσι απλά. Να υπάρξει μία μεταβατική περίοδο επανένταξης στους αγώνες. Αυτή η μεταβατική περίοδο επανένταξης εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση των παικτών και μπορεί να διαρκέσει από δύο μέχρι τέσσερις εβδομάδες.
Πηγή: Mikriliga