Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η Ημερίδα με θέμα «ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΟΣ», που διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εορδαίας την Κυριακή 11-6-2017, στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.
Εισηγητές ήταν οι γιατροί Παπαδόπουλος Ιωάννης ενδοκρινολόγος, Μπαρούδας Ιωάννης επεμβατικός ακτινολόγος, Μιχούλας Στέλιος κυτταρολόγος και Τσιαούσης Παναγιώτης γενικός χειρουργός, οι οποίοι ανέφεραν ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί το 1% περίπου όλων των όζων που παρουσιάζονται στον θυρεοειδή και είναι ο πιο συχνός των ενδοκρινών αδένων, τονίζοντας πως παίζουν μεγάλο ρόλο η ακτινοβολία που παίρνει κάποιο άτομο στην μικρή ηλικία, η συνολική ακτινοβολία που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς αλλά και τα μεγάλα πυρηνικά ατυχήματα όπως του Τσερνομπίλ και της Φουκουζίμα, καθώς και η κληρονομικότητα, το φύλλο, και ιδίως η ηλικία.
Επεσήμαναν ότι πολύ μεγάλη σημασία έχει η πρόληψη και η γρήγορη διάγνωση υπογραμμίζοντας: «Για οποιαδήποτε διόγκωση στον λαιμό πρέπει να δοθεί η απάντηση από ειδικό ενδοκρινολόγο εάν πρόκειται για καλοήθεια η κακοήθεια. Αυτό γίνεται με το υπερηχογράφημα, με ορμονικές εξετάσεις, αλλά ιδίως με παρακέντηση δια λεπτής βελόνης ( FNA ) για να αξιολογηθεί εάν πρόκειται για απλό όζο η καρκίνο. Εάν πρόκειται για καρκίνο θα χρειαστεί ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς και ανάλογα με την περίπτωση αφαίρεση των παρακείμενων λεμφαδένων. Ενδεχομένως μετεγχειρητικά να χρειαστεί και ραδιενεργό ιώδιο για να καταστραφούν κύτταρα που δεν αφαιρέθηκαν με την εγχείρηση ή για τις ενδεχόμενες μεταστάσεις».
Επίσης τονίστηκε ότι μετά την εγχείρηση ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται από τον ειδικό γιατρό, με την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να είναι μόνιμη και να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού κατά γράμμα, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.
Από τους εισηγητές δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και στη θεραπεία, δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό θεραπεύεται πλέον και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η πρώιμη διάγνωση.
«Κάθε τύπος της νόσου διαφέρει στην εξελικτική του πορεία και στην πιθανότητα υποτροπών και μεταστάσεων», όπως τονίστηκε, ενώ έγινε αναφορά στην θυρεοειδεκτομή και κυρίως στην πλήρη ίαση του καρκίνου του θυρεοειδούς.
Αισιόδοξο ήταν το μήνυμα της θεραπείας του καρκίνου και από τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Γιώργο Αράπη, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα.