Το πραγματικό όνομα του Γιάνους Κόρτσακ ήταν Χένρυκ Γκόλντσμιτ. Στο ευρύ κοινό ήταν πιο γνωστός και με τα πολύ δημοφιλή παρατσούκλια του, « Γέρο-δόκτωρ » ή ο «Κύριος- Δόκτωρ». Δεν ήταν μόνο γιατρός. Ήταν και παιδαγωγός, συγγραφέας, δημοσιογράφος ακόμα και κοινωνικός ακτιβιστής που διακήρυξε και υπηρέτησε με πάθος το δικαίωμα των παιδιών στην ελευθερία, τον σεβασμό και την αγάπη. Γεννημένος το 1878 ή το 1879, ήταν πρόδρομος της επαναστατικής αντίληψης για την υποκειμενικότητα του παιδιού και σε όλη του την ζωή πάλεψε για να εφαρμόσει τις αντιλήψεις του. Πέθανε το 1942 μαζί με τους μαθητές του στο ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου στην Τρεμπλίνκα. Η συγγραφική κληρονομιά του Κόρτζακ περιλαμβάνει συνολικά 24 βιβλία και περισσότερα από 1.400 κείμενα δημοσιευμένα σε διάφορα περιοδικά. Επίσης, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου κρατούσε ημερολόγιο, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό λόγω των συνθηκών της συγγραφής του και των πολεμικών εμπειριών του συγγραφέα.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΟΚΤΩΡ ΚΟΡΤΣΑΚ
Η αξιοθαύμαστη ζωή του δόκτορα κατάφερε να γίνει και ένα συγκλονιστικό έργο που έχει μεταφραστεί και ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με μεγάλη ανταπόκριση τόσο σε παιδιά και νέους όσο και στους ενήλικες, σε θέατρα και σχολεία.
Διαδραματίζεται στο ορφανοτροφείο στην Βαρσοβία στο οποίο στέγαζε ορφανά και εγκαταλελειμμένα Εβραιόπουλα.
Τα βασικά στοιχεία της αντίληψης του Κόρτσακ για την εκπαίδευση είναι :
• η απόρριψη της βίας – σωματικής και λεκτικής.
• η πεποίθηση ότι κάθε παιδί είναι ένα ανθρώπινο ον, στον ίδιο βαθμό όπως ένας ενήλικας.
• η πίστη ότι ένα παιδί ξέρει πολύ καλά τις ανάγκες, φιλοδοξίες και συναισθήματά του και έτσι θα πρέπει να έχει το δικαίωμα οι απόψεις του να λαμβάνονται υπόψη από τους ενήλικους.
• η χορήγηση στο παιδί του δικαιώματος στο σεβασμό, στην άγνοια και στις αποτυχίες, στη γνώμη και στη δική του ιδιοκτησία.
• η αναγνώριση της διαδικασίας ανάπτυξης του παιδιού ως μια σκληρή διαδικασία.
Το συγκεκριμένο έργο με όλες τις παραπάνω αντιλήψεις κλείνει με την διακήρυξη των δικαιωμάτων του παιδιού όπως τα εμπνεύστηκε ο Γιάνους Κόρτσακ χρόνια πριν διατυπωθούν και κατοχυρωθούν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Συμπερασματικά βλέπουμε πως ο « Γέρο-δόκτωρ» αφιέρωσε εξ ολοκλήρου την ζωή του στα παιδιά. Στο στόχαστρο όλων του των δραστηριοτήτων τοποθετούσε πάντα το αξιοπρεπές παρόν και το άξιο μέλλον των μικρών ανθρώπων. Με κάθε ενέργεια του πότιζε λουλούδια. Τα λουλούδια του….. Τα λουλούδια του κόσμου αυτού. Επιδιώκοντας να είναι πάντα ανθισμένα.
ΕΛΕΝΑ ΚΟΡΔΑ Γ2
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την εφημερίδα εδώ…