Περιοδεία σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας όπου οι δενδροκαλλιέργειες βιοπαλαιστών αγροτών χτυπήθηκαν πρόσφατα από αλλεπάλληλους παγετούς και χαλάζι πραγματοποίησε την Παρασκευή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης.
Το κλιμάκιο του Κόμματος, στο οποίο συμμετείχαν επίσης και τα μέλη της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Κανάτσιος και Αντώνης Τσάκωνας (επίσης επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας), πραγματοποίησε συναντήσεις με αγρότες στο Μεσόβουνο Εορδαίας, και τους Αγροτικούς Συλλόγους Αμυνταίου και Μανιακίου Φλώρινας.
Στις συναντήσεις, οι αγρότες μετέφεραν την εικόνα από τις πρωτοφανείς για την περίοδο καταστροφές που προκάλεσε ο παγετός που έπληξε από τα τέλη Μαρτίου έως και τα μέσα Απρίλη την περιοχή. Καλλιέργειες κερασιών, μήλων, ροδάκινων και άλλων οπωροφόρων δέντρων παρουσιάζουν εικόνα ολοσχερής καταστροφής, δημιουργώντας ζήτημα επιβίωσης για μεγάλο αριθμό βιοπαλαιστών αγροτών.
Από την άλλη, όπως μετέφεραν οι ίδιοι, ένα τεράστιο ζήτημα που έχουν μπροστά τους να αντιμετωπίσουν έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις, καθώς ο ΕΛΓΑ ισχυρίζεται ότι οι δενδροκαλλιέργιες βρίσκονται σε στάδιο πριν την άνθιση και γι’ αυτόν το λόγο, με βάση τον κανονισμό του, δεν μπορεί να τις εντάξει σε μελλοντικές αναγγελίες. Ακόμη και αν δοθεί το πράσινο φως, η όποια αποζημίωση των πληττόμενων παραγωγών δεν πρόκειται να καλύψει ούτε κατ’ ελάχιστο τις μεγάλες απώλειές τους, λόγω του ισχύοντος κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων.
Από την πλευρά του Κόμματος, ο Λεωνίδας Στολτίδης διαβεβαίωσε στις συναντήσεις με τους Αγροτικούς Συλλόγους και τους αγρότες πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει «χωρίς καμία οικονομία δυνάμεων», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, τα δίκαια αιτήματα των αγροτών που μάχονται ουσιαστικά για την επιβίωσή τους, τόσο σε επίπεδο παρεμβάσεων στη βουλή και όλων των βαθμίδων τοπικής διοίκησης, αλλά και σε επίπεδο κινήματος.
Επίσης, στις συζητήσεις τόνισε την ανάγκη η οι αγρότες, σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν τον αγώνα τους προκειμένου να αντιπαρατεθούν «στα ίσια» με την στρατηγική του κεφαλαίου, που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, καθώς θεωρούνται «διαρθρωτικό πρόβλημα» όπως αναφέρει και το λεγόμενο πόρισμα «Πισαρίδη» για την καπιταλιστική οικονομία.
Πρόσθεσε πως το «πακέτο» των 72 δις του λεγόμενου ταμείου ανάκαμψης έχουν κατανεμηθεί ήδη για να στηρίξουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. «Σε μια περίοδο μοιρασιάς δισεκατομμυρίων», είπε, είναι «ξεκάθαρο ότι δεν προβλέπεται τίποτα για τις ανάγκες των βιοπαλαιστών αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, για την Υγεία, την Παιδεία και συνολικότερα τις λαϊκές ανάγκες» και πρόσθεσε πως εξαρτάται από την πίεση που θα ασκήσει ο λαϊκός παράγοντας με την πάλη του για το εάν αυτά τα χρήματα, που προέρχονται από τις τσέπες των φορολογούμενων λαϊκών στρωμάτων θα κατευθυνθούν για τις δικές τους ανάγκες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον ΑΣ Αμυνταίου, η πρόεδρος του Συλλόγου, Διαμάντω Κρητικού, μεταξύ άλλων ανέφερε πως η σχετική ερώτηση του ΚΚΕ στη βουλή υπήρξε ιδιαίτερα στοχευμένη, και μετέφερε στο κλιμάκιο κείμενο με τα αιτήματα του Αγροτικού Συλλόγου, τα οποία οι αγρότες της περιοχής ανέδειξαν και με την μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στο Αμύνταιο στις 14 Απρίλη.