Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτ. Μακεδονίας (ΠΟΑ.με.Α.) μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία ΕΣΑμεΑ, αποτελεί το Δευτεροβάθμιο κοινωνικό-συνδικαλιστικό όργανο που στόχο έχει την υποστήριξη των μελών-φορέων της για ζητήματα αναπηρίας και χρόνιας πάθησης.
Λίγα λόγια για την Κάρτα Αναπηρίας…….
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Πρόεδρος Ι. Βαρδακαστάνης: «Κάρτα Αξιοπρέπειας» η Κάρτα Αναπηρίας, παρουσίαση στο υπ. Εργασίας. 6 Δεκεμβρίου 2022
Ι. Βαρδακαστάνης: Η υλοποίηση της κάρτας αναπηρίας, που για πρώτη φορά προτάθηκε από την ΕΣΑμεΑ το 1991, αποτελεί την πλήρη δικαίωση της θέσης του αναπηρικού κινήματος ότι πρέπει να έχει χαρακτηριστικά ταυτότητας. Με την κάρτα παρέχεται η δυνατότητα απεικόνισης των στοιχείων και χαρακτηριστικών του/της κατόχου διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Έτσι, βάζουμε τέλος στη δημόσια χρήση της γνωμάτευσης της αναπηρίας για πάνω από 500.000 άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στη χώρα μας. Τα χαρακτηριστικά αυτά διασφαλίστηκαν κατά προτεραιότητα και στη μελέτη που υλοποίησε το Ινστιτούτο της ΕΣΑμεΑ (ΙΝ-ΕΣΑμεΑ) αναφορικά με το σχεδιασμό της κάρτας αναπηρίας. Με μεγάλη μας χαρά και δικαίωση η κάρτα αναπηρίας αποτελεί πλέον την κάρτα αξιοπρέπειας για κάθε μία και κάθε έναν από εμάς.
Κάρτα «αξιοπρέπειας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης τη νέα Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία υλοποιήθηκε από το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, ενώ η μελέτη για την κάρτα πραγματοποιήθηκε από τον Ινστιτούτο της Ε.Σ.ΑμεΑ (IN-ΕΣΑμεΑ).
Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας: εκδίδεται άμεσα, μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας (epan.gov.gr) και δεν απαιτούνται δικαιολογητικά. Η δε διάρκεια της είναι αντίστοιχη της διάρκειας ισχύος της Γνωστοποιησης Απόφασης Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΓΑΠΑ) από τα ΚΕΠΑ. Οι κάτοχοι της, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο ατόμων με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω. Έχει ηλεκτρονική μορφή (αποθηκεύεται και στο κινητό τηλέφωνο στην εφαρμογή gov.gr Wallet) και φυσική εκτυπώσιμη έντυπη μορφή. Η κάρτα αναπηρίας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας, στο οποίο καταγράφονται τα άτομα με αναπηρία. Μέσω της Κάρτας, η οποία αντλεί τα στοιχεία της από το αντίστοιχο ψηφιακό Μητρώο, τα άτομα με αναπηρία μπορούν να πιστοποιούν την ιδιότητά τους, προκειμένου να ασκούν τα αντίστοιχα δικαιώματα τους.
Η Κάρτα Αναπηρίας που αποδεικνύει την ταυτότητα του κατόχου της και τη ιδιότητα του ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου αντικαθιστά οποιοδήποτε έγγραφο ή πιστοποιητικό χρησιμοποιείται σήμερα. . Οι κάτοχοι με την επίδειξη της θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, χρησιμοποιώντας την ως δικαιολογητικό αντί της πιστοποίησης αναπηρίας, χωρίς να απαιτείται να μοιραστούν τα ευαίσθητα προσωπικά –και ιδίως ιατρικά- τους δεδομένα.
Κάποιες κατηγορίες αναπηρίας θα έχουν στη κάρτα τη σήμανση «Σ» ότι χρειάζονται συνοδό, ώστε και οι συνοδοί τους να απολαμβάνουν την ίδια παροχή.
—————————————————————————————————-
Η ανωτέρω ενημέρωση για τη Κάρτα Αναπηρίας έρχεται σε απάντηση σε δράση για τα άτομα με αναπηρία «πανελλήνια καμπάνια ενημέρωσης και εκπαίδευσης «Σειρά σου», που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Nevronas.gr, της ομάδας OpenSchoolDays, της ΑΜΚΕ BRAINSHOT, που στόχο έχει να καταστεί αναγνωρίσιμο και λειτουργικό ένα διακριτικό σήμα για τους γονείς και τους συνοδούς αυτιστικών και ατόμων με νοητική αναπηρία, προκειμένου να τους παραχωρείται προτεραιότητα σε χώρους όπου υπάρχει αναμονή, χωρίς την άβολη ανάγκη εξηγήσεων» [ https://nevronas.gr/ptolema-da-einai-seira-soy], με τον τίτλο «Όταν το βλέπω ξέρω, είναι σειρά μου να δώσω σειρά» που πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα το Σάββατο 27 Ιανουαρίου με πρωτοβουλία των campaignambassadors της πόλης της Πτολεμαΐδας και τη συμμετοχή πολλών Συλλόγων Γονέων Δημοτικών σχολείων της πόλης.
Επίσης Θα πρέπει να τονίσουμε την άμεση παρέμβαση-τοποθέτηση (με σχετική ανοιχτή επιστολή) φορέα μας, του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τη Πτολεμαΐδα και τους προβληματισμούς που έθεσε για τη σχετική δράση η οποία και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.
Η θέση της Π.Ο.Α.μεΑ Δ.Μ «είναι κάθετη και δηλώνει ότι αντίστοιχες δράσεις που αφορά στα άτομα με αναπηρία δεν έχουν θέση στο χώρο μας. Κοινωνικοί φορείς, κοινωνικές οργανώσεις δε μπορούν να προβαίνουν σε οποιαδήποτε δράση/ενέργεια που αφορά στα άτομα με αναπηρία χωρίς τη σύμφωνη απόφαση – έγκριση και συμμετοχή των ιδίων των ατόμων με αναπηρία ή και δια των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων τοπικά, για ότι τους αφορά δίνοντας χρώμα και φωνή, στο «ΤΙΠΟΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ» σε μια συμπεριληπτική κοινωνία.»
Το Εθνικό Αναπηρικό Κίνημα αποτελεί τη πλέον θεσμικά κατοχυρωμένη οντότητα που στόχο έχει την ισότιμη συμμετοχή και πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία Χρόνιες Παθήσεις και των οικογενειών τους στην κοινωνία δια της Δικαιωματικής Προσέγγισης, όπως επιτάσσει τόσο το Ελληνικό Σύνταγμα-Κείμενη Νομοθεσία όσο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που ψήφισε και η χώρα μας με το νόμο 4074/2012.