O Ζακ Όγουστ (Zach Elias August) είναι ένας παίκτη -ταλέντο που πρόκειται να μας απασχολήσει άμεσα.
Πρόκειται για ένα ομογενή γεννημένο στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, στις 8/7/1993, με ύψος 2.08 μέτρα. Γεννήθηκε στο Κέιμπριντζ της Μασαχουσέτης, πήγε σε Ελληνορθόδοξο γυμνάσιο και τώρα σπουδάζει σε Καθολικό Κολέγιο με Ιρλανδέζικη παράδοση, το περίφημο Νοτρ Ντέιμ στην πολιτεία της Ιντιάνα.
Ποιά είναι η σχέση του όμως με την Κοζάνη;
Η μητέρα του, Λία Τζιμούλη με καταγωγή απο την Κοζάνη, λοιπόν, φαίνεται να είναι ο συνδετικός κρίκος που ψάχνουν στην ΕΟΚ προκειμένου να τον ντύσουν στα γαλανόλευκα καθώς τον παρακολουθούν τα τελευταία 2 χρόνια. Ο λόγος που δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο οφείλεται στα χαρτιά του και στο ότι ακόμα δεν έχει Ελληνικό διαβατήριο, παρόλο που γίνανε κάποιες προσπάθειες πέρυσι.
Σύμφωνα με το gazzetta.gr η πορεία του στο ΝCAA (κολλεγιακό πρωτάθλημα στις ΗΠΑ) έχει ως εξής: Η φανέλα με τον αριθμό #30 του Notre Dame ανήκει στον Ζακ Όγκουστ. Εκεί κατέληξε μετά το Boston High School, που ήταν ο πρώτος σταθμός της μπασκετικής του καριέρας. Η ρούκι σεζόν του ήταν το 2012, όταν πήρε μέρος σε 25 ματς και έμενε στο παρκέ για 10.6 λεπτά ανά αγώνα. Είχε κατά μέσο όρο 3.7 πόντους και 2.7 ριμπάουντ, αλλά ακόμα ήταν νωρίς. Στη δεύτερη του σεζόν αγωνιζόταν 16.3 λεπτά κατά μέσο όρο και αναμενόμενα ανέβασε τους αριθμούς.Η σεζόν 2013-2014 ολοκληρώθηκε με τον Όγκουστ να έχει 6.7 πόντους & 4.3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως βελτιώθηκε, ωστόσο το ταβάνι του βρισκόταν ακόμα πιο ψηλά!
Φέτος είναι βασικός και αναντικατάστατος! Βρίσκεται (σχεδόν) πάντα στη βασική πεντάδα της ομάδας του, μένει στο παρκέ κοντά στα 24 λεπτά κατά μέσο όρο και μετράει 12.4 πόντους – 6.2 “σκουπίδια” ανά συμμετοχή. Όλα αυτά με πάνω από 60% στα σουτ εντός πεδιάς, αριθμός που επιβεβαιώνει τα όσα γράφαμε πιο πάνω. Όταν δηλαδή πάρει τη μπάλα κοντά στο καλάθι θα τελειώσει τη φάση και θα φορτώσει με πόντους το αντίπαλο καλάθι. Μάλιστα η Νοτρ Ντέιμ ξεπέρασε φέτος τις 30 νίκες, κάτι που δεν είχε συμβεί τα τελευταία 100 χρόνια.
Θα δούμε τον “Ζαχαρία” με το εθνόσημο; Ας ελπίσουμε τα γραφειοκρατικά να μην σταθούν εμπόδιο όπως πήγε να γίνει κάποτε (αλλά ευτυχώς δεν έγινε) με τις περιπτώσεις των αδερφών Αντετοκούμπο…