Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Περίμεναν Ανάσταση, ήρθε η καταστροφή στο Βελβεντό! – Πρωτοφανής χαλαζόπτωση κατέστρεψε ολοσχερώς τα οπωροφόρα δένδρα

Περίμεναν Ανάσταση, ήρθε η καταστροφή στο Βελβεντό! – Πρωτοφανής χαλαζόπτωση κατέστρεψε ολοσχερώς τα οπωροφόρα δένδρα

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Λίγες ώρες πριν από την  Ανάσταση, το Βελβεντό υπέστη την απόλυτη καταστροφή. Δέκα με δεκαπέντε λεπτά ισχυρής χαλαζόπτωσης στις 5.45 το απόγευμα του Μ. Σαββάτου 15 Απριλίου, ήταν αρκετά να καταστρέψουν ολοσχερώς το μεγαλύτερο μέρος του κάμπου, συνολικής έκτασης 10.000 – 12.000 στρεμμάτων με δενδρώδεις καλλιέργειες, ενώ μεγάλο ήταν το ποσοστό των ζημιών στο υπόλοιπο τμήμα.

«Τέτοια θεομηνία δεν έχουμε ξαναδεί στο Βελβεντό. Επί 15 λεπτά έριχνε ξερό χαλάζι. Δεν είχε βροχή, έπεφτε μόνο χαλάζι πολύ χοντρό, σε μέγεθος φουντουκιού. Σε ελάχιστα λεπτά ο κάμπος είχε ασπρίσει από το χαλάζι. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο, καταστράφηκαν τα πάντα». Με τα παραπάνω λόγια περιέγραψε στον «e-ptolemeos.gr» την πρωτοφανή καταστροφή, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βελβεντού, Βασίλης Τζιουράς. Είπε ότι «η χαλαζόπτωση χτύπησε όλον τον κάμπο, καταστρέφοντας «ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια, μήλα, αμπέλια και ό,τι άλλο βρήκε στο διάβα της η πρωτοφανής θεομηνία. Σε πάνω από 5.000 στρέμματα, δηλαδή στο μεγαλύτερο τμήμα καλλιεργούμενης έκτασης, εκτιμούμε ότι οι δενδροκαλλιέργειες καταστράφηκαν ολοκληρωτικά. Στο υπόλοιπο οι ζημιές κυμαίνονται αναλόγως πως πήρε το κύμα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν σε ποσοστό το 50%». Η απόλυτη καταστροφή σημειώθηκε στο τμήμα μεταξύ Βελβεντού – λίμνης Πολυφύτου και εκατέρωθεν του επαρχιακού δρόμου από Κοζάνη προς Βελβεντό.

Ανήμερα της Κυριακής και της Δευτέρας του Πάσχα, το σύνολο των αγροτών του Βελβεντού τέθηκε σε συναγερμό. Οι καλλιεργητές ράντιζαν αδιάκοπα, με στόχο όπως επισήμανε ο Β. Τζιουράς, «να προλάβουμε την επέκταση της ζημιάς στα πληγωμένα δένδρα, αλλά και να καλύψουμε το χτύπημα του καρπού, για να μην προχωρήσει».

Πάντως, τα παράπονα για τον ΕΛΓΑ είναι πολλά στο Βελβεντό. «Όλες αυτές τις ημέρες προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τον ΕΛΓΑ, αλλά δεν βρίσκουμε κανέναν», κατήγγειλε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου. Στην επισήμανση ότι «το Πάσχα οι υπηρεσίες είναι κλειστές, οπότε ποιος να απαντήσει στο τηλέφωνο», ο πρόεδρος απάντησε ότι «παίρνουμε στα κινητά, αλλά δεν απαντάει κανείς. Άλλωστε, πως εσείς οι δημοσιογράφοι μας παίρνετε τηλέφωνο και ένας υπεύθυνος του ΕΛΓΑ δεν ενδιαφέρθηκε να πάρει ένα τηλέφωνο να ενημερωθεί για την  κατάσταση;». Σε κάθε περίπτωση ο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ στο Βελβεντό έκανε αναγγελία της ζημιάς, αλλά εντός 15 ημερών πρέπει οι παραγωγοί να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις. Από πλευράς ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας, με τον οποίο επικοινώνησε ο «e-ptolemeos.gr», μας είπαν ότι «θα πάμε άμεσα για επιτόπιο έλεγχο», αλλά στην  ερώτηση «πότε προσδιορίζετε το «άμεσα;», δεν λάβαμε απάντηση.

Το βέβαιο είναι πάντως, ότι οι πληγέντες αγρότες του Βελβεντού, απευθύνουν έκκληση στον ΕΛΓΑ, στην Πολιτεία, στους τοπικούς βουλευτές να σταθούν δίπλα τους, σ’ αυτή τη δοκιμασία που περνούν. Ο Β. Τζιουράς δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι «στο Βελβεντό δεν έχουμε αποζημιωθεί για τις καταστροφές του 2016 από χαλάζι και παγετό, ούτε εξετάστηκαν οι ενστάσεις μας για τις ζημιές του 2015. Να σημειωθεί ότι το 2015 όλοι οι πληγέντες αγρότες είχαν υποβάλει ένσταση, επειδή το ποσοστό ζημιάς που είχε καθορίσει ο ΕΛΓΑ ήταν πολύ χαμηλό.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας