– Μετά τη διαβεβαίωση ότι η υπογραφείσα σύμβαση δεν προβλέπει τη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων και τη μείωση του κόστους για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας
Την έγκρισή του, κατά πλειοψηφία, για την μονάδα στερεών αποβλήτων της ΔΙΑΔΥΜΑ με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και συγκεκριμένα για την άδεια Εγκατάστασης Μηχανολογικού Εξοπλισμού των Υποδομών του Έργου «Μονάδα Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας Στερεών Αστικών Αποβλήτων», έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στην χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, ενστάσεις και διακοπές καθώς ανέβηκαν αρκετές φορές οι τόνοι.
Το σώμα κλήθηκε να επανεξετάσει τη στάση του, μετά από επιστολή- αίτηση του Γενικού Διευθυντή της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., Δημοσθένη Μαυρίδη, για έκδοση της άδειας εγκατάστασης για το προαναφερόμενο έργο, μετά την προσκόμιση νέων στοιχείων, προκειμένου να προχωρήσει η μεγάλη αυτή επένδυση για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Στην άρση της προηγούμενης απορριπτικής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και του ίδιου του Περιφερειάρχη, συντέλεσαν τα νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν κατά τη συνεδρίαση, καθώς: η ΔΙΑΔΥΜΑ δεσμεύεται ότι η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων της Δυτικής Μακεδονίας, θα γίνεται αποκλειστικά από τη ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, ως ο εγκεκριμένος ΦοΔΣΑ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εφόσον εκδοθούν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. «Σαφώς δηλώνεται ότι η συμπράττουσα εταιρία ΕΠΑΔΥΜ ΑΕ δεν εμπλέκεται ούτε πρόκειται να εμπλακεί στη διαχείριση των επικίνδυνων ούτε άλλου είδους αποβλήτων, που δεν περιγράφονται στην ανωτέρω Σύμβαση Σύμπραξης. Επίσης, δεν πρόκειται να εμπλακούν στην διαχείριση των παραπάνω αναφερόμενων αποβλήτων ούτε οι εταιρίες που συναποτελούν τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης στα πλαίσια της αυτής σύμβασης.»
Επίσης η δήλωση ότι: το κόστος διαχείρισης – λόγω της έγκαιρης εξασφάλισης της χρηματοδότησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το JESSICA – μειώνεται κατά 7,00 €/τόνο προς όφελος των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. Όπως και ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης – διαδικασία η οποία προβλέπεται από την ίδια την σύμβαση – θα επιδιωχθεί η περαιτέρω μείωση του κόστους με τη συνεχή διαπραγμάτευση και βελτίωση των όρων της σύμβασης, όπως άλλωστε συμβαίνει όλα τα έτη λειτουργίας της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε. η οποία προσπαθεί να πετύχει τους στόχους της Εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας με το μικρότερο κόστος για τους πολίτες.
Υπάρχει μάλιστα και δέσμευση του ιδιώτη που εμπλέκεται στην κατασκευή του έργου ότι σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης της Περιφέρειας που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την επιστροφή των υπό κρίση εδαφών της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων είναι και μέρος των χώρων του Έργου, θα συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση.
Στην επιστολή – δέσμευση της Ε.Π.Α.ΔΥ.Μ. Α.Ε. που υπογράφεται από το νόμιμο εκπρόσωπό της, Λ. Μπόμπολα, και δημοσιεύει αποκλειστικά ο “Π”, αναφέρονται τα εξής:
«Σε συνέχεια της υπ’αριθμ 5/197/8-9-15 απόφασης του ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ που μας κοινοποιήθηκε θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:
- Όπως γνωρίζετε ήδη, το αντικείμενο και ο σκοπός της από 10-6-2015 Σύμβασης Σύμπραξης για την «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία Υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ» (το «Έργο»), ως ισχύει, η οποία υπεγράφη μεταξύ της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., της εταιρείας μας και των μετόχων αυτής, ουδόλως προβλέπει την δυνατότητα διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων και ως εκ τούτου είναι προφανές ότι η εταιρία μας και οι εταιρίες που την αποτελούν δεν εμπλέκονται στην διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια αυτής της Σύμβασης.
- Αναφορικά με τους Χώρους του Έργου, όπως αυτοί ορίζονται στη Σύμβαση Σύμπραξης και την σχετική αίτηση ακύρωσης της Περιφέρειας που εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε πως, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η συγκεκριμένη αίτηση από το ΣΤΕ και διατάσσει την επιστροφή των υπό κρίση εκτάσεων στην Περιφέρεια, μεταξύ των οποίων είναι και μέρος των Χώρων του Έργου, θα συνεργαστούμε με τη ΔΙΑΔΥΜΑ, στο βαθμό που μας αφορά, για τη συμμόρφωση της τελευταίας με το διατακτικό αλλά και το σκεπτικό της εν λόγω δικαστικής απόφασης σύμφωνα πάντα με τα προβλεπόμενα στη Σύμβαση Σύμπραξης, τις Χρηματοδοτικές Συμβάσεις του Έργου και την εφαρμοστέα νομοθεσία.
Για την ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε.
Λ. ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος”
Αυτές οι νέες εξελίξεις και οι σχετικές δεσμεύσεις, αλλά κυρίως το κατεπείγον της έκδοσης της άδειας καθώς το όλο έργο βασίζεται σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ώθησαν τον Περιφερειάρχη να θέσει προς συζήτηση το θέμα, κάτι που πυροδότησε πολλές φορές τη συνεδρίαση του Π.Σ. με εκρηκτικούς διαλόγους μεταξύ του κ. Καρυπίδη και των επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και λοιπών περιφερειακών συμβούλων.
Εισηγούμενη το θέμα η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Μεταφορών, Ελισσάβετ Παναγιωτίδου, κάλεσε το Σώμα να αποφανθεί εάν θα τροποποιηθεί ή όχι η απόφαση του Π.Σ. (24/6/2015) για ευδοκίμηση ή μη αίτησης εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού του παραπάνω έργου. “Μετά το αίτημα της ΔΙΑΔΥΜΑ και μετά και τα νέα δεδομένα-έγγραφες δεσμεύσεις της Εταιρίας, συνεκτιμώντας και τη δέσμευση για συνεχή διαπραγμάτευση, εισηγούμαι στο σώμα να αποφασίσει αν θα τροποποιηθεί η όχι η απόφαση του Π.Σ. (24/6/2015) περί ευδοκίμησης ή μη της αίτησης εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού του παραπάνω έργου”, ανέφερε η κα Παναγιωτίδου.
Η τοποθέτηση αυτή προξένησε μια εν θερμώ αντίδραση πολλών περιφερειακών συμβούλων αλλά και των επικεφαλής των Συνδυασμών, καθώς θεώρησαν πως δεν υπάρχει εισήγηση και της κατέθεσαν το ερώτημα εάν εισηγείται υπέρ ή κατά της τροποποίησης.
Για “κανένα νέο στοιχείο που δεν προέκυψε στην υπόθεση” και “δεν γνωρίζαμε ήδη” έκαναν λόγο οι επικεφαλής των παρατάξεων, που στις μακροσκελείς τοποθετήσεις τους ζητούσαν να ενημερωθούν δια στόματος κ. Καρυπίδη για τα “νέα δεδομένα” και την ανάγκη αλλαγής της απόφασης,
“Πυροσβεστικά… ” κινήθηκε ο Περιφερειάρχης αναφορικά με την εισήγηση της κας Παναγιωτίδου, λέγοντας: “δεν είναι πρέπον να αντιμετωπίζουμε έτσι την τοποθέτηση της κας Παναγιωτίδου. Θεωρούμε ότι είμαστε το κορυφαίο όργανο δημοκρατικού προγραμματισμού”, για να αιτιολογήσει με τη σειρά του την αλλαγή πλεύσης ως προς την έναρξη των εργασιών της σημαντικής αυτής επένδυσης:
“Έχουμε ένα αίτημα της ΔΙΑΔΥΜΑ να ξανακουβεντιάσουμε για το θέμα, ενώ δεν οφείλαμε. Προέκυψαν νέα δεδομένα, στη μείωση της τιμής και στις δεσμεύσεις στα ζητήματά μας. Εάν ψέγετε την κα Παναγιωτίδου γιατί αφήνει όλους ελεύθερα να αξιολογήσει τα δεδομένα και να εκφραστεί, έχω να σας πω ότι εμείς μάθαμε να λειτουργούμε με Δημοκρατία. Θα μπορούσαμε να λύσουμε το θέμα στο γραφείο μου, να το κλείσουμε χωρίς να ανοίξει μύτη… και να μην γίνει δημόσιος διάλογος. Οι νέες εξελίξεις στο θέμα μόνο οφέλη έφεραν. Μιλάω για τα εκατομμύρια ευρώ που θα κερδίσουν οι Δυτικομακεδόνες. Μιλάω για τα επικίνδυνα απόβλητα που δεν πρόκειται να πάνε ποτέ εκεί που κάποιοι θέλανε να τα πάνε και μιλάω και για το θέμα του αμιάντου… Εμείς πιστεύουμε στις εκτάσεις, τις αποκατεστημένες και καθαρές. Τις εκτάσεις που ενώ κάποιοι τις θέλουν χαβούζα εμείς τις θέλουμε καθαρές”. Μάλιστα, ενημέρωσε το σώμα πως “εάν το Συμβούλιο αποφασίσει ότι δεν πρέπει να δοθεί η άδεια τότε και ο Περιφερειάρχης δεν θα το υπογράψει… Δεν κρύβομαι πίσω από το Περιφερειακό Συμβούλιο”, είπε.